Life&style

Ovo su namirnice s najduljim rokom trajanja - neke od njih mogu trajati vječno

  • Neke namirnice imaju prirodno dug rok trajanja i ako se pravilno čuvaju, trajat će mjesecima ili godinama
  • Druga hrana se brzo pokvari- obično zbog visokog sadržaja ulja i/ili vlage, a dugo će trajati samo ako je osušena ili konzervirana
  • Brojne su namirnice koje se pokvare brže nego što misliš – a neke traju vječno!

Postoji veliko zanimanje za dugovječnu hranu među takozvanim „preživljavačima“, koji predviđaju da će morati živjeti izvan mreže kad ih zapadne velika katastrofa. Prihvaćajući ideju o dugotrajnoj samodostatnosti, razmjenjuju savjete o sakupljanju osobito dugotrajne hrane.

Međutim, ne trebaš se brinuti za sudnji dan kako bi uvidjela prednosti skladištenja stvari u smočnici – stvari koje ćeš moći jesti kroz dulje vrijeme.

Mnoge vrste hrane, uključujući svježe i sušene proizvode, poznate su po dugovječnosti. Donosimo reprezentativan popis primjera u mnogim kategorijama, uključujući one koji će trajati tjednima te neke koji su gotovo besmrtne.

U svim slučajevima, procijenjeni rok trajanja je za hranu koja se čuva na sobnoj temperaturi ili malo hladnijoj - a ne u hladnjaku ili zamrzivaču.

Imaj na umu da će vlaga i visoke temperature skratiti život većini namirnica i da se hrana vremenom mijenja u boji, teksturi i/ili okusu.

1. Krumpir

• Rok trajanja: 2 do 5 tjedana

Ako se čuva na hladnom, suhom i tamnom mjestu, zlatni, crveni i krumpir jukon trajat će od dva do tri tjedna. Veći bijeli ili rumeni krumpir može trajati tri do pet tjedana. Slatki krumpir (batat) ima približno isti rok trajanja. Ali, nemojte ga skladištiti pored luka: svaki otpušta plinove i vlagu zbog kojih se drugi može brže kvariti.

2. Luk

• Rok trajanja: 1 do 2 mjeseca

Kao i kod krumpira, čuvaj ga na hladnom, suhom i tamnom mjestu za maksimalnu dugotrajnost. I, kao što smo već rekle, nemoj ih čuvati s krumpirom; oboje će se brže pokvariti.

3. Kikiriki

• Rok trajanja: 1 do 2 mjeseca

Kikiriki u svojoj ljusci, osobito ako se čuva na hladnom i suhom, može stajati u smočnici čak dva mjeseca.

4. Zimska tikva

• Rok trajanja: 1 do 3 mjeseca

Razne vrste zimske tikve s debelom kožom - uključujući butternut, spaghetti i hubbard – spadaju među najtrajnije od svježeg povrća.

5. Jabuke

• Rok trajanja: 5 dana do 6 mjeseci

Jabuke koje se čuvaju u posudi s voćem na sobnoj temperaturi obično će trajati pet do sedam dana. Međutim, ako se čuvaju na vlažnom mjestu pri temperaturi od -1° C do -4° C, mogu ostati hrskave i svježe čak šest mjeseci.

6. Čaj

• Rok trajanja: od 6 do 12 mjeseci

Posušeni listovi čaja, bilo rastresiti (u zatvorenoj ambalaži) ili u vrećicama čaja (u neotvorenoj kutiji), mogu lako izdržati godinu dana ili više ako nisu izloženi vlazi ili vlazi. Čaj, međutim, vremenom obično gubi okus.

7. Mlijeko u prahu

• Rok trajanja: 1 do 1½ godina

Boja, tekstura ili okus mlijeka u prahu mogu se mijenjati kako stari, ali bit će i dalje savršeno korisno i sigurno najmanje 18 mjeseci.

8. Posušena govedina

• Rok trajanja: 1 do 2 godine

Sušena govedina izmišljena je da bi dugo trajala kao hrana u pustinji i na dugim putovanjima. Nemasna je, suha i zasoljena - sve su osobine koje pridonose njenoj sposobnosti da dugo ostane jestiva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#thumlife #laostyle #papayasalad #spicyhot #beefjerky #seenhang

A post shared by DaN kOsOnH pHiMmAsOnE (@dkphimmasone) on

9. Konzervirano voće i povrće

• Rok trajanja: 1 do 2 godine poslije "najbolje upotrijebiti do“ datuma

Konzerviranje je izuzetno učinkovito sredstvo konzerviranja hrane. Općenito govoreći, ako se konzervirana hrana ne izlaže jakoj vrućini, sadržaj bi trebao ostati dobar dvije godine ili više. Pazi, međutim, na zgužvane limenke ili one s nabuhlim vrhom, što može značiti prisutnost bakterija iznutra.

