- Đumbir je jedna od namirnica koja se koristi za liječenje raznih tegoba
- Odlična je namirnica za jačanje imuniteta pa tako pomaže kod prehlade i gripe kao i kod glavobolja i mučnina
- Donosimo ti dva jednostavna recepta za čaj koji će ti pomoći u obrani od bolesti u ovim zimskim mjesecima, ali i recept za pivo od đumbira
Đumbir zbog svojeg izgleda i nije najprivlačnija namirnica, no kad pročitaš njegova svojstva, možda ti baš on postane idealan lijek protiv tegoba koje te muče. Ovaj gomoljasti, neoguljen korijen ima zanimljiv i jedinstven okus koji je istovremeno i ljut i sladak. Osim kao začin u prehrani, on pomaže pri sagorijevanju masti, potiče rad metabolizma, pomaže kod glavobolja i mučnina, bogat je mineralima i vitaminima pa je tako idealan za borbu protiv gripe i prehlade. Iz tog razloga, donosimo ti dva recepta za napitke od kojih ćeš se odmah bolje osjećati, a recept za pivo od đumbira s kojim možeš nazdraviti za ozdravljenje.
Čaj od đumbira s medom i limunom
Sastojci:
- šalica kipuće vode
- naribani đumbir
- čajna žličica meda
- čajna žličica soka od limuna
Postupak:
- Zagrij vodu da proključa, a zatim u nju ubaci naribani đumbir te ga ostavi umočenog tri minute.
- Dodaj po žličicu meda i soka od limuna, Procijedi čaj te makni ostatke naribanog đumbira.
- Dobro promiješaj i uživaj u napitku.
Čaj od đumbira s medom i limunom ( Metoda broj dva)
Sastojci:
- sedam centimetara nasjeckanog đumbira
- dvije šalice vode
- pola šalice soka od limuna
- 2 žliice meda
Postupak:
Postupak je isti kao i kod prethodnog recepta samo ovog puta prije nego procijediš čaj prvo ga prekrij plastičnim poklopcem i ostavi 10 minuta. Nakon što taj period prođe, procijedi čaj i spreman je za posluživanje.
DODATAN SAVJET:
Kada si napravila čaj od đumbira, bilo da si probala prvu ili drugu metodu, možeš mu dodati pola žličice cimeta u prahu koji djeluje kao antiseptik te će te riješiti virusa. Također, čaju možeš dodati i pola zdrobljenog češnjaka koji je dobar za imunitet kao i prstohvat kajenskog papra prije nego procijediš čaj.
Pivo od đumbira
Sastojci:
- šalica šećera
- 1/4 čajne žličice zrnatog pekarskog kvasca
- dvije žličice naribanog đumbira
- voda
- ocijeđeni sok od jednog grejpa ili limuna
- trebat će ti i boca i lijevak
Postupak:
- Na bocu stavi lijevak, a zatim u nju ubaci šećer i zrnati pekarski kvasac. Zatim dodaj đumbir, sok od grejpa ili limuna te vodu.
- Stavi čep na bocu i dobro protresi nekoliko puta.
- Nakon što si protresla, u bocu dodaj još vode.
- Još jednom dobro protresi te bocu spremi na toplo mjesto i ostavi tamo da odstoji dva dana.
- Znat će da je pivo spremno za ispijanje ako se češ lagano otvara.
Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.