Life&style

Evo kako ćeš provjeriti je li maslinovo ulje koje želiš kupiti pravo

  • Ako kuhaš, postoji velika šansa da u svojoj smočnici imaš malo maslinovog ulja 
  • Osim što je fenomenalnog okusa, maslinovo ulje je i jako zdravo
  • Međutim, jesi li znala da postoji „lažno maslinovo ulje“?  

Maslinovo ulje, taj  divni nektar grčkih bogova odličan je za sve - za kuhanje, preljeve za salatu pa do jednostavnog dodatka jelu kako bismo mogle fino umočiti svježi kruh. Nažalost, moguće je da je čak puno maslinovog ulja lažno ili je namjerno pogrešno označeno kao djevičanstvo ili ekstra djevičanstvo. Ako nemaš pouzdani domaći OPG ili možda prijatelje ili poznanike koji se bave uzgojem maslina i preradom u ulje – pa sa sigurnošću znaš otkuda je, kakvo je i kakva mu kvaliteta - osuđena si na kupovinu u trgovinama. U Europskoj uniji proizvodi se 70% maslinovog ulja u svijetu, a zbog velike konkurencije (i unosnog biznisa) dolazi i do raznih prevara – na primjer, miješa se maslinovo ulje s drugim biljnim uljima ili se namjerno pogrešno označava kvaliteta ili vrsta ulja. 

Dakle, nabavljaš li neko strano maslinovo ulje, prvo trebaš provjeriti datum na boci, jer će ugledniji brendovi tiskati na bocu kad su masline bile ubrane. Cilj je čim noviji datum berbe, a ako ne vidiš nikakav pokazatelj berbe maslina na boci, možda bi trebala razmisliti o tome da uzmeš drugu bocu. Također se preporučuje da potražiš naziv uzgajivača maslina. Ako marka ima naziv imanja na etiketi, to je dobar znak.

Ima li pečat?

Ako je do sada sve s tvojom potencijalnom bocom OK, pogledaj ima li pečat treće strane, poput zaštićene oznake podrijetla Europske unije (ili možda neke druge zemlje koja nije u EU - premda Australija i Čile možda nisu prve zemlje koje ti padnu na pamet kad pomisliš na sjajno maslinovo ulje, obje su prilično stroge u pogledu proizvodnje i to bi trebala biti sigurna kupovina). To bi trebalo osigurati da maslinovo ulje zadovoljava određene standarde… Što se tiče odabira maslinovog ulja s visokom cijenom ili lijepom etiketom - to nije garancija da je taj  proizvod dostojan tvoje kuhinje. 

Uklanjanje lažnih i slabo napravljenih maslinovih ulja s polica nije jednostavno. Reuters izvještava da je to posao vrijedan milijardu dolara za talijansku mafiju, ali uz malo truda moći ćeš odabrati pravo maslinovo ulje na sljedećem putovanju u shopping.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0