Life&style
Jabuka na dan tjera doktora van

Znaš li zašto je zapravo važno jesti jednu jabuku na dan?

Ako ti kažemo da jedna jabuka prosječne veličine ima 120 kalorija, odmah ćemo ti naglasiti da ovo elementarno voće za to ima dobre razloge. Ovo su samo neki ...

Znaš kako se kaže: jabuka na dan tjera doktora van. Iako se na prvi pogled čini kako jabuka nije dobra opcija kada ti se jede nešto slatko, možda ćeš uz ove savjete promijeniti mišljenje... Tih 120 ludih kalorija znače istinske benefite za tebe. 

Poboljšavaju osmijeh: Grickanje jabuke znači održavanje zubnog mesa aktivnim i sprječava karijes na zubnom mesu. Naravno, jabuka nije zamjena za pranje zubi. Optimalno je prati zube dva puta na dan, ali ako u međuvremenu poželiš očistiti zube, jabuka je odličan izbor. Jabuka na dan tjera doktora van | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Pomažu ti smršavjeti: Već u samo jednoj većoj jabuci sadržano je čak 5,5 grama vlakana. Jabuke su bogate pektinom, vlaknom koje jako dobro topi masti. Ako te ovo nije dovoljno uvjerilo, sudionice istraživanja sveučilišta Florida u prosjeku su izgubile oko 3 kile kroz godinu dana, a jedina promjena koju su učinile je da su jele jednu jabuku na dan. Također, smanjila im se razina kolesterola u krvi.

 

A post shared by keij jinnouch (@echidna_jin) on

Pomažu zdravlju srca: Slavna uzrečica "Jabuka na dan tjera doktora van" posebno dolazi do izražaja za ljude koji se bore s povišenim kolesterolom. Prema jednoj studiji, osobe koje su svaki dan jele jabuke snizile su razinu LDL - a i to za 40 posto. Jesmo li te dovoljno uvjerili?

Možda vas zanima Zašto ne bi trebala ovo voće jesti za doručak Rubrika Life&style Life&style

Čine te pametnijom: Ne, ne šalimo se! Potiču razvoj acetilkolina, neurotransmitera koji prenosi poruke od mozga do moždanih stanica. Istraživači su zaključili da jedenje ili pijenje soka od jabuke može poboljšati memoriju i održati čovjeka bistrijim kroz godine.

Jednostavan su snack: Ima li što lakše od jabuke? Ako ti je pala energija i pod hitno moraš pojesti nešto, jabuka je zdrava opcija. Umjesto čipsa i krekera koji su puni nezdravih masnoća, konzervansa i dodataka, nakon jabuke ćeš još dugo osjećati sitost jer je bogata kalorijama, a sporo troši energiju.

Photo: thinkstock

Komentari 0