Life&style

Doznaj što će se dogoditi tvom tijelu ako svaki dan uz obrok pojedeš salatu

  • Nekad iz čiste lijenosti nam se ne da uz svaki obrok pripremiti i salatu
  • No, jedna (barem) salata na dan svakako je nešto najbolje što možeš učiniti svom tijelu
  • I svakako u salatu dodaj zdrave masnoće, reći ćemo ti zašto

     

Što si danas pripremaš za večeru? Neki super sendvič? Slasnu kajganu s integralnim kruhom? Super, ali prislili se i uz to pripravi i jednu salatu i učinit ćeš veliku uslugu svom tijelu. Jedenje salate svaki dan je jedna od najzdravijih navika koje možeš usvojiti - a priznaj, i ne iziskuje baš puno truda, zar ne? Da bismo te potaknuli da što prije uz barem jedan obrok na dan pojedeš salatu, ili je pojedeš kao samostalno jelo, donosimo ti četiri razloga zašto je salata tako super: 

1. Unijet ćeš dovoljno vlakana koja će poboljšati probavu


U povrću ima puno vlakana, a već sigurno dobro znaš da su vlakna iznimno dobra za probavu. Jedenje salate pomoći će ti spriječiti zatvor, a znaš kako to neugodno može biti, ali njezina vlakna će ti i pomoći održati zdravu razinu kolesterola što je važno u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

2. Unijet ćeš u sebe brdo nutrijenata koji će štititi tvoje tijelo 

Postoji gomila dokaza kako hrana bogata nutrijentima pridonosi održavanju zdravlja. Ako često jedeš zeleno lisnato povrće, veća je vjerojatnost da ćeš svoje tijelo opskrbiti antioksidansima poput vitamina C, folne kiseline, likopena i alfa i beta karotena, pogotovo ako ga jedeš sirovo. A antioksidansi će štititi tvoje tijelo od šetnih slobodnih radikala. Već godinama znanstvenici ukazuju na vezu između jedenja puno voća i povrća i manjeg rizika od mnogih bolesti. Američki institut za rak (National Cancer Institute) objavio je da ljudi koji su u svoju prehranu uvrstili puno voća i povrća imaju manji rizik od obolijevanja od nekih vrsta raka - čak i ako puše i piju dosta alkohola. Kao posebno moćne vrste povrća i voća navode se paprike, rajčice, šljive, nektarine, grah i grašak, mrkve, jabuke kruške i jagode. 

Možda vas zanima 8 razloga zbog kojih bi trebala češće jesti špinat, a imamo i recept za najhrskaviju pitu od špinata ikad Rubrika Life&style Life&style

 

3. Salata će te zasititi i zadovoljiti 

Ako želiš postići ili održati zdravu težinu, bilo bi dobro da obrok započneš sa salatom. Istraživanja pokazuju da jedenje niskokaloričnog jela na početku obroka, poput zelene salate koje je iznimno niskokalorična, potiče osjećaj sitosti što smanjuje broj kalorija koje unosiš kroz ostala jela u obroku. No, ovdje moraš paziti da salatu ne začiniš kaloričnim preljevom. 

4. Uz salatu ćeš unijeti i zdrave masnoće 

Unošenje dobrih masti poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu ili orašastim plodovima zajedno s povrćem pomaže tvom tijelu da apsorbira zaštitne fitokemikalije iz povrća poput likopena iz rajčice ili luteina iz lisnatog zelenog povrća.  

Jedno istraživanje Ohio State Universityja izmjerilo je koliko masnoće pomažu da tvoje tijelo dobije i iskoristi te moćne sastojke pa su dali ljudima da pojedu salatu od  kristalke, mrkve i špinata s dvije žlice avokadova ulja. Njihova tijela apsorbirala su osam puta više alfa-karotena te 13 puta više beta-karotena (oba nutrijenta pomažu u sprječavanju raka i kardiovaskularnih bolesti) od grupe koja je jela samo salatu bez masnoće. Ako, pak, izabereš maslinovo ulje, također ćeš imati taj učinak - jedno talijansko istraživanje pokazalo je da je prehrana koja uključuje puno maslinovog ulja i sirovog povrća produžuje život. 

Možda vas zanima Naš ugledni znanstvenik otkriva trebaš li sada kupovati vitamine i 'podizače' imuniteta? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dancy11.04.2005

    Koja salata? Da li zelena ili bilo koja druga