Life&style

Bez razloga se debljaš? Možda samo trebaš "reprogramirati" probavu i reći zbogom kilama

  • Ako pokušavaš smršaviti, a ne uspjevaš, možda je problem u tvojoj probavi?
  • Za debljanje i slab imunitet odgovorne mogu biti loše bakterije u crijevima
  • Srećom, crijeva nije teško "reprogramirati" - možeš to napraviti pžljivijim biranjem namirnica

U našim crijevima nalaze se brojne bakterije koje sprječavaju uspjeh raznih dijeta, dapače, čak pomažu i našem debljanju. Međutim, uz nekoliko jednostavnih promjena možeš ih se lako riješiti (kao i viška kilograma). Ne moraš se bojati – za reprogramiranje crijeva ne treba ići u bolnicu, čak ni liječniku. Možeš to sasvim jednostavno napraviti sama promjenom prehrambenih navika. Naime, kod "reprogramiranja" crijeva radi se o tome da se riješiš loših bakterija u crijevima – onih koje, između ostaloga, mogu biti odgovorne za debljanje i loš imunološki sustav. 

via GIPHY

Odakle dolaze „loše“ bakterije? 

Tijekom evolucije naša se prehrana promijenila, ali crijevna flora mijenja se mnogo sporije. Takozvane firmicutes-bakterije u našim crijevima nekada su bile nužne za život – irmicutes bakterije pomažu tijelu da izvuče kalorije iz složenih šećera i pohrani te kalorije u masnoće. Naši preci su općenito manje jeli pa su te bakterije u crijevima bile dobra stvar kako bi ljudi bili zdravi i fit. Danas imamo golem izbor namirnica i više nego dovoljno za jesti. Problem pri tome je sljedeći: firmicutes-bakterije brinu se i dalje za to da iz hrane dobijemo što je više moguće energije. Pošto jedemo puno šećera – koji je danas, za razliku od nekada – gotovo u svakoj namirnici – taj efekt negativno djeluje na naše tijelo. Zbog toga je važno smanjiti broj bakterija. 

Možda vas zanima Gustoća, miris i boja vaginalnog iscjetka - što ti govori o zdravlju tvoje vagine? Rubrika Life&style Life&style

Kako funkcionira reprogramiranje crijeva 

Kod reprogramiranja crijeva najvažnija je pravilna prehrana i pravilna probava. Trebaš se odreći namirnica koje hrane firmicutes-bakterije. Umjesto toga je važno jesti namirnice koje hrane dobre bakterije u crijevima. 

Ove namirnice trebaš redovito jesti 

• ribu i nemasno meso 

• povrće

• voće

• artičoke (dobre su i za jetru!)

• biljna ulja (npr. maslinovo, repičino ili laneno)

• poriluk

• cikoriju

Možda vas zanima Zbogom, vodo s limunom! Novi hit za mršavljenje je voda s jabukom i cimetom Rubrika Life&style Life&style

Ovih stvari trebaš se odreći

Idealnu podlogu za loše bakterije nude namirnice koje sadrže šećer – poput gotovih proizvoda i slatkih gaziranih napitaka. Maksimalno treba izbjegavati i pšenične proizvode i brašno. Umjesto toga jedi integralne proizvode. Izbaciš li šećer i barem smanjiš unos proizvoda od bijelog brašna tvoje će tijelo imati dvostruku korist. Već ćeš i tako unositi manje kalorija, a drugo, one koje uneseš neće se tako pretvarati u masnoće i lijepiti na nezgodna mjesta. 

POGLEDAJTE PRVU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE":
 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0