- Stiže nam sezona prehlada, a ova čudesna biljka ti može pomoći izbjeći ih
- Đumbir u čaju ili soku čini jako dobre stvari za tvoje tijelo
- Donosimo ti kako će ti što dulje ostati svjež
Đumbir je odličan u sokovima koje si radiš ujutro u sezoni prehlada. Čaj od svježeg đumbira odličan je kad si već prehlađena, a đumbir je izvanredan začin za mnoga jela. Kako ga čuvati da ti što duže traje? Najjednostavniji odgovor: u plastičnoj vrećici u ladici za povrće.
Svježi đumbir
Kad kupuješ đumbir u trgovini, odaberi tvrdi komad s glatkom, nategnutom korom, nikako smežurani, meki. U hladnjaku drži cijeli, nenarezani komad u kori, u ladici za povrće, u vrećici sa zatvaračem iz koje ćeš uvijek istisnuti sav zrak prije zatvaranja. Ako ti je ostao komad oguljenog đumbira, osuši ga papirom i upotrijebi što prije.
Svježi đumbir možeš držati i u frizeru, također neoguljen, u dobro zatvorenoj vrećici. Kad ga želiš koristiti, izvadi ga van, naribaj koliko ti je potrebno, a ostalo vrati u frizer. Zaleđeni đumbir lakše je ribati nego svježi i nemoj ga otopiti.
Za što je sve đumbir koristan?
1. Štiti naš imuni sustav
U đumbiru postoje spojevi koji zaustavljaju razvoj proteina u virusu gripe. Najlakše ćeš postići efekt ako odrežeš komad svježeg đumbira i ubaciš ga svoju bocu s vodom.
2. Pomaže kod mučnina
Tu svakako odmah treba spomenuti jutarnje mučnine trudnica. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Nutrition Journal pokazalo je da 1,1 do 1,5 gram svježeg đumbira može doista pomoći kod mučnine.
3. Antidijabetski učinak
Istraživanja o koristi đumbira u prehrani ljudi koji boluju od šećerne bolesti tek su zapravo počela, no preliminarni rezultati pokazali su da je 41 bolesnik od dijabetesa 2 uspio spustiti šećer za 12 posto sa 2 grama đumbira dnevno.
4. Može pomoći i kod kolesterola
Visoke razine 'lošeg kolesterola' LDL povezane su s bolestima srca. Jedno istraživanje benefita đumbira na iranskom sveučilištu pokazalo je da je 85 ispitanika s visokim kolesterolom znatno snizilo razinu lošeg kolesterola kad su u svakodnevnu prehranu uveli sušeni prah od đumbira.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.