Life&style

Što se dogodi ako piješ previše vode s limunom

Ukusnije je popiti čašu vode ako je u njoj ploška limuna, čak je i zdravo. Međutim, nova istraživanja pokazuju da konzumacija veće količine vode s limunom ima i loših strana

Kako bismo popile dovoljno vode (najbolje dvije do tri litre na dan), nekoliko ploški limuna u čaši je dobra ideja – jer voda nema okusa, pa se na ovaj način malo „začini“. To je u osnovi također dobro zato jer limun potiče probavu i mršavljenje. Međutim, sve je to OK ako ne piješ prečesto vodu s limunom – jer tada može negativno djelovati na tvoje tijelo. 

Uništava zubnu caklinu 

Kiselina iz limuna napada zubnu caklinu te zubi postaju osjetljiviji. Prođi jezikom po zubima pa provjeri je li površina gruba. Ako je, to bi moglo značiti da je caklina oslabila. Ako se baš nikako ne želiš odreći limuna u vodi, stručnjaci savjetuju da piješ vodu na slamku – da voda čim manje dodiruje zube. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Nadražuje želudac 

Kiseli sok od limuna može uzrokovati takozvani gastroezofagealni refluks (kada se želučani sadržaj vraća u jednjak). Simptomi su jaka žgaravica, mučnina te povraćanje. 

Možda vas zanima Pila sam dvije litre vode na dan - i otkrila GENIJALNU stvar Rubrika Life&style Life&style

„Bolesni“ limun uzrokuje probavne smetnje

Rezultati jednog istraživanja (objavljenog u „Journal of Environmental Health“) pokazali su da je kora limuna u brojnim restoranima zagađena raznim bakterijama štetnima za zdravlje – između ostaloga, sa E-coli, koja izaziva povraćanje i proljev. Kako bi se smanjila mogućnost zaraze, koru limuna treba dobro oprati vrućom vodom (najbolje dobro iščetkati). Kako bi se rizik potpuno eliminirao, istisni sok od limuna u vodu, a koru baci. 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Afte u ustima 

Upale u usnoj šupljini jako su neugodne, a nastaju i kod prevelike konzumacije vode s limunom. Ako je već prekasno, moraš prestati piti vodu s limunom dok afte ne prođu. 

Možda vas zanima 9 kul načina kako da iskoristiš višak limuna Rubrika Life&style Life&style

Migrena 

Citrusni plodovi općenito mogu izazvati migrenu (pokazala su različita istraživanja). 

Sok do limuna može imati ove neugodne posljedice po zdravlje jedino ako pretjeruješ u količinama. No staviti ponekad staviš nekoliko ploškica limuna u vodu, nije problem kao ni popiti vodu s iscijeđenim limunom npr. jednom dnevno osim ako si baš preosjetljiva na kiselinu iz ovog voća, a to ćeš brzo primijetiti.  

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0