Life&style

Pila sam dvije litre vode na dan - i otkrila GENIJALNU stvar

Nisam sigurna odakle mi ta da se "mora piti dvije litre vode na dan", ali mislim si: hej, hajdemo probat i vidjet što će se dogoditi. Čula sam da bi koža trebala biti ljepša, ali zanima me ima li utjecaja na apetit i kilograme...

Smatram se osobom koja živi relativno zdravo. 90% vremena trudim se jesti pravilno i vježbati redovito, a da mi ni jedno ni drugo ne diktira život. Ostalih 10% jedem pizzu i pijem gin-tonic s frendicama. Iako nisam stručnjak, ni mjerilo svemira što je pravilno, a što ne - mislim da je upravo u ravnoteži ključ zdravog (i sretnog!) života. Ne vjerujem u dijete, već u način prehrane. Nisam pobornik 30-dnevnih fitness izazova, već redovitih treninga. Sve je stvar navike! Jednom kad ih stvoriš, postaju dio tvoje svakodnevne rutine i više nemaš problema s odlaskom na trčanje ili biranjem salate za ručak... Jedina stvar s kojom kronično, godinama imam problema i nikako da mi uđe u naviku je - voda!

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit Zašto je voda važna?

Volim vodu. Voda mi je čak i omiljeno piće, ali iz nekog razloga, osim ako se svjesno ne posjetim na to - nema šanse da sama od sebe popijem (preporučene) dvije litre dnevno. Prije nekoliko godina, lokalna kozmetičarka mi je održala cijelo predavanje oko hidratacije i činjenice da je upravo ona odgovorna za moju suhu kožu i tamne kolutove (iako ja i dan danas krivim gene za to). Pa, teoretski, što bi se dogodilo kad bih religiozno pila minimalno dvije litre na dan? Bih li primijetila razliku na svojoj koži? Ili na apetitu? Nisam znala, ali sam odlučila provjeriti iz prve ruke ima li istine u svemu što govore za obožavani H2O. 

Pravila igre

Odlučila sam sedam dana piti dvije litre vode dnevno. S obzirom na to da se inače nemam naviku nalijevati s vodom, kupila sam bocu od litre i na taj način pratila koliko sam popila i koliko još moram. Čini mi se kako je ovo možda najlakši način za povećati unos vode, ako nemaš naviku piti puno tekućine. Kad stalno imaš bocu pored sebe, lakše je podsjetiti se na hidrataciju. Fast-forward, sedam dana kasnije - ne da sam popila 2 litre na dan, nego sam gotovo svaki došla i do 3! I kad ti kažem da je SVE bolje uz vodu, ni najmanje ne pretjerujem... 

 | Autor: miss7 miss7 Boca s vodom uvijek treba biti pri ruci!

Broj odlazaka na WC se utrostruči.

Za nekoga poput mene, tko i inače ima mjehur vjeverice, dvije do tri litre na dan u prijevodu znači 10-15 odlazaka na wc. I uopće ne pretjerujem. Išla sam mokriti u prosjeku svakih sat vremena jer je moj mini mjehur vrlo vjerojatno bio u šoku od svega. Što i nije neki problem kad si kod kuće, ali u nekom trenutku te ekipa na poslu krene čudno gledati... S pozitivne strane, ovo je jedina stvar koju mogu izdvojiti kao "negativnu" nuspojavu ovog eksperimenta.

Koža

Iako sam bila uvjerena da ću nekakvu najveću razliku vidjeti upravo na koži, na kraju su me oduševile neke potpuno druge stvari. Koža zaista postane mekša i podatnija, odnosno cijeli ten nekako svježiji, ali možeš li se u potpunosti osloniti na to da će voda magično tvom licu dati onaj J.Lo sjaj, odgovor je naravno - ne. Doduše ja nemam problematičnu kožu pa ne mogu potvrditi kako bi se koža sklona aknama ponašala, ali moja suha koža nije se drastično promijenilo u proteklih sedam dana. Međutim, primijetila sam da su mi tamni krugovi nešto manji i da cijelo područje ispod očiju izgleda nekako svježije. 

Apetit i metabolizam

U svim istraživanjima i healthy člancima stoji kako je voda (osim za naravno kožu!) odlična za ubrzavanje metabolizma, ali i da smanjuje apetit. Ima li u ovom istine? Kunem se, ima! Za metabolizam ne garantiram, ali da tijelo zahtjeva manje hrane to je svakako istina, što sam primijetila već prvog dana. Da se uvjerim da nisam luda, googlala sam ovaj fenomen i postoji stvarno dobro objašnjenje za ovo. Naime, naš mozak (budala!) često zamijeni žeđ za glad, pa ti na kraju jedeš, a zapravo si samo žedna... I eto odakle ti kila!

 | Autor: miss7 miss7 Hidratacija je jako važno, pogotovo ako gubiš ekstra vodu vježbanjem

Energija

Ok, spremna sam prihvatiti činjenicu da je pola toga "u glavi", ali stvarno mi se čini da sam bila ekstra energična i super dobre volje! Puno sam se lakše budila ujutro, a u jednom trenutku mi je čak i trenerica rekla da joj se činim "jako živahna!". Točno sam se tako i osjećala, a jedino što sam tog tjedna promijenila je - unos vode. Zapravo mi je skroz logično i jasno da pravilna hidratizacija može imati velik utjecaj na naše raspoloženje i energičnost, dok doktori obično najveći uzrok u glavoboljama i migrenama vide upravo u manjku vode. 

Možda vas zanima 7 dana pila sam vodu koja skida salo s trbuha i OVO se dogodilo Rubrika Life&style Life&style

Priznajem da se vrlo vjerojatno neću zauvijek držati pravila od 2-3 litre dnevno, ali ovaj tjedan me naučio važnosti vode za moje tijelo. Shvatila sam koliko je zapravo pijem premalo, odnosno koliko mi nedostaje.  

Photo: miss7

Komentari 0