- Jaje na oko je superjednostavno jelo koje vole veliki i mali
- Pržiš jaje uvijek na maslacu ili ulju?
- Otkrit ćemo ti koji je tajni sastojak bolji za to
Svatko ima neku svoju metodu za spravljanje jaja na oko. Neki ga vole s mekanim žumancem koji se prelije po bjelancu kad se probije vilicom, dok drugi pak vole hrskavo zapržiti jaje s obje strane. A tada se grupe ljubitelja jaja na oko dijele na još dvije: oni koji za prženje koriste maslac te oni koji koriste ulje.
Tajni trik za savršeno jaje na oko
Umjesto maslaca i ulja jaja se mogu spraviti i na vrhnju – da, dobro si pročitala! Najbolje za to je punomasno vrhnje s postotkom masnoće između 35 i 38 posto (alternativno možeš koristiti obično vrhnje za šlag). Za to se jednostavno stavi malo vrhnja u veliku tavu, posoli i popapri te ugrije na srednjoj vatri. Potom se jaje oprezno stavi u vrhnje.
Zbog vrućine će se jaja „stisnuti“ – kao na maslacu ili ulju – međutim, zahvaljujući okusu vrhnja, jaja će dobiti jako finu aromu i bit će fino mekana. Istovremeno će se masnoća pobrinuti za to da se jaja polako karameliziraju.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.