Beauty

Žene su nam otkrile: ''Bila sam ljubomorna na cure koje imaju lijepu i glatku kožu''

  • Ova kronična upalna bolest kože najčešće pogađa djecu i mlade, a može se nastaviti ili pojaviti i u starijoj dobi
  • Čak 10 do 15% ukupne populacije razvijenih zemalja boluje od atopijskog dermatitisa
  • Donosimo ti iskustva žena koje boluju od ove bolesti te kako ona (ne) utječe na njihovu svakodnevicu 

Ako si ikada vodila bitku sa suhom kožom, onda si osjetila mali djelić problema s kojim se nose osobe oboljele od atopijskog dermatitisa. Svrbež, crvenilo, mjehurići i ljuštenje kože neki su od simptoma ove kronične bolesti kože koja se najčešće javlja u mlađoj dobi, a uvjetovana je genetskom predispozicijom i okolišnim faktorima. Atopijski dermatitis (AD) zahvaća različite dijelove tijela te zbog toga oboljelima može ponekad unijeti dozu nesigurnosti u vlastiti izgled.

Upravo sam zbog toga odlučila pitati žene kako su prebrodile teške faze bolesti i odlučile da im ona neće utjecati na njihovu svakodnevicu. Odgovore sam dobila u zatvorenoj Facebook grupi Ženski RecenziRAJ koju vodi mlada hrvatska blogerica Lipstick's Blade (Mirna Matković).

 | Autor: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

''Najgore je kada te gledaju kao da si zarazan''

Svoje iskustvo s ovom bolešću prva je podijelila I.H. (25) koja se s atopijskim dermatitisom bori odmalena.

''AD imam otkad sam bila u vrtiću. Selio se podosta, od kapaka i vrata, pa sve do pregiba laktova i oko usana. U srednjoj školi bio je posvuda, ali najviše na dlanovima. Najtežu psihičku borbu vodila sam upravo u srednjoj školi kada sam bila najosjetljivija na tuđe poglede i pitanja. AD se znao pojavljivati na vrlo očitim mjestima kao što je područje oko usana te bi ih često prekrivala rukom kako netko ne bi skužio.'' - rekla je I.H. 

 | Autor: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Iako je opsesivno nanosila kreme u nadi da će se što prije povući, jednom joj je prilikom prišao prijatelj iz razreda i rekao kako je cijelo vrijeme mislio da se ne zna šminkati jer izgleda kao da stavlja ruž preko usana.

''Vjerujem i znam da je teško nositi se s nečim što izaziva fizičku nelagodu, ali je još gore kada te ljudi gledaju kao da si zarazan ili odvratan. Poručila bih svima koji se bore s atopijskim dermatitisom da nisu sami i da su prekrasni takvi kakvi jesu.'' Srećom, danas ga uspješno drži pod kontrolom. 

''Bila sam ljubomorna na cure koje imaju lijepu i glatku kožu''

Svoju borbu s ovom bolešću podijelila je i L.H. (20) koja je AD dobila s dvije godine.

''Već sam 3 puta bila hospitalizirana radi pogoršanja. Kada je u "mirnoj" fazi tretiram ga hidratantnim ili masnijim kremama. Sunce i more mi pomažu, no zbog znojenja stanje mi se pogoršava u razdoblju proljeća i ljeta ili ako pojedem neku od namirnica na koju sam alergična.'' - navodi L.H.

 | Autor: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Kako kaže, bolest joj nije stvarala neugodu.

''Meni osobno bolest nikada nije stvarala neugodu, niti me bilo sram. Više sam bila ljubomorna na druge cure što imaju lijepu i glatku kožu, dok je moja u ranicama i suha. Ljeti ne mogu ravnomjerno potamniti zbog svijetlih "fleka" na koži koje ne primaju boju jer su bile iziritirane dok sam se sunčala.'' - rekla je L.H.

Atopijski dermatitis nije zarazan!

Atopijski dermatitis ne može se u potpunosti izliječiti te će oboljeli zauvijek biti podložni ponovnoj aktivaciji bolesti. Upravo zbog toga moraju biti svjesni stanja svoje kože i pripaziti kako ju tretiraju. Primjerice, trebali bi izbjegavati dugo kupanje u kadi i prevruću vodu ili pak paziti kakve preparate stavljaju na tijelo. Isto tako, trebaš znati kako atopija nije zarazna jer je riječ o nasljednoj bolesti i prosjetljivosti na neke faktore iz okoliša (npr. hrana, iritirajuća tkanina, životinjska dlaka). Osobe koje boluju od atopijskog dermatitisa često su žrtve neugodnih pogleda i osuda upravo zbog karakterističnog izgleda kože uzrokovanog AD-om. U većini slučajeva okolina stanje kože prepisuje osobnoj nehigijeni što je u potpunosti pogrešno. Stoga se informiraj prije nego doneseš pogrešan zaključak i pruži podršku onima koji se bore s ovim problemom. 

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Guliver/Shutterstock

Komentari 0