Life&style

Pronašli smo 8 najpopularnijih adventskih lokacija u Hrvatskoj - provjeri je li tvoj grad na popisu

  • Počelo je prema mnogima najljepše doba godine - adventsko vrijeme! Diljem Hrvatske možemo uživati u različitim događajima i manifestacijama
  • Brojni su gradovi pretvoreni u najljepše božićne bajke, koje pričaju svoju priču, a tematika se razlikuje od grada do grada i time svaki adventski program čini posebnim
  • Ono na što veliki broj posjetitelja posebno obraća pozornost fotogenična su mjesta na kojima mogu snimiti odličnu fotku

Napokon je došlo to doba godine kada na ulicama naših gradova sviraju božićne pjesme, svijetle tisuće lampica i prevladavaju mirisi blagdanskih delicija. Advent je službeno počeo, a gradovi diljem Hrvatske pretvoreni su u najljepše božićne bajke, koje pričaju svoju priču. Tematika adventskih događanja razlikuje se od grada do grada i upravo su u tome sav čar i ljepota.

Organizatori adventskih programa svake se godine trude osmisliti nešto novo i drugačije kako bi privukli što više ljudi, a da im to dobro polazi za rukom, dokazuje i veliki broj posjetitelja. Kako bi im uspomene s adventskih događanja ostale što duže u sjećanju, posjetitelji ne propuštaju zabilježiti fotografije na najljepšim lokacijama u gradu. U nastavku donosimo najfotogeničnija mjesta u gradovima diljem Hrvatske. Izdvojili smo ih osam!

Osijek

Turistička zajednica grada Osijeka i Grad Osijek kao organizatori ovogodišnje adventske manifestacije pripremili su u ovom slavonskom gradu pravu blagdansku čaroliju. Osim na središnjem Trgu dr. Ante Starčevića, adventski program vraća se i na osječku Tvrđu, koja ponovno postaje središte osječkog adventa. Dio je adventskog programa i Ledena bajka na gradskom klizalištu kod Sokola. No, sudeći prema objavama na društvenim mrežama, posjetitelje je najviše oduševio Prolaz 1000 želja, u kojemu nisu propustili priliku za fotkanje. Riječ je o čarobnom tunelu šarenog svjetla zahvaljujući kojem se sva toplina i šarenilo Božića pretvaraju u jedno posebno iskustvo. 

 | Autor: INSTAGRAM @katarina_ribic @nasmiana INSTAGRAM @katarina_ribic @nasmiana

Varaždin

Ove je godine adventski program u Varaždinu sadržajno najbogatiji i održava se na još više lokacija nego prijašnjih godina. Posjetitelje očekuje mnoštvo različitih programa na čak sedam lokacija u organizaciji Turističke zajednice grada Varaždina i suorganizatora. Bijeli Korzo, Zimska kreativnica, Kuća Djeda Mraza i Ledena čarolija samo su neke od ovogodišnjih adventskih lokacija. Ono čime se Varaždin i ove godine može pohvaliti svakako su fotogenične lokacije na kojima posjetitelji stoje u redu za dobru fotku, a upravo je jedna takva ispred borova prekrivenih snijegom na središnjem gradskom trgu. 

 | Autor: INSTAGRAM @petramutt @endrinahrenic @acelviktoria INSTAGRAM @petramutt @endrinahrenic @acelviktoria

Rab 

Peto izdanje Najljepšeg otočnog adventa donosi bogat kulturni, zabavni i gastronomski program u organizaciji Grada Raba, Pučkog otvorenog učilišta Rab te uz potporu Turističke zajednice grada Raba. Primarni cilj ovog projekta od začetka bio je obogatiti društveni život na otoku tijekom blagdana i privući veći broj turista. Sve više posjetitelja dokazuje kako su organizatori u tome i uspjeli. Adventski će se program održati na dva trga, Trgu sv. Kristofora i Trgu Municipium Arba, a božićni duh zavladat će i u parku Dorka. Upravo se u tom parku nalaze popularne crveno-bijele saonice Djeda Mraza, u kojima baš svatko želi "nabaciti" fotku. I to popuno opravdano!

 | Autor: Petar Lupić Petar Lupić

Slavonski Brod

Ovogodišnji adventski program u Slavonskom Brodu nosi naziv "Advent iz davnina". Tematski je posvećen bajkama hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić, koja je veći dio svog života provela u ovom gradu. Tako je centar grada pretvoren u blagdansku bajku s likovima iz "Priča iz davnina" u glavnoj ulozi. Tematika ovogodišnjeg adventa oduševila je građane i druge posjetitelje, koji se rado fotografiraju uz likove iz bajki. Ipak, sudeći prema fotografijama na Instagramu, Brođane je najviše oduševila bijela klupica okružena likovima iz bajki i borovima na brodskom Korzu, na kojoj veselo poziraju. 

