Love&Sex

Nevjerojatno je što sve špinat radi tvom tijelu

  • Mit je da sadrži nevjerojatno puno željeza – usprkos tome je špinat jedna od najzdravijih i hranjivijim tvarima bogatih sorti povrća
  • Odličan je i za mišiće i kosti
  • Znanstvenici su u jednom istraživanju otkrili da špinat kao dodatak prehrani doista pomaže pri mršavljenju

Svježi listići špinata slove kao novi matovilac. Također se rado jede kao zamjena za rikulu, pošto mu je okus neutralniji. U usporedbi kuhanim špinatom (s raznim dodacima), svježi špinat ima vrlo malo kalorija – i prepun je vrijednih hranjivih tvari! Postoje mnogi razlozi zašto bi špinat trebao biti na svakodnevnom jelovniku…

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Špinat nam pomaže da budemo fit 

Što se tiče željeza, špinat je prilično precijenjen. Međutim, ima ga više od drugog povrća, pa ako bismo (gotovo) svaki dan jele špinat, unijele bismo dovoljno željeza u organizam. Situacija je ista i s drugim važnim hranjivim tvarima: vitamin C štiti nas od upala, a vitamin A izvrstan je za naše oči. Magnezij regulira krvni tlak već nekoliko sekundi nakon konzumacije porcije salate od špinata. Ovo povrće također je dobro za naše pamćenje. Taj efekt postići ćeš jedino ako ga jedeš više puta tjedno. 

Špinat nas jača

Tko jede puno špinata, imat će snažnije mišiće – poput mornara Popaja. Za to špinat treba biti svjež, odnosno trebaš ga jesti kao salatu. U čemu je kvaka? Kalcij jača mišiće, a nitrati iz špinata hrane mišićne stanice i čine nas jačima. 

Špinat nas štiti od bolesti 

Nitrati iz špinata također su dobri za naše zdravlje. Proizvode dušikov monoksid koji pomaže tijelu spriječiti nastanak tromboze te srčani infarkt. Osim toga, špinat može pomoći kod raka – pokazao je pozitivno djelovanje kod raka dojke, prostate te raka kože. Magnezij i antioksidansi sprječavaju nastanak dijabetesa. 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Špinat nam pomaže pri mršavljenju 

Špinat ima jako malo kalorija, a opet je zasitan. Savršeno povrće za mršavljenje! Znanstvenici su u jednom istraživanju otkrili da špinat kao dodatak prehrani doista pomaže pri mršavljenju. Međutim, špinat je najbolje konzumirati svjež –  naime, kao prilog, kuhan s maslacem i vrhnjem, ima dvostruko više kalorija. 

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0