Life&style

Sretan ti Svjetski dan spavanja! Uz ovih 7 pravila uskoro ćeš spavati 'kao bebica'

  • Svakog 13. ožujka obilježava se Svjetski dan spavanja, a mi ga ovoga puta čestitamo svim velikim spavalicama
  • Dobar i kvalitetan san nužan je za pravilno funkcioniranje organizma i održavanje cjelokupnog zdravlja
  • Otkrivamo ti na koje to svakodnevne postupke trebaš obratiti pažnju kako bi što kvalitetnije spavala

Premda ga često zanemarujemo, kvalitetan san je iznimno važan za optimalno funkcioniranje organizma. U prosjeku, potrebno je 30 minuta da se utone u san, a spavanje ometaju svjetlost i temperatura u sobi viša od 25 stupnjeva. Malom djetetu je potrebno 11 do 12 sati, a odraslima od 7 do 9 sati sna. Međutim, kad ne spavamo dovoljno to može imati ozbiljne posljedice na naš mozak i tijelo te se povećava rizik od bolesti. A evo što sve možeš učiniti kako bi što uspješnije utonula u san i odmorila organizam. 


Možda vas zanima Ovaj trik koji uspješno koriste američki vojnici pomoći će ti da utoneš u san u samo 120 sekundi Rubrika Life&style Life&style

Kratak popodnevni san

Ako želite prileći poslijepodne, nemoj spavati dugo. Idealna duljina popodnevnog sna je 15 - 30 minuta.

Vježbaj

Oni koji vježbaju ujutro žrtvuju san, a vrijeme nakon ručka idealno je za ponovno buđenje organizma.

Izbjegavaj kavu

 Nemoj piti kavu nakon 16 sati jer kofein djeluje na tijelo minimalno četiri sata. Ovo pravilo vrijedi posebno za one koji su osjetljivi na djelovanje kofeina.

Možda vas zanima Ako imaš problema sa spavanjem, ove namirnice će ti pomoći da lakše zaspeš Rubrika Life&style Life&style

Uredan krevet 

Istraživanja su pokazala da ljudi čija je spavaća soba uredna bolje i lakše spavaju, stoga svakoga jutra uzmi malo vremena i namjesti krevet.

Manje svjetla

Ako imaš upaljena svjetla u cijeloj kući tijelo će misliti da je još dan stoga je bolje spavati u zamračenoj prostoriji s lagano razmaknutim zavjesama. Također, ako mobitel koristiš kao budilicu priguši svjetlost ili ga okreni kako ti ne bi remetio san.

Možda vas zanima Što kad ti se poremeti ritam spavanja kao ovih dana? Ove stvari će pomoći... Rubrika Life&style Life&style

Izbjegavaj tuširanje u vrućoj vodi

Voda kojom se navečer tuširaš ne smije biti previše vruća već je treba prilagoditi temperaturi svoga tijela. 

Lagana hrana

Ako si gladna, prije spavanja pojedi laganu hranu poput voća ili popij jogurt da ne opteretiš želudac.

 

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.  
 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0