- Uvriježeno je mišljenje da je mrkvu prije konzumacije ili pripreme nužno oguliti, no je li uistinu tako?
- Potreba za guljenjem mrkve za vrijeme pripreme jela stvar je osobnog ukusa, no ako želiš ukusnije jelo posegni za grebalicom
- Mrkve možda nije nužno guliti, ali ih je potrebno dobro očistiti četkicom i isprati vodom kako bi se uklonile postojeće nečistoće
Od malih nogu su nas učili kako je prije pripreme ili konzumacije mrkve potrebno ju oguliti. No, postavlja se pitanje je li to uistinu potrebno ili je samo riječ o gubljenju vremena. Renomirani američki kulinarski magazin Cook's Illustrated proveo je test okusa u kojem su ispitanicima ponudili neoguljenu mrkvu koja je bila tretirana na nekoliko različitih načina.
Test okusa
Tako se pred njima našla oguljena mrkva, mrkva izrezana na kolutiće, glazirana mrkva te ona pečena u pećnici. Dok su tek pojedini ispitanici ocijenili kako neoguljena sirova mrkva ima ugodan okus, za većinu je on ipak bio okarakteriziran kao gorak, prašnjav i zemljast. Kuhana mrkva koja prije pripreme nije bila oguljena također nije dobro prošla na testu okusa. Ispitivači su je doživjeli žilavijom te joj zbog nezadovoljstva okusom, teksturom i izgledom nisu udijelili pozitivnu ocjenu. S druge strane, oguljene verzije ostale su svijetlo narančaste, nježne i slatke.
Guljenje mrkve - da ili ne?
Ipak, postoje slučajevi u kojima je sasvim u redu ostaviti koru. Bez bojazni možeš ne oguliti mrkvu ako je pečeš, koristiš je u pireu ili od nje pripremaš sok. Ako odlučiš ne oguliti mrkvu, sigurno ti to neće nauditi. Sve je stvar osobnog ukusa. No, imamo jedan važan savjet koji bi trebala usvojiti (ako već nisi). Mrkve možda nije nužno guliti, ali ih je potrebno dobro očistiti četkicom i isprati vodom prije konzumacije kako bi uklonila moguću nečistoću i ostatke zemlje. Ako želiš uživati u punom okusu mrkve bez vođenja brige o mogućim ostatcima prljavštine, jednostavno posegni za nožem ili grebalicom i ukloni koru. Vjeruj nam, taj mali trud će ipak donijeti razliku u okusu.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.