Life&style

9 kul načina kako da iskoristiš višak limuna

Kad ti život da limune, ti napravi... piling za tijelo, čistač za WC, pofarbaj se u plavo! Limunada je super, ali ovi DIY trikovi su još bolji

Samo malo limuna dovoljno je da te prebaci iz kuhinje u SPA. Njegov visok udjel vitamina C prevenira pigmentaciju, grubu teksturu i formiranje dubokih bora u koži. Istovremeno, limun je i odličan borac protiv bakterija i izvrstan je prirodni konzervans. S njim doista možeš toliko toga... A to će ti pokazati i ovi mali, ali superučinkoviti trikovi.

Možda vas zanima 10 načina kako koristiti ocat za ljepotu Rubrika Beauty Beauty

1. Posvijetli kosu

Iako limun i isušuje kosu, odličan je za izradu pramenova. Možeš ili iscijediti 2-3 limuna pa nanijeti na kosu ili trljati polovicu limuna po dijelovima kose gdje želiš da se posvijetli. Sljedeći korak je izlazak na sunce - ono će ti dati najprirodnije pramenove koje možeš zamisliti.

2. Čišćenje mikrovalne

Sve što trebaš je staviti nasjeckan limun u zdjelu, preliti ga mješavinom vode i octa i zatim to uključiti da se vrti u mikrovalnoj nekoliko minuta. Od ovih para mrlje će se toliko opustiti, da ćeš mikrovalnu samo trebati prebrisati spužvicom. Naravno, pusti prvo da se malo ohladi!

3. Piling za tijelo

Pomiješaj jogurt, med i nekoliko žličica soka od limuna sa soli kako bi dobila DIY masku koja će skinuti sve mrtve stanice kože i očistiti mitesere. Moraš je nanijeti na kožu, pustiti da djeluje nekoliko minuta i onda je skidati kružnim pokretima da dobiješ i učinak  pilinga. 

Možda vas zanima Novi čarobni trik za ljepotu - rižina voda! Rubrika Beauty Beauty

4. Obnavljanje energije

Žene su posebice sklone gubljenju željeza jer gubimo puno krvi tijekom menstruacije, što vodi do umora, slabih noktiju, a ponekad i zadihanosti. Piješ li svoje suplemente željeza ili jedeš hranu bogatu željezom uz vodu s limunom, tijelo će ti ga bolje apsorbirati i obnoviti ti energiju!

5. Čišćenje WC-a

Ovo je stari trik koji uvijek pali - stavi krupnu morsku sol na polovicu limuna i s tim oribaj unutrašnjost WC-a. Sve će ugodno mirisati po limunu i moru, a pritom ćeš sigurno ubiti i sve bakterijice.

6. Crnjenje voća

Neko voće, poput jabuka, kruški, ali i komorača i krumpira, brzo će prirodno pocrniti. Kako bi to izbjegla, drži ih u vodi s malo limunova soka. Između ostaloga, želiš li da tvoj guacamole, pesto ili slični umaci sa začinima ostanu u vibrantno zelenoj boji - dodaj malo limunova soka!

7. Čišćenje daščica

Čišćenje kuhinjske daske tako da je ribaš s pola limuna očistit će je od bakterija i dati joj ugodan miris, no nakon rezanja mesa nabavi i neki snažnije sredstvo za čišćenje.

8. Smrad u kanti za smeće

Kako bi izbjegla tipičan smrad iz smeća, iako redovito mijenjaš vrećice, jednom mjesečno u nju oguli limun kako bi je osvježila.

9. Super-chef

Dodaj sok od polovice limuna u juhe poput minestrone, jer daje zbilja lijepo osvježenje okusu. Ovo, doduše, napravi samo ako ti se juha kuhala manje od sat vremena, jer inače bi okus mogao postati gorak.

Photo: Instagram

Komentari 0