Life&style

Ovih 6 ukusnih namirnica izvrsne su za vid, a nisu mrkva i špinat - jedna će te oduševiti

  • Oči su naše ogledalo u svijet stoga je važno nastojati očuvati svoj vid, a važnu ulogu u tome ima i pravilna prehrane
  • Postoje namirnice, poput mrkve, špinata i jaja koje mogu uvelike doprinijeti poboljšanju zdravlja tvojih očiju
  • Ako spadaš u skupinu onih koje ne vole ove namirnice ne brini - imamo za tebe neke ukusne alternative

Zbog mobitela i računala sve više vremena provodimo "buljeći u ekrane" što ostavlja značaje posljedice na naš vid. Iako ne postoji hrana koja će čudesno izliječiti vaše oči ako bolujete od neke očne bolesti, postoje namirnice koje mogu doprinijeti poboljšanju očnog zdravlja. Pravilna prehrana usporava oštećenja vida koji su povezani sa staranjem (poput degeneracije žute pjege) i smanjuje vjerojatnost od preuranjenog gubitka vida uzrokovanog naprezanjem očiju ili očnim bolestima. Među najistaknutijim namirnica za bolji vid našli su se mrkva, riba, jaja i zeleno povrće. No, što ako nisi ljubiteljica špinata, kupusa ili mrkve te izbjegavaš konzumirati jaja? Onda za tebe imamo popis namirnica koje su jednako uspješni saveznici u borbi za očuvanje vida, ali su pritom i iznimno ukusne. A jedna od njih je - čokolada!

Možda vas zanima Oprez – ovih 5 namirnica nikada ne smiješ podgrijavati, jedna nas je baš iznenadila Rubrika Life&style Life&style

1. Breskve

Baš poput mrkve, sadrži beta karoten i likopen. Beta karoten pretvara se u tijelu u vitamin A koji štiti očnu leću od oksidativnog stresa i sprečava degenerativne promjene dok karotenoidi popravljaju vid.

2. Jagode i borovnice

Jagode su bogate vitaminom C koji je poznat kao odličan antioksidans te štiti krvne žile. Uz njih tu si i borovnice koje su osim vitamina C izvrstan vlakana te smanjuju zamor oka. Za sve one koji žele raditi na poboljšanju noćnog vida trebaju se opskrbiti upravo ovim bobičastim voćem.

3. Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži flavonoide koji pomažu u zaštiti krvnih žila očiju pritom jačajući rožnicu i leću. Ipak, važno je koristiti čistu tamnu čokoladu koja ima najmanje 60% kakaa kako bi se postigla najveća korist.

4. Slatki krumpir

Slatki krumpir zasićen je beta karotenom, oblikom A vitamina koji pomaže kod noćnog vida te pomaže prilagodbi oka na gledanje u mraku. Zanimljiv je i podatak da jedan slatki krumpir ima više od polovine dnevne doze vitamina C te manju koncentraciju vitamina E.

Možda vas zanima Ekspert za trovanje hranom govori kojih 8 namirnica ne bi sam ni u ludilu pojeo Rubrika Life&style Life&style

5. Suncokretove sjemenke

Sjemenke suncokreta su odličan izvor vitamina E koji je nužan pri održavanju snažnog imunološkog sustava te cinka. U ovom konkretnom slučaju, pomaže razviti otpornost očiju na razne bolesti. U ostale ukusne namirnice koje obiluju vitaminom E ubrajaju se još kikiriki, kivi i mango.

6. Govedina

Nemasna govedina također sadrži cink koji pomaže tijelu apsorbirati vitamin A, a može igrati važnu ulogu u smanjenju rizika od razvijanja staračke makularne degeneracije. Naravno, trebaš biti umjerena u konzumaciji ove namirnice.

 

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0