Life&style

Je li sigurno pojesti jaje koje si kupila s napuklom ljuskom?

  • Kupila si 10 jaja u dućanu i otkrila da su dva napulka: imaš li onda 10 jaja ili 8 jaja?
  • Hm, matematika je jednostavna, no je li jaje napuknute ljuske opasno po zdravlje ili ga možeš slobodno jesti?
  • Mnogi takvo jaje pomirišu pa odluče, je li to zadovoljavajuća metoda?

Ovo stvarno zna iznervirati čovjeka: raspakiravaš stvari iz dućana i otkriješ kako u paketu jaja ima i pokoje napukle ljuske. Možda si takvo već uzela ili se slomilo dok si nosila stvari, teško je reći ako nisi u dućanu provjerila jesu li jaja cijela (vrlo često nisu!). I što sad? Umjesto 10 imaš 8 jaja, a ova dva puknuta treba baciti. Ili ih ipak smiješ pojesti?

Možda vas zanima 4 male stvari koje će tvoj stan ove jeseni učiniti najugodnijim mjestom na svijetu Rubrika Life&style Life&style

Ovu zdravu namirnicu preporuča se jesti svaki dan, no na žalost, tvoj instinktivni poriv, da jaja baciš u smeće je ispravan. Ako na ljusci postoji ikakva napuklina, čak i najtanja, to znači da je "obrambena moć" ionako porozne ljuske uništena i vrlo je vjerojatno da su bakterije ušle u jaje. I to vrlo opasne bakterije koje mogu ugroziti zdravlje.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Naime, ljuska može izvana biti onečišćena bakterijom salmonele iz kokošjeg izmeta ili s mjesta gdje je jaje izlegnuto. Inače, salmonela je najčešći uzročnik zdravstvenih problema vezanih uz konzumaciju jaja, a trovanje tom bakterijom uzrokuje mučninu, povraćanje, grčeve u želucu, dijareju, glavobolje, groznicu, povišenu temperaturu. Ne vrijedi tih 1,50 kuna ili manje koliko jedno jaje košta.

Simptomi se mogu pojaviti 6 sati do 4 dana nakon što pojedeš jaje onečišćeno tom bakterijom. Zdravi ljudi oporave se za tjedan dana ili manje, dok mala djeca, trudnice, starije osobe i one s lošim imunosistemom mogu imati i ozbiljne komplikacije. Zaključak: jedina sigurna jaja s razbijenom ljuskom su ona koja sama razbiješ prije pečenja ili kuhanja. Također, ako ti ostane višak razbijanih jaja, bjelanjaka ili žumanjaka, možeš ih čuvati do dva dana u čistoj, zatvorenoj posudi u hladnjaku.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0