Life&style

Loša probava? Ovih 10 namirnica pomažu kod zatvora

Sljedeći put kad imaš problema s probavom i odlaskom na toalet, probaj rješenje potražiti u jednoj od ovih namirnica

Gotovo da ne postoji gori osjećaj u tijelu od zatvora i problema s probavom. Neugoda koju osjećamo dok se satima ili danima mučimo na toaletu, pojava je koju svi želimo pod svaku cijenu izbjeći. Zatvor je jako učestali problem koji se može javiti u bilo koje doba, ali ipak najčešće prilikom promjene klime, putovanja i slično. Službeno i prema definiciji, ako odlaziš na wc rjeđe od tri puta tjedno ili pak vodiš borbu s tvrdom stolicom, imaš zatvor. Međutim, jedna stvar iz hrane može ti puno pomoći, a to su - vlakna! Vlakna su nutrijenti koji pomažu organizmu da "izgura" hranu kroz probavni trakt, a ako imaš problema sa stolicom možda ti tvoje tijelo zapravo želi reći da pojačaš unos vlakna. Vlakna u hrani dolaze u dva oblika, kao topljivo i netopljivo. Topljiva vlakna nalaze se u zobi, grahu i avokadu; a netopljiva vlakna dobivamo iz sjemenki i povrća. Trebaju nam oba kako bismo potaknuli probavu, a to je najlakše postići upravo malih preinakama u prehrani. Žitarice, voće i povrće najsigurnija su opcija, a za hitne slučajeve pomoć potraži i kod jedne od ovih namirnica:

Batat ili slatki krumpir

Osim za probavni trakt, batat je pun vitamina A koji održava oči, zube i kožu zdravima! Šalica batata sadrži 4 grama vlakna zbog čega ovom namirnicom jednostavno svi trebamo zamijeniti krumpir. 

Brokula

Čini se kako je mama bila u pravu kad nas je tjerala da jedemo brokulu. Osim vlakna, brokula je odličan izvor vitamina K, C i folne kiseline. Brokulu nikako ne valja prekuhati jer se tako gube zdravi nutrijenti, među njima i vlakna. Neka uvijek bude kuhana "pod zub".

Jabuke

Jabuke su pune specifičnih vlakna koje zovemo pektinima, a ustvari imaju laksativni efekt. Jedna jabuka srednje veličine sadrži oko 4.4. grama vlakna. Navali!

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kruške

Iako kruške najvjerojatnije nisu prva namirnica koja ti pada na pamet kad pričamo o zatvoru, upravo se ona najčešće koristi kako bi bebe imale bolju probavu. Sa 6 grama vlakna u jednoj srednje velikoj krušci, jasno nam je zašto je super i za nas. 

Leća

Ova sitna mahunarka moćna je kao ni jedna druga! jedna šalica leće sadrži čak 15.6 grama vlakna, što je gotovo polovica preporučene dnevne doze. Plus: ista ta šalica ima gotovo 18 grama proteina!

Maline

Sve što ti treba jest šalica malina za nevjerojatnih 8 grama vlakna. Ovo je odličan niskokalorični međuobrok koji navodno smanjuje rizik od srčanih bolesti. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Orašasti plodovi

Većina ljudi orašaste plodove veže uz zdrave masnoće, ali oni su ustvari puni vlakna. Primjerice, 30 grama badema i pistacija sadrže čak 3.5 grama vlakna. 

Smokve

Suhe ili svježe, svejedno je. Od 3 do 5 smokava donose organizmu 5 grama vlakna, plus jednostavne su za ubaciti u salatu ili ih umiješati u jogurt.

Špinat

Dodaj špinat u svoju sljedeću salatu jer jedna šalica špinata sadrži 4 grama vlakna i bogat je magnezijem koji će itekako pomoći pri zatvoru.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Zobena kaša

Kad imaš problema s probavom, odaberi zobenu kašu za doručak! 4 grama vlakna po šalici probudit će metabolizam i crijeva, pogotovo ako u kašu dodaš smokve...

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0