- Posljednje vrijeme se jako puno piše i priča o soku od celera
- Pregledavajući Instagram te općenito Internet, svako malo naletjet ćeš da netko piše o zelenom soku
- Što se doista krije iza tog trenda i što sve doista može celer? Malo smo kopale…
Miris i okus celera doista su nešto posebno – i nisu baš za svakoga. Međutim, u ovom povrću „za juhu“ krije su više toga nešto to misliš. Celer je moćna biljka. Svejedno je hoćeš li ga konzumirati kao grickalicu za međuobrok, kao sok ili kao dio salate – ovo je povrće jako zdravo. Naime, celer odavno slovi u prirodnoj ljekarni kao ljekovita biljka koja pomaže (na primjer) kod reume ili visokog tlaka.
Postoji 30 različitih sorti celera. Najpoznatije su celer korjenaš, celer listaš i celer bjelaš (rebraš) koji je zadnje vrijeme najpopularniji, odnosno od njega se radi spominjani sok.
Evo zašto je celer zdrav
Sok od celera slovi u kineskoj medicini kao čudotvorno sredstvo. Pomaže kod visokog tlaka, ali i kod probavnih smetnji. Naime, celer djeluje na mršavljenje i to zato jer sadrži puno kalija te potiče rad mokraćnog sustava. Samo 100 g celera pokriva 10 posto dnevne potrebe kalija.
Celer smanjuje upale te štiti želudac
Osim toga, celer ima protuupalno djelovanje. Bogat je vitaminima, poput vitamina C i beta-karotenom – koji djeluju antioksidativno. Ovo povrće sadrži i tvari koje su jako dobre za probavu te štite tvoj želudac. Čaj od celera može neutralizirati višak želučane kiseline.
Znanstvenici su otkrili da ovo povrće jača krvožilni sustav – zato jer smanjuje opasnost od upale krvnih žila. I ne samo to! Istraživanja su pokazala da celer djeluje protiv raka! Naime, sadrži takozvani apigenin, biljnu tvar koja zaustavlja množenje stanica raka te može spriječiti upale. Istraživanje Sveučilišta Missouri pokazala su da celer može vidljivo smanjiti tumore. Za to je osobito dobar sok od celera.
Evo kako se spravlja sok od celera
Spravljanje soka od celera prilično je jednostavno. Sve što ti za to treba su celer bjelaš, aparat za hladno prešanje ili za smoothie. Nareži celer na manje komade pa izmiksaj – i gotovo!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.