Jaja su, tijekom vremena, bila čest uzrok polemika. Mnogi su se pitali jesu li zdrava ili nisu, ali konačni sud sada je donesen. Čini se da su možda najzdravija hrana na svijetu!
Tko se još sjeća priče da su jaja nezdrava zbog kolesterola? Nitko! Najnovija istraživanja pokazala su da su jaja prava superhrana, jedna od najzdravijih hrana na svijetu. Ovo je nekoliko znanstveno dokazanih razloga koja jaja čine savršenim prehrambenim proizvodom:
1. Sadrže malo ugljikohidrata, a mnogo proteina i masti
Jaja su među fitness blogerima poznata kao jedna od omiljenih namirnica i to definitivno nije bez razloga. Ona sadrže minimalnu dozu ugljikohidrata i mnogo proteina te masti. Sve to znači da su jako zasitna i sjajan saveznik u gubitku kilograma. Na 30 pretilih žena provedeno je opsežno istraživanje. Pola žena za doručak je jelo jaja, a druga polovica krafnu. Oba obroka imala su jednak broj kalorija. Žene koje su jele jaja osjećale su se sitije i unosile su manje kalorija u idućih 36 sati. Nakon 8 tjedana, žene iz grupe koja je doručkovala jaja izgubile su 65% više kilograma i 16% više tjelesne masti. Dakle, jaje za doručak stvarno je pametna odluka.
2. Bogatstvo vitamina i minerala
Jaja se nalaze među najhranjivijom hranom na svijetu. Sadrže gotovo sve vitamine i minerale koji su potrebni za normalnu funkciju ljudskog tijela. Samo jedno jaje sadrži 6% preporučene dnevne količine vitamina A, 9% preporučene doze vitamina B12 i čak 15% preporučene dnevne doze vitamina B2. Osim toga, sadrži i sasvim pristojne količine vitamina D, E, K te kalcija i cinka! Sve u jednom, zar ne?
3. Bogata su kolesterolom, ali ne utječu na kolesterol u krvi
Istina je da su jaja bogata kolesterolom. Jedno jaje sadrži 212 mg kolesterola, a preporučena dnevna doza je 300 mg. Ipak, taj kolesterol ne utječe na podizanje kolesterola u krvi. Naime, jetra regulira kolesterol i ona se brine za balans kolesterola u tijelu. Istraživanja su pokazala da, kod 70% ljudi, jaja ne podižu kolesterol uopće, a kod preostalih 30% podignu ga tek neznatno. Eto, desetljetni mit o jajima i kolesterolu ovim je istraživanjem srušen.
4. Sadrže kolin
Kolin je važan nutrijent za čije postojanje mnogi ljudi uopće ne znaju. Pripada skupini vitamina B, a odgovoran je za izgradnju staničnih membrana i brojne druge stanične funkcije. S obzirom da je u hrani pojavljuje rijetko, većina ljudi zapravo je u deficitu pa je jaje, koje sadrži čak 100 mg kolina, sjajan izvor ovog nezamjenjivog nutrijenta.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.