Life&style

Znaš li kad prestaješ biti zarazna jednom kad si se prehladila?

  • Sezona je prehlada i gripa 
  • Mislimo da smo zarazni dok traju simptomi, međutim, to nije tako
  • Liječnici otkrivaju koliko si dugo još zarazna nakon što uloviš virus

Kad prođe, zaboravit ćeš je za nekoliko dana. No dok traje prehlada, često se osjećaš grozno, slabo, slomljeno, pretučeno, a uz to zbog natečene sluznice nosa, nervozno jer ne možeš dobro disati i spavati. No, jedno je važno: svoju prehladu drži za sebe, ne moraš je podijeliti sa svim svojim kolegama.

Jedno je kad sama prolaziš horor natečenih sinusa, začepljenog nosa, šmrcanja, kašljanja, a drugo je kad sve to podijeliš sa svojom radnom okolinom. Dakle, kad je trenutak da napustiš svojevoljnu karantenu?

Nije to tako jednostavno kako se čini - bolest često već prestaje, a mi smo i dalje zarazni. Dakako, sve ovisi o tome jesi li negdje pokupila obični virus prehlade ili gripu. 

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Znaš li odrediti imaš li gripu ili prehladu?

Simptomi prehlade su blaži i pojavljuju se postupno. Najčešće uključuju kašalj, kihanje, začepljen nos ili nos koji curi i bolno grlo

Gripa te uhvati brže i jače od prehlade. I gripa uzrokuje kašalj, groznicu, visoku temepraturu, ali i bolove u nogama, umor.

Znanstvenici iz medicinskog centra Cedars-Sinai upozoravaju da smo zarazni dan ili dva prije nego što su se pojavili prvi simptomi (budući da nismo proroci, to nam ne znači puno) te do dva tjedna nakon to smo bili izloženi virusima. 

Kad dobiješ gripu, zarazna si jedan dan prije nego što započnu simptomi, a prestaješ biti zarazna pet do sedam dana nakon što si oboljela i zalegla u krevet. 

Možda vas zanima Sezona prehlada je pred nama, a ovih 15 naočitih liječnika s malih ekrana bismo tako rado posjetile! Rubrika Life&style Life&style

Što se tiče stomačnog virusa, nije tako lako odrediti kad postaješ zarazna, no ponekad si zarazna i do dva tjedna nakon što si se posve opravila. Inače, simptomi stomačnog virusa traju kratko, što znači da su svi koji su to 'uhvatili' zapravo još dugo opasni po okolinu.

Ako misliš da si još uvijek zarazna, a moraš među ljude, što misliš o jednoj od onih krirurških maski? Uz to, peri ruke često. Nemoj se približavati drugima, nemoj ih grliti, ljubiti, rukovati se. Odmakni se kad moraš kihnuti ili zakašljati i svakako pokrij nos i usta rukom ili papirnatom maramicom. 

Možda vas zanima Sezona prehlada pred vratima: evo kako ti može pomoći mješavina meda i kurkume Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0