Life&style

10 masnih namirnica koje možeš bez grižnje savjesti smazati jer su superzdrave

  • Jesi li znala da je crna čokolada jedna od najzdravijih masnih namirnica?
  • Ima još dobrih vijesti: sir ne treba izbjegavati, jedi ga kad god poželiš
  • Jaja su dugo bila zbog masnoće omražena namirnica, no dokazano je da uopće ne dižu kolesterol

Omega 3 masne kiseline su važne za zdravlje kože, srca, pa čak i mentalno zdravlje. Ne treba ti izlika da u svoju svakodnevnu prehranu uključiš hranu bogatu nezasićenim masnim kiselinama i omegom 3. Radije izbaci ugljikohidrate i nećeš se udebljati.

1. Maslac od kikirikija

Ovaj maslac je kaloričan, ali zdrav, no svakako pronađite onaj sa što manjim brojem sastojaka, idealno napravljen bez konzervansa i dodataka, samo od kikirikija i soli. Od njega se mogu raditi ukusni raw deserti (cjeloviti, termički neobrađeni), ali i umak za piletinu s roštilja (s malo češnjaka, umaka od soje i malo rižinog ili nekog drugog laganog octa).

Možda vas zanima Video: Ako ovako namirnice složiš u hladnjak, hrana ti se više neće kvariti! Rubrika Life&style Life&style

2. Crne masline

Crne masline sadrže gotovo 90 posto masnoća, ali veoma zdravih masnoća i dosta vlakana, pa bi ih trebalo uključiti u svakodnevnu prehranu, pogotovo LCHF prehranu (low carb high fat, odnosno prehranu bogatu zdravim masnoćama sa što manje ugljikohidrata). 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

3. Avokado

Gotovo sva masnoća u avokadu je mononezasićenog tipa, a takve masnoće su zdrave za srce. Avokado je bogat kalijem koji pomaže regulirati visoki krvni tlak. U avokadu ima i nekoliko vrsta B vitamina, te vitamina E i K. Avokado je odličan prilog tjestenini.  Avokado pesto je odličan umak za tjesteninu koji ćeš jednostavno i brzo napraviti. Potreban ti je samo blender i ovi sastojci: 1 zreli, pomalo meki avokado, 2 žlice maslinovog ulja, šaka bosiljka, čaša zaleđenog pa otopljenog špinata, 3 režnja češnjaka, 50 grama indijskih oraščića, 2 žlice limunovog soka, sol i papar po ukusu.  

4. Losos

Losos je najzdravija riba (pogotovo divlji, neuzgajan) s odličnom kombinacijom čistog proteina i zdravih masnoća punih omega 3 masnih kiselina koje mogu pomoći kod mikroupala u organizmu, što znatno reducira rizik od kroničnih oboljenja. 

via GIPHY

5. Sir

Punomasni sir koji je prirodno sazrio doista je ukusna i zdrava namirnica, bogat je kalcijem i proteinima. Budi poput Talijanki, upotrijebi zreli masni sir kao odličan dodatak gotovo svakom jelu.

via GIPHY

6. Maslinovo ulje

Svi već znamo da je ekstradjevičansko masinovo ulje najvažniji dio mediteranske prehrane. Možemo ga dodati svim slanim jelim, salatama i kuhanom povrću, a na internetu postoji i niz recepata za kolače s maslinovim uljem.

7. Jaja

Jaja su jedna od najsavršenijih namirnica za čovjekovu prehranu. Bogata su karotenoidom luteinom, zeaksantinom i nude nam brz obrok sa savršenom kombinacijom masnoća i proteina.

8. Crna čokolada

Jedna od najzdravijih masnih namirnica, odličan izvor antioksidansa s mnoštvom minerala poput selena. Samo je treba jesti umjereno.

9. Grčki jogurt

Grčki jogurt razlikuje se od običnog po tome što je punomasan, uz to sadrži veću količinu proteina i kalcija. Jedi ga sam ili s malo voća i cimeta, sa žličicom meda.

Možda vas zanima Riješi kviz i otkrit ćemo ti kakva si na plaži! Možda se iznenadiš! Rubrika Life&style Life&style

10. Indijski oraščići

Izvrsna su opcija za međuobrok na poslu ili kod kuće. Nećeš se od njih udebljati ako ne pretjeraš i jedeš same ili u umacima poput kineskih, ali strogo bez ugljikohidrata.  

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0