Life&style

Znak za uzbunu: kako ti tijelo samo pokazuje koje mu namirnice nedostaju

  • Nokti i kosa su ti lomljivi, a još ti i kosa tako ispada kao da ćeš oćelaviti? Vjerojatno ti nedostaje biotin
  • Ako si stalno umorna i iscrpljena navali na meso i iznutrice - stvar je u željezu
  • Tijelo nam uvijek javi što nam nedostaje, samo treba znati pročitati te znakove

Ako naša prehrana nije dovoljno uravnotežena, to djeluje loše na naše zdravlje – i to je svima apsolutno jasno… Međutim, osim što ćemo se osjećati loše, nedostatak nekih namirnica djeluje i na našu vanjštinu. Odnosno, čak i prema izgledu lako možemo otkriti koje vitamini i minerali nam nedostaju. To je osobito vidljivo kod nedostatka ovih važnih nutrijenata… 

Možda vas zanima Kućni makeover: Ova transformacija ostavit će te bez riječi Rubrika Life&style Life&style

1. Manjak joda

Ako ne konzumiraš dovoljno namirnica bogatih jodom, to se vidi na tvojim očima. Ako su ti oči duže vremena konstantno natečene, to je vjerojatno znak nedostatka joda u tvom organizmu. Jod je mineral od velikog značaja za ljudski organizam, ponajprije za pravilno obavljanje funkcije štitnjače pa se unos joda ne smije zanemariti. Gdje ima najviše joda? U hrani morskog i mliječnog porijekla, kao i u jajima, orašastim plodovima i mesu.  Dobar izvor su i brusnice te alge. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. Manjak vitamina B12 

Nedostatak vitamina B12 vidljiv je na našoj koži. Ako je – osobito ako to traje dulje vrijeme – koža vidljivo bljeđa nego obično. Vitamin B12 regulira proizvodnju DNA i crvenih krvnih stanica, potiče rad imunološkog sustava i poboljšava rad živčanog sustava, a važan je i u probavnim procesima. Gdje ima najviše vitamina B12? Školjke (kamenice posebno), rakovi i riba, sardine, pastrva, losos, tuna, bakalar obiluju njime, ali i govedina, jetra, mlijeko, jogurt i jaja

3. Manjak željeza

Nedostatak željeza nije rijetka pojava, a može uzrokovati opasne probleme u organizmu. Blijedi ten i usne upozoravaju na nedostatak željeza. A to ima općenito loše posljedice na tvoje zdravstveno stanje te vodi k anemiji te posljedično ekstremnom kroničnom umoru i iscrpljenosti. Gdje ima najviše željeza? Dobar izvor željeza su životinjske iznutrice, crveno meso, kamenice, proso i soja te sjemenke bundeve i lana. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

4. Manjak vitamina C 

Vitamin C je životno važan. Jača, između ostaloga, imunitet te osigurava čvrstoću naših zglobova i kostiju.  Kao prvi znakovi pomanjkanja javljaju se nedostatak daha, oslabljena probava, krvarenje iz desni, sklonost nastajanju modrica, natečenost i bol u zglobovima. Naše tijelo ne može samo stvoriti ovaj važan vitamin, niti ga pohraniti. Dakle, osobito je važno da ga kontinuirano unosimo putem hrane. Gdje ima najviše vitaminaC? Najlakše ga je unijeti konzumacijom kelja i prokulica, špinata, crvene paprike, kupusnjača citrusnih plodova, kivija.

5. Nedostatak biotina (vitamin B7)

Suhi i lomljivi nokti i kosa rezultat su nedostatka biotina kao i gubitak kose, gubitak teka, konjunktivitis, bolovi u mišićima. Gdje ima najviše biotina? Nalazi se – između ostaloga – u žumanjku, rajčicama, orašastim plodovima, bananama, malinama, kvascu, cjelovitim žitaricama i zobenim pahuljicama. Oprez: topiv je u vodi – dakle, kod kuhanja i pečenja trebaš koristi što je moguće manje vode, odnosno najbolje je odmah konzumirati jelo. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0