- Sigurno razmišljaš trebaš li nakupovati vitamina kako bi se spremije obranila od koronavirusa
- Prof. dr Ivan Đikić otkriva koliko nam mogu pomoći razne bočice
- Također, naš ugledni znanstvenik je rekao što trebamo raditi da bismo ojačali imunitet
Sigurno si ovih dana ili razmišljala trebaš li kupiti vitamine i razne dodatke prehrani ili si već, kao i mnogi drugi, u ljekani kupila pravu zalihu. Međutim, znanstvenik Ivan Đikić se, gostujući na televiziji N1, osvrnuo na masovnu kupovinu dodataka prehrani i otkrio pomažu li u borbi protiv koronavirusa:
"Svi ti dodaci prehrani, različite vrste vitamina, prirodnih sastojaka, to je nešto što je izbor pojedinca i mi kao demokratska društva dajemo pojedincima slobodu. Ja se samo nadam da angažmanom stručnjaka ljudi shvaćaju kad je nešto potrebno, a kad se nekad gubi novac. Kod boostera imunološkog sustava, oni imaju minimalno djelovanje".
Doktor Đikić je također dao savjet koji može pomoći svima nama koji se brinemo da se ne razbolimo od prijetećeg virusa:
"Ljudi se trebaju baviti tjelovježbom, dobro spavati i zdravo jesti".
Dakle, trebaš se pobrinuti da dobro spavaš, a ovdje imamo dobre savjete i ni slučajno nemoj misliti da ćeš se od virusa obraniti grijući se cijeli dan pod dekicom. Pokreni se, vježbaj u prirodi ili u svom stanu i dakako, zdravo se hrani. Umjesto u bočicama, vitamine i minerale možeš unijeti zdravom prehranom, a ovdje su neke namirnice koje jačaju imunitet, a koje je za missZDRAVA otkrila mag. nutricionizma Sandra Krstev Barać:
Češnjak je apsolutna superzvijezda među namirnicama koje pospješuju imunitet. Ističe se svojim protuvirusnim svojstvima koje duguje supstanci naziva alicin, a koja posjeduje antioksidativna svojstva. U svom protuvirusnom djelovanju češnjak je najučinkovitiji kada se konzumira sirov, bilo da je zgnječen, nasjeckan ili samljeven.
Fermentirani mliječni proizvodi su poznati po tome da prirodno sadrže žive bakterije koje djeluju povoljno na zdravlje probavnog sustava, a time i na jačanje imuniteta.
Citrusi su u zimsko doba jedan od rijetkih izvora imunostimulirajućeg vitamina C. Vitamin C je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima te činjenici da doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, pa je važno uzimati ga dovoljno kako bi smanjili mogućnost infekcije. Manje je poznato da vitamin C može skratiti trajanje bolesti ukoliko je do infekcije već došlo.
Kiseli kupus je odličan odabir jer sadrži i probiotike i vitamin C.
Med ima dugu tradiciju upotrebe za jačanje imuniteta te se vjeruje da zahvaljujući antiseptičkom djelovanju poboljšava otpornost organizma na infekcije.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.