Life&style

7 'higijenskih pogrešaka' koje bi svakako trebala izbjegavati u kupaonici

  •  Ako pročitaš ovaj tekst, ovih sedam higijenskih pogrešaka u kupaonici ti se više nikada neće dogoditi 
  • I kad pomisliš: „Kod mene je sve čisto!“, ipak postoje neke stvari na koje moraš pripaziti

Medical Center Sveučilišta New York otkrio da se kod svakog ispiranja zahodske školjke ispušta u zrak aerosol. Tako nastane oblačić kapljica „toaletne vode“. On lebdi naokolo i rasprsne se nakon nekog vremena – i to ne direktno iznad zahodske školjke, nego tamo gdje se upravo nalazi. Tako se šire bakterije. To nije prijetnja zdravlju, ali neke pogreške bi trebala ubuduće izbjegavati… 

1. pogreška: ostavljaš podignutu dasku na školjki 

Sada kad znaš da postoji oblak vode iz zahoda koji lebdi kupaonicom, sljedeći puta ćeš sigurno spustiti dasku prije puštanja vode. Naravno da ne želiš da sleti na tvoju četkicu za zube.

2. pogreška: uzmeš sa sobom mobitel na zahod 

Osim na samoj zahodskoj školjci, tragovi fekalija nalaze se i na površinama poput kvaka, slavina i vodokotlića. Osobito na javnim toaletima nije poželjno imati mobitel u ruci ili ga negdje staviti. I kod puštanja vode špricne voda s urinom i fekalijama u raznim smjerovima te može sletjeti na mobitel koji držiš u ruci. Istraživanja su pokazala da četvrtina svih torbica ima na sebi tragove fekalija. 

3. pogreška: ostavljaš otvorenu šminku 

I opet ponavljamo: oblak vode iz toaleta. Zbog toga bi trebala svu šminku držati pospremljenu u ormariću.

   | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

4. pogreška: ne opereš ruke 

To je obavezno nakon svakog odlaska na toalet! I prije nanošenja make-upa trebaš uvijek oprati ruke. Po njima bauljaju brojne klice – čak i ako jako paziš na higijenu. 

5. pogreška: ne čistiš pribor za šminkanje 

Kako se klice ne bi množile, trebaš očistiti kistove, spužvice i ručnike  barem jednom tjedno (odnosno promijeniti). Ručnike bi čak trebala mijenjati svaka tri dana. I posudicu za tekući sapun trebaš oprati s vremena na vrijeme. 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

6. pogreška: uzgajanje bakterija na četkici za zube 

Svaka dva do tri mjeseca trebala bi promijeniti četkicu za zube, savjetuju stručnjaci. Na njima se čvrsto drže bakterije koje mogu izazvati upalu zubnog mesa, ali i prehladu. Četkicu trebaš čuvati s glavom prema gore u posudi – ali ne u ormariću, nego na zraku. 

7. pogreška: u kupaonici sušiš rublje 

U kupaonici se susreću vlaga i toplina – a to je savršena okolina za bakterije, odnosno njihovo razmnožavanje. Stvari koje se navlaže od pare nakon tuširanja (ili mokre ručnike) trebaš posušiti. To znači sljedeće: ručnike možeš staviti na radijator, a kistove i spužvice nikako nemoj vlažne stavljati u kutije. Tek kad se dobro posuše, onda bakterije nemaju šanse. 

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0