Life&style

Sredstvom od dva kuhinjska sastojaka možeš uspješno dezinficirat i ruke i sve površine u kući

  • Sredstva za dezinfekciju u jeku širenja epidemije koronavirusa postala su jedno od najtraženijih proizvoda
  • Održavanje higijene i čistoće prostorija smatra se važnim u sprječavanju širenja virusa
  • Uz pomoć octa, limuna  i vode možeš napraviti sprej koji će uspješno dezinficirati i ruke i površine

Širenje koronavirusa Europom pridonijelo je povećanoj potražnji i prodaji sredstava za dezinfekciju. Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacija upravo je briga o vlastitoj higijeni i čistoći prostora ključan čimbenik koji može doprinijeti smanjenju širenja virusa.

Možda vas zanima Naš ugledni znanstvenik otkriva trebaš li sada kupovati vitamine i 'podizače' imuniteta? Rubrika Life&style Life&style

Kako spriječiti širenje virusa?

Prvenstveno, najvažnije je redovito održavati naviku temeljitog pranja ruku jer se prljave ruke smatraju najčešćim putem prijenosa zaraznih bolesti. Zatim valja prozračivati prostorije u kojima boraviš radi izmjene i cirkulacije zraka, kojom se uklanja potencijalno infektivna prašina. Ujedno, treba redovito čistiti i dezinficirati radne te ostale površine te predmete kojim svakodnevno rukuješ, poput radnog stola, tipkovnice i miša računala, kvaka ili mobitela.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Možda vas zanima Ovo je jedini ispravan način kojim ćeš u potpunosti očistiti svoj mobitel od bakterija i virusa Rubrika Life&style Life&style

Sredstvo za dezinfekciju iz kuhinje

Već smo ti otkrili kako sa samo dva sastojka možeš sama napraviti dezinfekcijsko sredstvo za ruke, a ovoga puta otkrivamo ti kako napraviti ekološki sprej koji uništava viruse i bakterije. Sjajna stvar je ta što se također sastoji od samo dva sastojka, a oba imaš u vlastitoj kuhinji!

U ovom slučaju potrebni su ti samo ocat, limun i voda. Nadaleko je poznato da je ocat pomiješan s vodom univerzalno sredstvo za čišćenje u kuhinji i kupaonici. Ipak, neki ne preferiraju miris octa, a tu u igru ulazi limun. Kako bi se razblažio jak miris kiseline dodaj u 50:50 otopinu nekoliko komadića limuna izrezanog na malene ploške. Idealno je ovu otopinu ostaviti da odstoji dva tjedna dok se miris octa ne smanje. Naravno, ako ti miris octa ne smeta sredstvo možeš koristiti odmah! Limun će samo pospješiti djelovanje otopine.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Možda vas zanima Imamo tri izvrsna recepta s đumbirom za superimunitet - pomaže u borbi protiv virusa Rubrika Life&style Life&style

Ekološki sprej za dezinfekciju

Također, ako želiš ubrzati postupak možeš umjesto limuna koristiti eterično ulje. Aromaterapijsko dezinfekcijsko sredstvo lako možeš napraviti sama u kućnoj radinosti ako u sprej-bočicu uliješ 1/3 alkoholnog octa te 2/3 destilirane vode. U tako pripremljenu otopinu dodaj 10-15 kapi eteričnog ulja limuna. Pronaći ga možeš u specijaliziranim prodavaonicama, a cijena mu se kreće oko 40 kuna za 10ml. Osim za dezinfekciju prostora, ovaj sprej možeš koristiti i za dezinfekciju ruku. Brzo, jednostavno, a tako učinkovito!

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0