Life&style 16. veljače 2020.

Oprez – ovih 5 namirnica nikada ne smiješ podgrijavati, jedna nas je baš iznenadila

Shutterstock/Instagram.
  • Naravno da često skuhamo malo više kako bi nam ostao barem jedan obrok za sljedeći dan
  • I naravno da je to sasvim u redu – osim ako se ne radi o namirnicama koje nije dobro podgrijavat
  •  Otkrit ćemo ti koje namirnice je bolje NE podgrijavati

Opet ti je ostalo viška jela i misliš si: „Super, sutra si mogu uzeti ručak u ured, tamo ga fino podgrijati na brzinu i gotovo!“ Ali, budi oprezna – neke namirnice nije dobro podgrijavati – mogu čak izazvati otrovanje hranom! Dakle, ne preporučuje se podrgijavati…

1. Gljive: u njima trebaš uživati odmah nakon spravljanja – njihovo je „meso“ jako osjetljivo pa se pri podgrijavanju lako može pokvariti.

2. Jaja: podgrijati kuhano jaje od dana prije jednako je loša ideja kao i stavljanje kajgane na kruhu u mikrovalnu da se podgrije. Naime, bjelančevine se mijenjaju kod podgrijavanja te mogu izazvati želučane tegobe. Toplina također pogoduje širenju salmonele.

anketa | Autor: miss7 miss7

3. Krumpir i riža: ako se krumpir ili riža ohladi nakon kuhanja te stavi u hladnjak, onda mogu nastati bakterije i spore. Posljedica: u najgorem slučaju trovanje hranom.

4. Piletina: ovo stvarno nismo znali - slično kao i kod jaja i kod piletine se mijenja struktura bjelančevina te kod podgrijavanja može doći do otrovanja hranom. 

5. Špinat: sadrži puno nitrata. Na sobnoj temperaturi može se povećati količina te špinat može postati otrovan. Male količine su neopasne za čovjeka, ali ipak je bolje spriječiti nego liječiti.

Tava umjesto mikrovalne pećnice

Ako želiš podgrijati jelo, onda to radije napravi u tavi ili loncu. Tako ćeš biti sigurna da se jelo ugrijalo sa svih strana te iznutra.


Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.

 

Komentari 0