Life&style

Ovih 11 stvari možeš napraviti nakon besane noći kako bi bez problema izdržala cijeli dan

  • Svejedno je li riječ o maratonskom gledanju serija, bolesnom djetetu ili partneru koji hrče – postoje razni razlozi za besane noći
  • Naravno da smo ujutro umorne i smoždene te nismo baš najbolje društvo
  • Otkrit ćemo ti kako ćeš se usprkos tome razbuditi te izdržati cijeli dan 

Hrkanje, pun mjesec ili glasni susjedi - svejedno je što te je noćas držalo budnom. Najvažnije pitanje je sljedeće: kako najbolje izdržati sljedeći dan? Ovih 11 savjeta će ti pomoći…

1. Nemoj stiskati „snooze-tipku“! 

Pokušaj ne stiskati snooze tipku na svojoj budilici, jer to samo odgađa neizbježno – ustajanje. Nekoliko minuta više sna neće ti pomoći, odnosno neće ti dati dovoljno energije koja ti je potrebna za predstojeći dan. 

via GIPHY

2. Pusti sunce u prostoriju 

Razmakni zavjese kako bi u prostoriju moglo ući sunce. Čim su ljudi izloženi sunčevom zračenju, tijelo ne proizvodi više melatonin – hormon koji je odgovoran za pospanost te daje signal za odlazak u krevet. 

3. Otuširaj se hladnom vodom 

To ne mora biti konstantno hladan tuš. Trik je pravi tajming: počni s normalnom temperaturom tuša. Nakon što si nanijela šampon i gel za tuširanje, stavi vodu na 30 sekundi na najhladnije. Potom je vrati na 30 sekundi na normalnu (toplu) temperaturu. Zatim još pola minute hladnog tuširanja. Ta metoda će pojačati cirkulaciju krvi te stimulirati tijelo.

via GIPHY

4. Vježbaj 

Čak i ako nisi jutarnji tip – iskoristi prednosti sporta ujutro, a osobito ako si jako umorna. I ovdje će se pojačati cirkulacija krvi. To također pojačava tvoju pažnju – što je pak dobro za radni dan koji te očekuje. 

5. Iskoristi make-up

Nanesi kremu za oči s kofeinom kako bi smanjila umorne oči i tamne podočnjake. Drugi trik je nanošenje bijelog eyelinera na vodenu liniju očiju. Tako će ti oči izgledati veće. Ako još uvijek izgledaš umorno, nanesi sjajni ruž za usne kako bi pažnju s očiju usmjerila prema usnama. 

Možda vas zanima Dva su važna razloga zbog kojih ne smiješ piti kavu na prazan želudac - znaš li koja? Rubrika Life&style Life&style

6. Pij kavu, ali ne previše

Kava nam daje poticaj u umornim danima. Međutim, nemoj pretjerati s unosom kave! Istraživanja pokazuju da dvije šalice kave na dan najbolje razbuđuju i najučinkovitije su. Uz kavu popij i puno vode. 

via GIPHY

7. Jedi mudro 

Premda ćeš u takve dane čeznuti za šećerom – budi jaka te radije jedi zdrave bjelančevine i integralne proizvode (na primjer, kajgana i integralni kruh s namazom od avokada ili salata s piletinom). Šećer će ti kratkotrajno pomoći, ali on ćeš naglo „pasti“. Izbjegavaj obilne obroke – od njih ćeš biti još umornija. 

8. Pij puno vode 

Puno vode treba piti svaki dan, ali nakon besane noći je to još važnije. Najbolje je dodati nekoliko kockica leda u čašu, jer hladna pića više osvježavaju te time povećavaju tvoju pažnju. 

Možda vas zanima 4 važna razloga zbog kojih nikad više ne bi trebala piti jako hladnu vodu Rubrika Life&style Life&style

9. Idi prošetati 

Gotovo svatko zna za napad umora između 13 i 15 sati. Iskoristi tu fazu za kratku šetnju. Idi na svježi zrak te protegni noge. 

via GIPHY

10. Puštaj si motivirajuću glazbu 

Ako na poslu smiješ slušati glazbu, onda to svakako napravi. Pazi da je na listi pjesama malo žešća glazba – izbjegavaj laganice. 

11. Nemoj previše kompenzirati nedostatak sna! 

Premda na kraju dana čezneš za 12-satnim spavanjem, nemoj to napraviti, nego spavaj sedam do osam sati. Što brže pronađeš opet normalan ritam spavanja, to ćeš se bolje osjećati. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0