Life&style 15426 prikaza 17. prosinca 2019.

Ekspert za trovanje hranom govori kojih 8 namirnica ne bi sam ni u ludilu pojeo

Profimedia.
  • O namirnicama koje više ni sam ne bi pojeo govori odvjetnik koji se bavi slučajevima trovanja hranom
  • Neke od njih su pomodarstvo kao trend pijenja neobrađene vode i "sirovih" sokova
  • Neke se tradicionalno jedu termički neobrađene, a za neke ni ne slutimo da bi mogle biti opasne

Više od dva desetljeća američki odvjetnik Bill Marler bavi se na sudu slučajevim ljudi koji su se otrovali hranom. Za svoje klijente izborio je više od 600 milijuna dolara odštete na račun bolesti koje je direktno uzrokovala pojedena hrana, ali i dobio svijest koje namirnice ni sam više ne želi konzumirati. Uvjerio se da određana hrana nije vrijedna tog rizika, rekao je za The Insider.

Možda vas zanima... Pronašli smo 8 najpopularnijih adventskih lokacija u Hrvatskoj - provjeri je li tvoj grad na popisu Rubrika Life&style Life&style

1. Neobrađena izvorska voda

Vjerovala ili ne, ali i pijenje bistre izvorske vode, ravno iz potoka zajedno s ostalim trendovskim okretanjem svemu prirodnom dolazi u modu - navodno su u Silicijskoj dolini opsjednuti pijenjem "sirove vode". Eh, pa čak i kad je riječ o najčišćem gorskom potoku to je loša ideja jer voda može sadržavati uzročnike najrazličitijih bolesti, od životinjskih fekalija nadalje. Povraćanje i proljev su benigniji simptomi; iz takve vode možeš dobiti ešerihiju, hepatitis A, koleru.

2. Termički neobrađeno brašno

Mnogi u njemu ne vide nikakvu opasnost, misle da su sirova jaja mnogo opasnija, ali i u sirovom brašnu mogu postojati bakterije. Najgore je što ga ne moraš ni pojesti u nekoj nekuhanoj kremi ili nedovoljno pečenom kruhu, na primjer. Dovoljno je ne oprati ruke nakon što si dirala brašno. Marler kaže da je radio na 56 slučajeva ljudi koji su u roku od 24 sata razvili ešerihiju iz brašna.

 | Autor: Profimedia Profimedia

3. Kamenice

Naravno, jedu se sirove, s kojom kapi limuna. Ovaj odvjetnik kaže da je u proteklih pet godina vidio više trovanja kamenicama nego u dva desetljeća prije toga. Uzrok je globalno zagrijavanje mora zbog čega se mikrobi u njima krasno razmnažaju.

4. Prethodno narezano i oprano voće i povrće

Baš je praktično, ali treba ga izbjegavati, kaže Marler jer što je više ljudi uključeno u proces, veće su šanse da hrana bude kontaminirana. Na primjer, tijekom jednog istraživanja u SAD-u neprihvatljive razine bakterija pronađene su u 1/3 pakiranih salata. Ipak, to što su tamo, ne znači nužno da ćemo se od njih i razboljeti.

5. Sirove klice

Klice su nevjerojatno zdrava hrana, ali malo su prečesto uzrokovale i probleme da bi se to ignoriralo, kaže Marler. Kad se jedu sirove mogu uzrokovati salmonelu i ešerihiju. 

6. Sirova jaja

80-ih i 90-ih bilo je velikih epidemija salmonele i iako su danas šanse da je dobiješ iz sirovih jaja mnogo manje, rizik postoji.

7. Krvavo meso

Nema slasnijeg od iznutra krvavog stejka. Ipak, ako strahuješ za zdravlje, treba se tu prikloniti onima koji ga jedu dobro (pre)pečenog. Meso treba potpuno obraditi na visokoj temperaturi kako bi se uništili uzročnici salmonele i ešerihije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Just WOW 🔥 EAT OR PASS? Tag a friend you’d eat this steak with REVERSE SEAR method - BOOM👊🏻 ➖➖➖➖➖➖➖➖ FOLLOW ➡️ @meat_with . ➖➖➖➖➖➖➖➖ . What a perfection! You must try this revers sear. Thanks for left us mouthwatering 📷 @bamagrillmaster . I need it ASAP! . REVERSE SEAR METHOD 👇 The steak gonna rest on the top floor away from the source of heat. Getting more and more tenderness, smoke and aroma from wood chunks of used wine barrel located at the bottom of the grill close to the burners. Stay tuned... FOLLOW ➡️ @meat_with . ____________________ Use only one or two burners to stabilize the temperature around 120-140 ° C. Do not go over to 150 ° C to prevent process of searing the meat. Waiting for about two hours to reach the your internal target temperature inside the meat (use temperature probs). The For me the target temperature is about 53-54 degrees Celsius (medium-rear). the thermometers should be placed close to the bone where it is area in the steak that harder for heat penetration. At this stage let the meat a rest of 2-3 minutes and meanwhile increase the burners to the maximum heat. 2 minutes of searing on each side, another 2-3 minutes of rest and it's ready to be your perfect steak. This is one of the only ways to achieve a same cooked and color from edge to edge by using grill only. __________________ . . . . . #steak #ribeye #grilling #meatlover #bbq #grillmaster #parrilla #beef #dryaged #churrasco #churras #butcher #grilled #churrascada #barbecue #butcher #steakdinner #steaks #foodnetwork #food #paleo #paleodiet #paleofood #paleolife #paleorecipes #pitmaster #foodpassion #foodie #foodstyle #meat_with 1️⃣

A post shared by Roy Day | BBQ-Grill-Paleo-Food (@meat_with) on

8. Nepasterizirano mlijeko i sokovi

Zagovornici pijenja "sirovih" sokova i mlijeka to argumentiraju time da se pasterizacijom uništavaju hranjive tvari. Pasterizacijom se najčešće tekuće namirnice izlažu temperaturi 55-70 °C čime se unište mikroorganizmi i hrani produži vijek trajanja. Ako se zaoibiđe ova sigurnosni korak izlažemo hranu riziku da bude kontaminirana bakterijama, virusima i parazitima. Dobrobiti ako je ne pasteriziramo su premale da bi se to isplatilo.

Komentari 0