 | Autor: INSTAGRAM @kristina_carapina @p_karlaa INSTAGRAM @kristina_carapina @p_karlaa

Split 

Split iz godine u godinu organizira sve bogatiji božićno-novogodišnji program i time je postao nezaobilazna adventska lokacija u Hrvatskoj. Pod nazivom Advent u Splitu - zimski akvarel osmišljen je program koji će posjetitelje vratiti u davna vremena. Šetajući gradom, imat će priliku prisjetiti se nekih zaboravljenih stihova, igara i okusa. Advent će se odvijati na više lokacija, među kojima je najpopularnija Riva, a božićne čarolije neće nedostajati ni u parku Đardin, kao ni u restoranu-kavani Perivoj, koji ove godine postaje Božićni grad. U tom malom "Božićnom gradu" na Perivoju posjetitelje čeka veliki Djed Božićnjak, s kojim svatko želi zabilježiti fotografiju.  

 | Autor: INSTAGRAM @daria_.1012 @sminkeraj_split @natally_vujcic INSTAGRAM @daria_.1012 @sminkeraj_split @natally_vujcic

Rijeka

Jedna od najpopularnijih adventskih lokacija u Hrvatskoj zasigurno je Rijeka. koja iz godine u godinu u prosincu broji sve više posjetitelja - što iz Hrvatske, što iz drugih zemalja. To i ne čudi s obzirom na to da je adventski program svake godine postaje sve bogatiji i raznovrsniji. Jedan od najljepše okićenih dijelova ovoga grada nedvojbeno je Trsatska gradina, na kojoj je ove godine upaljeno čak 17 kilometara lampica zlatne boje. Uz ovaj magični Advent na Gradini, neizostavan je i Trg Ivana Koblera, na kojemu je postavljen veliki bor ukrašen crveno-srebrnim kuglicama i drugim ukrasima. Upravo je taj bor najpoželjnija pozadina na fotografijama brojnih Riječana i ostalih posjetitelja. 

 | Autor: INSTAGRAM @nykrah @imenasambez @aminaaemic INSTAGRAM @nykrah @imenasambez @aminaaemic

Zagreb

Advent u Zagrebu ponosno nosi titulu trostrukog pobjednika na europskom natjecanju European Best Christmas Destination. Iako se ni ove godine nije mogao natjecati, to nikako nije spriječilo njegove organizatore da glavni grad i ove godine pretvore u pravu božićnu bajku s Orašarima u glavnoj ulozi. "Neka čarolija započne!" naziv je ovogodišnje manifestacije, koja se održava na 16 lokacija u gradu. Ipak, najveću pažnju "ukrao" je Advent u tunelu Grič. Riječ je o već tradicionalnoj lokaciji u novom ruhu. Tunel dug 350 metara ukrašen je spektakularnim ukrasima i lampicama, a duž tunela postavljene su figure Orašara koji "čuvaju" šarene igračke. O popularnosti tunela Grič svjedoči i mnoštvo fotografija na društvenim mrežama snimljenih baš na toj lokaciji. 

 | Autor: miss7/INSTAGRAM @lorenaskara @helenazebcevic miss7/INSTAGRAM @lorenaskara @helenazebcevic

Pula

Manifestacija Prosinac u Puli, odnosno Dicembre in città, objedinjuje sva božićno-novogodišnja događanja u ovom istarskom gradu. Novost u odnosu na prošlu godinu jest to što se klizalište seli s Trga kralja Tomislava na Verudi u sam centar grada. Tako će posjetitelji imati priliku uživati u adventskim aktivnostima na jednom mjestu. Za dobru atmosferu bit će zaslužni raznovrsni programi u Čarobnoj šumi, Kazalištu, Gradskoj knjižnici i na tržnici, koje posjetitelji nikako ne smiju propustiti. Veliki doprinos božićnoj atmosferi dali su i ukrasi postavljeni diljem grada, a jedan je takav i veliki snjegović sa šeširom pokraj kojeg je teško proći, a ne fotkati se. 

 | Autor: INSTAGRAM @veronika_krasnik @alen.jusic.95 @tatjanasobocan INSTAGRAM @veronika_krasnik @alen.jusic.95 @tatjanasobocan

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: INSTAGRAM @petramutt @kristina_carapina

Komentari 0