10. Posušena tjestenina

• Rok trajanja: 1 do 2 godine poslije "najbolje upotrijebiti do“ datuma

Izrađena samo od brašna i vode, potom temeljito posušena, ova tjestenina je prilično neuništiva. Njegova bogatija kolegica, svježa tjestenina, obično napravljena od jaja, znatno je pokvarljivija i uvijek je treba držati u hladnjaku.

11. Kocke za juhu

• Rok trajanja: 2 godine

Kisik i vlaga su neprijatelji ovih korisnih kocki instant juhe. Neka budu suhe i dobro zatvorene, a 24 mjeseca je vjerojatno minimum koji će izdržati.

12. Maslac od kikirikija

• Rok trajanja: 2 godine

Neotvorena staklenka s maslacem od kikirikija trebala bi izdržati dulje od nekoliko godina na sobnoj temperaturi, ali s vremenom će se ulje odvojiti, maslac od kikirikija može se osušiti, a okus može izblijediti. Dvije godine su vjerojatno maksimum za najbolju kvalitetu.

13. Tamna čokolada

• Rok trajanja: 2 do 5 godina

Budući da mliječna čokolada sadrži mlijeko, pokvarit će se brže nego čokolada s visokim udjelom kakaa i malo mlijeka (ili uopće bez mlijeka). Toplina je neprijatelj tamne čokolade -dok bi trebala trajati nekoliko godina na temperaturama do oko 23° C, trajat će čak pet godina ako termometar počiva između 15° i 18° C. Čokolada izložena visokim temperaturama može razviti bijele mrlje, ali one su bezopasne i ne utječu na okus.

14. Tuna u konzervi ili u vakuumu

• Rok trajanja: 3 do 5 godina nakon datuma „najbolje upotrijebiti do“

Tuna je otporna riba koja dobro podnosi konzerviranje (i u novije vrijeme vakumiranje u vrećicama). Za optimalan okus i teksturu, nemoj je čuvati duže od pet godina nakon datuma proizvođača "najbolje upotrijebiti do".

15. Sušeni grah

• Rok trajanja: neodređen

Sušeni grah je poprilično neuništiv ako se zadrži suh, premda počinje gubiti vlagu nakon godinu ili dvije. Kako stari, trebat će mu dulje vrijeme za namakanje i ili kuhanje da postane mekši.

16. Med

• Rok trajanja: neodređen

Premda se med često prodaje s datumom „najbolje potrošiti do“ (obično negdje između dvije i pet godina od trenutka pakiranja), to je zato što s vremenom može potamniti i formirati kristale šećera - savršeno bezopasne, ali nekim potrošačima neugodne. Čisti 100% nerazrijeđeni med u neotvorenoj staklenci (koju čuvaš podalje od topline) bit će jesti godinama, desetljećima, vjerojatno stoljećima...

17. Alkohol

• Rok trajanja: neodređen

Svi znaju da vino može dugo trajati, a ponekad se znatno poboljšava s godinama. Međutim, može se lako pokvariti ako je prevelika toplina ili zrak uđe kroz loš čep. Međutim, tako nije sa žestokim pićima. Neotvorene boce žestice gotovo se ne mijenjaju. Njihov visoki udio alkohola čuva ih i oni ne stare. Iznimka je samo s nekim slatkim likerima iz kojih će se tijekom godina dio sadržaja šećera istaložiti, formirajući kristale i ostavljajući liker malo manje slatkim.

18. Bijela riža

• Rok trajanja: neodređen

Smeđa riža može biti zdravija, ali ima visok udio ulja i tako se može pokvariti kroz nekoliko mjeseci, dok će bijela riža - ako je zadržiš suhom - trajati zauvijek. Jedini mogući problem, osim vlage, je iznenadna pojava sitnih crnih bubica među zrncima riže. Spremanje riže u temeljito posušene te nepropusne posude spriječit će ih da uđu; ako su već tamo, rižu treba baciti.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0