Life&style

Pogledaj kako sve bazga djeluje na tvoje tijelo - donosimo ti i najbolji recept za sok od ove čudesne biljke

  • Sok od bazge mnogima je omiljeni pripravak koji ih rado vraća u dane djetinjstva, a ako si ga poželjela napraviti, znaj kako je sada pravo vrijeme
  • Cvjetovi bazge ubiru se upravo krajem svibnja, a osim sjajnog mirisa krasi ih niz ljekovitih svojstava pa tako pomažu pri probavnim i dišnim tegobama, čišćenju organizma i mršavljenju
  • Priprema soka od bazge uistinu je jednostavna i ne zahtjeva dugo vremena, a potrebna su ti i samo četiri sastojka

Osim prvih trešanja, mnogi mjesec svibanj vežu uz branje bazge te pripremu soka čiji okus mnoge vraća u bezbrižne dane djetinjstva. Bazga ima niz ljekovitih svojstava, no itekako je bitna njezina pravilna upotreba. Korijen, list, stabljika i nezreli plod sadrže cijanogene glikozide čija konzumacija može dovesti do trovanja. S druge strane, zrele bobice i cvijet sigurni su za upotrebu, no pri njihovoj konzumaciji ipak treba biti oprezan.

Bobice bazge bogate su antioksidansima, a uz obilje C vitamina sadrže i B1, B6 te E vitamin. Ipak, kod pojedinaca nakon konzumacije mogu izazvati mučninu i povraćanje. Sirova bazga se prije upotrebe mora dobro opariti kipućom vodom ili prokuhati. Bez brige, kada se bazga pravilno koristi nema nuspojava, štoviše donosi mnoštvo pozitivnih stavki za tvoje zdravlje.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Pogledaj što sve celer može učiniti za tvoje tijelo, bilo da ga jedeš samog, u salati ili piješ kao sok Rubrika Life&style Life&style

Niz ljekovitih svojstava

Cvjetovi bazge bogati su glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima i vitaminom C. Pretpostavlja se da su upravo flavonoidi koje sadrži bazga odgovorni za većinu njezinih ljekovitih svojstava. Riječ je o moćnim antioksidansima koji štite naše stanice od oštećenja, a ljekovita svojstva ove biljke poznata su već stoljećima. Korištena je tako kao diuretik te sredstvo koje pomaže u ublažavanju probavnih tegoba, žutice i ženskih bolesti. 

Bazga je ujedno i veliki saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, ima i detoksikacijsko djelovanje jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezda, a može pomoći i pri rješavanju problema akni, čireva te mrlja na koži.  Uz sve navedeno djeluje i kao diuretik, a koristi se za poticanje znojenja i olakšavanje iskašljavanja. Zbog svih tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Ovako možeš uz pomoć soka od limuna posvijetliti kosu, a da je ne oštetiš Rubrika Beauty Beauty

Pravo je vrijeme da pripremiš sok od bazge

Ako si i ti poželjela napraviti sok, znaj da posebnu pažnju prilikom branja cvijeta bazge trebaš obratiti na vremensku prognozu. Naime, cvjetove trebaš brati na suh i sunčan dan, nikako u slučaju da je nedavno pala kiša. Također, pri branju nastoj ubrati veće i rascvjetane cvjetove te obratit pozornost da iza cvijeta nema sitnih crnih bubica budući da ih njih zasigurno ne želiš u svom soku, a same se teško uklanjaju. Za izradu soka od bazge potrebni su ti idući sastojci: 30 većih rascvjetanih cvjetova bazge, 3 l vode, 3 kg smeđeg ili bijelog šećera i  20-30 g obične limunske kiseline.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Postupak je uistinu jednostavan!

U velikom loncu pomiješaj vodu i šećer, stavi ih na vatru i kuhaj dok se šećer ne otopi. Nakon što se pripremljena otopina prohladi u nju umiješaj limunsku kiselinu te na posljetku i prethodno oprane cvjetove bazge. Ostavi da pripremljena otopina odstoji 24 sata na mračnom i suhom mjestu. Potom odstajalu tekućinu procijedi kroz gazu (ili cjedilo) kako u njoj ne bi ostalo neželjenih komadića cvjetova. Dobiveni sok izlij u čistu i prethodno stiliziranu bocu. Pojedinci u ovaj vrlo jednostavan recept uz limunsku kiselinu dodaju i nekoliko kriški svježe izrezanog limuna.

Možda vas zanima Tulipan, zumbul, visibaba... Koji je tvoj najdraži proljetni cvijet i što o tebi govori Rubrika Life&style Life&style

Osim soka, možeš pripremiti i čaj

Cvjetove bazge ne moraš nužno koristiti netom nakon ubiranja već ih možeš i posušiti. Osušene cvjetove možeš samljeti i čuvati na suhom i tamnom mjestu u staklenim posudama s poklopcem kako bih ih kasnije koristila u pripremi čaja.  Ipak, ne čuvaj suhe cvjetove bazge dulje od 12 mjeseci. Ovaj čaj pomoći će ti pri liječenju viroza, gripa i prehlade, a može ublažiti probleme s kašljem i dišnim putevima. 

 

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    ljekovita bazga