Life&style 06. ožujka 2020.

Nećeš vjerovati, ali ovih 5 sorti povrća su zdravije kuhane nego sirove

Shutterstock/Instagram.

• Usvježem je povrću najviše vitamina jer se ne unište toplinskom obradom

• Ipak, neke sorte, bolje su (čitaj: zdravije) su kad ih skuhamo nego jedemo na salatu

• Jesi li pretpostavila da i rajčice spadaju među to povrće?

Na zabavama su lagane grickalice, ispred televizora idealna alternativa čipsu: sirovi komadi povrća s ukusnim umakom izvrsnog su okusa te su još i zdravi. Međutim, jesi li znala da je neko povrće još zdravije kad nije sirovo, nego kuhano? Pogledaj koje…

Možda vas zanima... Nećeš vjerovati što žene smatraju najružnijim na svome tijelu! Rubrika Beauty Beauty

1. Rajčice 

Naime, rajčice imaju jako široke stanične stijenke. One otežavaju tijelu da ih slomi te iskoristi antioksidans likopen. Ako skuhaš povrće, stijenke puknu te je likopen lakše apsorbira u tijelu. 

2. Bundeva 

Bundeve sadrže puno beta-karotena koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Tijelo ga lakše uzima ako je povrće skuhano. Dakle, preporučuje se pojesti finu juhu od bundeve ili curry s tim povrćem. Važno: tijelo može preuzeti vitamin A samo ako se povrće jede s malo maslaca ili ulja. 

3. Šparoge 

Ovo zeleno povrće bogato je vitaminima A, C i E te folatom. Međutim, kao i kod rajčica, šparoge imaju jako debele stanične stijenke. Stoga se preporučuje prije kuhanja kuhati ili barem pirjati šparoge. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Goooood morning 😍😍 Yay or Nay to this hummus toast with asparagus 🌱 ⠀ Made by @marcsisplate 💚 ⠀ This was an increasingly delicious gluten free toast! Marcsi roasted some baby asparagus with olive oil, salt and pepper. Spread the hummus on the bread then added the roasted asparagus and put some dill on it. 😍 It‘s freakin’ delicious! You can also squeeze some lemon juice over it, it really goes well with it. 😊 ⠀ 🌱 Tag #avidofood or @avidofood to be featured in the future! ⠀ ⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆ #hummus #toast #toasts #asparagus #spargel #bread #brot #vegan #veganfood #veganfoodshare #vegetarisch #vegandinner #veganeats #healthyfood #plantbasedfood #veganpower #plantbaseddiet #veganiseasy #whatveganseat #vegetarianrecipes #vegetarian #veganism #veganmeals #veganlife #veganlove #veganmealprep #veganrecipes #veganhealth #veganfoodporn

A post shared by Avido food 🥑 (@avidofood) on

4. Špinat 

Špinat je nevjerojatno zdrav te nije ukusan samo kao salata. Ako želiš iskoristiti bogatstvo željeza i vitamina B iz tog povrća, onda jedi kuhani špinat. Ako radiš smoothie, bit će puno zdraviji ako uz sirovi dodaš i kuhani špinat. 

5. Mrkva 

Mrkva sadrži puno beta-karotena. Kaže se da ta tvar ima pozitivno djelovanje na oči i kožu. Dakle, isplati se maksimalno olakšati tijelu da preuzme beta-karoten iz mrkve. Istraživanja su pokazala da tijelo može preuzeti više beta-karotena ako se mrkva skuha. Međutim, nije nimalo lošije jesti sirovu mrkvu. Ali, najbolje je kombinirati obje varijante. 

 
 
miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.

Komentari 0