Life&style

Gustoća, miris i boja vaginalnog iscjetka - što ti govori o zdravlju tvoje vagine?

  • Postoji mnogo razloga zašto je tvoj iscjedak čudne boje, nemoj paničariti
  • Miris govori puno o tvom zdravlju 
  • Vaginalni iscjedak je potpuno normalan i događa se svima. Zašto je onda to tabu tema?

Što je zapravo vaginalni iscjedak?

Jednu stvar možemo odmah razjasniti, vagina bi trebala imati malo mirisa i sluzi. Evo, koji su znakovi nepravilnosti tvog intimnog zdravlja. Vaginalni iscjedak pojavljuje se kao tekućina koju oslobađaju žlijezde u vagini i cerviksu te tako iznosi mrtve stanice i bakterije iz tijela i pomaže održati vaginu čistom te tako sprječava infekciju. Normalan vaginalni iscjedak je različit i može varirati u boji od bistrog do mliječnog i također može imati blagi miris. Iako je nažalost neugodan, riblji miris znak je infekcije. No, danas postoje razna rješenja koja mogu pomoći u prevenciji ovih tegoba. 

 | Autor: Unsplash/Dankapeter Unsplash/Dankapeter

Gusti mliječno bijeli iscjedak

Najčešće je ovakav iscjedak povezan s ovulacijom koja se razlikuje kod svake žene. Mliječno bijeli iscjedak znak je da si ovulirala i da ti se tijelo priprema kako bi pripomoglo u procesu oplodnje. Najčešće u ovakvim slučajevima nemaš razloga za paniku niti za posjet liječniku. 

Kremasti iscjedak

Najčešće se pojavljuje nakon ovulacije kada cervikalna tekućina koja se ispušta kroz vaginu počinje mijenjati boju i konzistenciju. Mijenja se od čistog, ljepljivog iscjetka do kremastog bijelog ili blago žutog. U ovoj fazi iscjedak ne bi trebao imati neugodan miris niti ikakve druge simptome kao svrbež ili peckanje.

Žućkasto ljepljivi iscjedak

Blijedo žuti iscjedak vrlo je uobičajen i sasvim normalan u razdobljima prije ili poslije menstruacije. Međutim, postane li iscjedak tamniji i neugodnog mirisa, to može biti znak infekcije. Može biti posljedica upalne bolesti, bakterijske vaginoze ali i spolno prenosivih infekcija. Ako ga primijetiš, vrijeme je da posjetiš ginekologa!

Smeđi ljepljivi iscjedak

Ovakav iscjedak se često pojavljuje nedugo iza menstruacije. Smeđi ljepljivi iscjedak je u osnovi sluz pomiješana sa starom krvlju koja postaje tamnija. Čak i vrlo mala količina krvi može učiniti tvoju sluz tamnijom i ćeš vjerojatno odmah primijetiti.

Što s mirisom?

Zbog čega je miris ponekad neprijatan i neugodan? Najčešće zbog pH koji se prirodno nalazi u vagini i može ga učiniti pomalo kiselim, ponekad i pljesnivim. No, to nikako ne bi trebao biti snažan miris. Ako podsjeća na ribu, najvjerojatniji krivac za to je bakterijska vaginoza. Miris kruha, također, može upozoravati na gljivičnu infekciju. Terapija za ovakve probleme najčešće su odgovarajuće vaginalete i kreme protiv gljivica. Miris metala dolazi od krvi te se preporučuje upotreba sapuna bez mirisa kako ne bi ugrozila pH vrijednost. Može ti pomoći Lactacyd Pharma Sensitive i slični njihovi proizvodi koji ne sadrže sapune, pomažu normalizaciju vaginalne flore te pružaju osjećaj čistoće i svježine tijekom cijelog dana.

via GIPHY

Kako bi se riješila svih problema s čudnim iscjetkom najbolje je koristiti vaginalete, piti puno tekućine kako bi održavala hidrataciju, baviti se sportskim aktivnostima, koristiti razne prebiotike i probiotike za održavanje stabilne intimne flore.  

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Guliver/Shutterstock

Komentari 0