Life&style

15 namirnica koje su dobar zalog za dug i zdrav život P.S. I fine su!

Možda ovaj naslov zvuči kao obična navlakuša, no nutricionisti se kunu u vrijednost upravo ovih namirnica. Ovih 15 namirnica će ti u svakom slučaju osigurati kvalitetniji i duži život

Dovoljno sna, manje stresa, unos tekućine i - zdrava prehrana. Upravo to su čimbenici koji ti svakodnevno pomažu da zadržiš i mentalnu i fizičku stabilnost, pa nije ni čudo da se zdrava prehrana povezuje sa dužim životom. Kao što loša i teška hrana sputava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, tako nas lagana hrana čini energičnima. Ovo je 15 namirnica koje čine veliku dobrobit tvom organizmu:

1. Orasi - puni su mikronutrijenata koji su dobri za tvoje tijelo i mozak (zato i imaju oblik mozga:). Sadrže puno zdravih masnoća koje su korisne za ljudski neurološki sustav. Optimalno je pojesti šačicu oraha dnevno kako bi tijelo dobilo sve potrebne minerale.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by California Walnuts UK (@walnuts_uk) on

2. Limuni - ako ti organizam zahtijeva C vitamin, iskoristi blagodati limuna jer sadrži najviše tog vitamina od svih agruma. Flavonoidi iz limuna se bore protiv rasta kancerogenih ćelija i smanjuju učestalost bolesti, posebno prehlade.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Bald Baker / Cy Ynares (@thebaldbakerph) on

3. Brokula - bogata vitaminom K koji pomaže u jačanju kosti i potiče imunološki sustav da se jače bori protiv bolesti. Bitno je kuhati je na pravi način oko minutu dvije, jer ako se previše raskuha, gubi korisne vitamine.

4. Grah -  dobar je izvor proteina, pa nije ni čudo da ga u većim količinama konzumiraju vegetarijanci. Grah sadrži vlakna koja su dobra za probavu, a i zdrave masnoće koje osiguravaju dugu sitost.

Možda vas zanima Loša probava? Ovih 10 namirnica pomažu kod zatvora Rubrika Life&style Life&style

5. Tamna čokolada - umjesto mliječnih čokolada koje u sebi sadrže orašaste plodove, punjenja ili keks, odabiri tamnu čokoladu. Postoje osobe koje ne podnose njezin gorak okus, no ako čuju da je tamna čokolada dobra za zdravlje i dugovječnost, možda promijene mišljenje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amor & Chocolate (@amorandchocolate) on

6. Rajčice - postoji toliko vrsta rajčica da je izbor na tržištu doista velik. Volimo ovu namirnicu jer razbija stanice tumora koje se talože u organizmu, a pomažu i krvotoku da bolje radi. Barem jedna velika rajčica na tjedan za odraslu osobu je skoro pa nužna.

7. Losos - ova masna riba je bogata dobrim proteinom, sadrži zdrava masnoće koje se ne mogu naći niti u jednom mesu, a i toliko je dobrog okusa

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by perfect Fitness Meals (@perfect_fitnessmeals) on

8. Avokado - bogat je vitaminima i zdravim masnoćama koje ti pomažu održati zdravlje, a tost s avokadom je najhranjiviji doručak koji možemo zamisliti. Avokado smanjuje rizik od nastanka srčanog udara, pa je to dodatni razlog zašto bismo ga trebali jesti...

9. Češnjak - češnjak pomaže u suzbijanju štetnih mikroorganizama i sprječava nastanak crijevnih glista te pomaže u održavanju imunološkog sustava.

Možda vas zanima Ovo je 9 najgorih namirnica za celulit Rubrika Life&style Life&style

10. Bobičasto voće - sve bobičasto voće je dobro konzumirati, a najbolje ih je jesti u sezoni. Također, u mjesecima kada nisu dostupne, dobro je jesti i smrznuto šumsko voće jer od sve smrznute hrane, bobice zadržavaju najviše nutrijenata. No, kada se kuha i konzervira, ovo voće gubi gotovo sve vrijedne sastojke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Susanna van V (@roskatonkoti) on

11. Špinat - ovo zeleno lisnato povrće sadrži ogromnu količinu luteina. Konzumacija špinata pomaže u održavanju imunološkog sustava, dobar je za oči, ali i cjelokupno ljudsko zdravlje. Lutein je koristan za ovulaciju, a pomaže i u povećanju mogućnosti trudnoće. 

12. Maslinovo ulje - ovo je najbolja i najzdravija opcija ulja koja postoji. Bogato je mastima, kiselinama i flavonoidima, a i pomaže i u jačanju zdravlja srca. Također, pojačava elastičnost krvnih žila, pa se pobrini da svakodnevno unosiš maslinovo ulje u prehranu...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eater DMV (@eater.dmv) on

13. Jogurt - za razliku od mlijeka koje je bogato laktozom, jogurt odgovara gotovo svim skupinama. Pomaže u održavanju mikroflore te pomaže probavljanju hrane koju pojedeš.

14. Jaja - bjelanjci su bogati proteinima, dok su se mnogo puta žutanjci isticali kao loš odabir. Ipak, nedavne studije su pokazale da promiješano jaje, odnosno ispečeno poput kajgane puno bolji prehrambeni odabir od samog bjelanjka. Mi kažemo - jaja su super!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kristina Deranja (@kristinaaderanjaa) on

15. Suho voće - bile grožđice, šljive ili smokve, suho voće je odlična zamjena u hladnim mjesecima kada nema velik izbor svježeg voća. Bogati su zdravim vitaminima, te jačaju imunološki sustav za vrijeme hladnijih mjeseci.

Photo: getty images

Komentari 0