Life&style

Ovaj trik koji uspješno koriste američki vojnici pomoći će ti da utoneš u san u samo 120 sekundi

  • Za vrijeme Drugog svjetskog rata američka je vojska shvatila da, ukoliko piloti borbenih snaga ne spavaju dovoljno, njihove loše odluke dovele bi do strašnih posljedica
  • Vojska je dovela pukovnika Buda Wintera kako bi razvila i testirala znanstveno osmišljenu metodu "podučavanja" sna, koja se pokazala potpunim uspjehom
  • Riječ je o vrlo jednostavnoj metodi koja se sastoji od samo četiri koraka i koju možeš primijeniti u različitim okolnostima, od vlastitog kreveta pa sve do javnog prijevoza

Tijekom Drugog svjetskog rata američka je vojska shvatila da ukoliko piloti borbenih snaga pate od neispavanosti to nosi značajan utjecaj na njihovu sposobnost odlučivanja. Budući da je trezvenost vrlo važna u ratnim situacijama, neispavanost je dovodila do fatalnih pogrešaka koje su uzrokovale ljudske gubitke na vlastitoj strani. Zbog toga je vojska dovela mornaričkog pukovnika Lloyda Buda Wintera kako bi razvila i testirala znanstveno osmišljenu metodu "podučavanja" sna. Winter je prethodno bio uspješan nogometni trener, a spomenutu tehniku osmislio je u suradnji s profesorom psihologije sa željom da svojim sportašima olakša opuštanje i umanji osjećaj pritiska. 

Možda vas zanima Ako imaš problema sa spavanjem, ove namirnice će ti pomoći da lakše zaspeš Rubrika Life&style Life&style

Njegov dolazak pokazao se punim pogotkom te je nakon samo šest tjedana prakse, 96% pilota moglo zaspati u roku od 120 sekundi. Čak i s distrakcijama poput pucnjave u pozadini ili nakon više ispijenih šalica crne kave. Ako se i ti boriš s nedostatkom kvalitetnog sna, možda je ova tehnika upravo ono što trebaš isprobati. 

1. Pronađi najbolju mogući poziciju

Očito, ako si u svom krevetu to nije problem. Ali ako si vani, namjesti se u najudobniji mogući položaj (tj. naslonite se sjedalo ako si u automobilu, pronađite najudobniju stolicu u konferencijskoj sali ako spavaš na poslu).

2. Opustite lice

Ovo je ključno za cijelu stvar. Imamo 43 mišića u licu i oni su važan dio načina na koji naš tijelo zna jesmo li pod stresom. Kad potpuno opustimo lice tijelu šaljemo fiziološki signal da je sve u redu i da možemo sigurno utonuti u san. Zato zatvori oči i opusti cijelo lice: čelo, obraz, jezik i čeljust. Kad to učiniš, primijetit ćeš da ti se disanje prirodno počinje produbljivati i usporavati.

Možda vas zanima Ovih 11 stvari možeš napraviti nakon besane noći kako bi bez problema izdržala cijeli dan Rubrika Life&style Life&style

3. Opusti se, oslobodi pritisak u ramenima

Duboko udahnite i privucite ramena prema vratu, a zatim ih pusti da se potpuno povuku, kao da ti padaju prema nogama. Ponovite ovaj proces, no ovoga puta duboko udahni i polako izdahni oslobađajući preostalu napetost (većina ljudi pohranjuje najviše napetosti u ramenima, vratu i čeljusti), opusti prsa i zatim lagano opusti noge, počevši s bedrima.

4. Oslobodite um na 10 sekundi

Sad kad si potpuno opustila tijelo, vrijeme je da ugasiš misli. To je poput onog trenutka nakon što isključiš mobitel te taj proces traje još nekoliko sekundi da se potpuno isključi. Ono što stvarno želiš izbjeći su misli koje uključuju kretanje ("Moram sutra pokupiti stvari iz kemijske čistionice"; "Jesam li se sjetila ugasiti bojler?"). One zapravo potiču nenamjeran pokret, a samo razmišljanje o njemu izaziva mikro-kontrakcije u određenim mišićima.

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.

 


 

Photo: None
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Emily_Rohu

    Emily_Rohu

    Lagan posao na mreži, pridružite se sada i počnite zarađivati više od 500 USD dnevno. Prošli mjesec zaradio sam i primio 27392 dolara od ovog lakog posla, dajući maksimalno 3 sata dnevno. Izuzetno je jednostavno poslovati i redovito zarađivati od ... prikaži još!