Life&style 02. siječnja 2020.

Zašto svježa jaja ne trebaju u hladnjak? I koliki je rok trajanja tvrdo kuhanih jaja?

Unsplash/Dankapeter.
  • Kako prepoznati jesu li jaja svježa sasvim, stara dva tjedna ili još i starija?
  • Kakva se jaja smiju jesti sirova u kremama?
  • I, da, koliko su tvrdo kuhana jaja koja nam ostanu nakon Uskrsa još dobra za jelo?  

Što se tiče roka trajanja jaja, on je 28 dana, kao što i piše na svakom pakiranju koje kupiš u trgovini. Kupuješ li jaja na tržnici, domaća i bez žiga, moraš biti opreznija, odnosno odlučiti kome ćeš vjerovati kad ti kaže da su skroz svježa. I što to točno znači. Jesu li izležena baš taj dan ili unatrag tri, četiri, pet dana?

Možda vas zanima... Svježa jaja prije kuhanja puno je opasnije oprati nego ostaviti prljava Rubrika Life&style Life&style

Taj je podatak važan iz dva razloga: zbog načina kako ćeš ih skladištiti i činjenice da u jela u kojima su sirova jaja treba stavljati isključivo svježa jaja.

Što su zapravo svježa jaja? 

Iako mi je rok trajanja 28 dana, jaja koja stavljaš u, na primjer, kremu koja se ne kuha ne bi trebala biti starija od 18 dana. Prvih 18 dana jaja imaju prirodnu zaštitu protiv klica i u tom razdoblju ih čak možeš držati i izvan hladnjaka. Za jela u kojima se koriste svježa jaja najbolje je koristiti isključivo svježa jaja (koja nisu starija od 18 dana). 

 | Autor: Unsplash/Dankapeter Unsplash/Dankapeter

Kako prepoznati svježa jaja?

Ako jaje potone na dno posude s vodom, to je znak da je sasvim svježe. Ako se lagano diže prema gore, može biti staro do dva tjedna. Ako pliva po površini, ne smije se više jesti. 

Možda vas zanima... Zašto su jaja vjerojatno najzdravija hrana na svijetu? Rubrika Life&style Life&style

Koliko traju tvrdo kuhana jaja (jer ostat će ih nakon Uskrsa)?

Nakon toga ih trebaš iskoristiti za prženje, pečenje ili kuhanje. Tvrdo kuhana jaja s netaknutom ljuskom mogu još dva tjedna stajati u hladnjaku. 

 | Autor: Unsplash/Dankapeter Unsplash/Dankapeter

Jesu li jaja iz ekološkog uzgoja doista bolja? 

Da, jer bio-nesilice ne drže se u kavezima nego u otvorenim prostorima, nesu jaja u gnijezda te jedu isključivo bio-žitarice i ostalu bio-hranu. Osim toga, vrlo oprezno ih se tretira lijekovima. 

Možda vas zanima... Bijele traperice: 5 outfita koji će te uvjeriti da ih se isplati imati u ormaru Rubrika Moda Moda

Komentari 0