Life&style

Planiraš roštilj ili piknik na godišnjem? Onda ovo svakako moraš prvo pročitati...

  • Priprema objeda na otvorenom nije baš najlakši posao na svijetu. Osim logističkih izazova, pravilno postupanje s hranom je nešto što morate odraditi bez greške
  • Iako se na prvu čini sasvim logično, nije baš najlakši zadatak zapamtiti sva pravila koja vas prate u ljetnoj pripremi roštilja ili ručka na otvorenom
  • Nitko ne želi otrovati svoje prijatelje pa ti toplo preporučamo da proučiš ova osnovna pravila o sigurnosti hrane

Ništa nije ugodnije od vrhunskog roštilja s pravom ekipom ili slasnog obroka na otvorenom tijekom godišnjeg odmora na moru ili negdje drugdje... No, kako bi izbjegli neugodnosti, određene zdravstvene probleme pa čak i neke ozbiljnije posljedice, morat ćete bez greške znati sve o namirnicama koje koristite. Pravilno postupanje s hranom na siguran način je nešto što ugostitelji ozbiljno uče u školi. Moramo se ponašati kao da smo i mi to naučili jer trovanje hranom nije bezazleno. Nitko ne želi otrovati svoje prijatelje i zato dobro prouči osnovna pravila o sigurnosti hrane. To ti je glavni preduvjet za vrhunski provod na otvorenom.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

1. Hladni naresci i hladna hrana moraju ostati hladni. Ponesi sa sobom prenosni frižider koji će osigurati ne samo da hrana bolje izgleda i miriši kad je počnete jesti, nego i da ostane zdrava. Prenosni frižider ili onu torbu s coolerom iz frizera drži u hladu ako je ikako moguće.

Možda vas zanima Trik s lukom pomoći će ti da očistiš i najmasniju i najzapečeniju rešetku roštilja Rubrika Life&style Life&style

2. Hrana koja se jede vruća neka tako i ostane. Kuhanu, toplu hranu trebali bi držati na temperaturi koje ne bi smjele pasti ispod 60 stupnjeva. Za pića ili juhe postoje termosica, a za meso i slično dobro izolirane posude. Ako si pekla meso na roštilju, nemoj ga skidati, gurni ga na kraj roštilja, gdje vatra nije jaka ili i tu ga drži dok se ne počne jesti.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

3. Znak za uzbunu. Hladni naresci ne bi smjeli preći temperaturu od 5 stupnjeva, a topla hrana ne bi smjela pasti ispod 60. Ako duže od dva sata držiš hranu na temperaturama koje ulaze u sivu, opasnu zonu, moraš to baciti. Ako je vani jako vruće, preko 30 stupnjeva, možda je bolje da je baciš nakon sat vremena. Pogotovo kremaste kolače i slično.

Možda vas zanima Ova hrana te dokazano čini ljepšom! Evo kako je jesti da bi postigla najbolji učinak Rubrika Life&style Life&style

 

4. Nemoj jednu hranu uništiti drugom. To je najlakši način da potruješ ljude koji su ti došli na roštilj. Dakle, ako si imala pladanj sa svježim mesom na kojem si ga donijela do roštilja, ne možeš ga upotrijebiti za serviranje pečenog mesa. Sva kućanska pomagala koja su bila u dodiru sa svježim mesom, peradi ili plodovima mora ne možeš upotrebljavati dva puta. Ako se spremaš za piknik, meso, ribu i piletinu dobro odvoji od ostale hrane.

Možda vas zanima Neka hrana dokazano djeluje protiv bora, a 5 namirnica je pogotovo moćno Rubrika Beauty Beauty

5. Upotrebljavaj kuhinjski termometar. Temperature koje su potrebne da se ispeče određena hrana, donosimo ti u donjoj tablici. Termometar ti je jako koristan i u prenosnom frižideru da možeš vidjeti je li temperatura pala ispod 5 stupnjeva.

 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Sigurne temperature kod pripreme hrane izmjerene kuhinjskim termometrom

 

Mljeveno meso:

Junetina, svinjetina, teletina, janjetina: meso u unutrašnjosti mora doseći temperaturu od 75 stupnjeva

Puretina i piletina: najbolje da meso u unutrašnjosti bude 80 stupnjeva

 

Svježi komadi junetine, svinjetine, teletine i janjetine: unutrašnjost mora doseći 65 stupnjeva

 

Perad

Cijelo pile ili purica: 75 stupnjeva

Perad razrezana na komade: 75 stupnjeva

Patka i guska: 75 stupnjeva

 

Jaja i jela od jaja

Pečena jaja: pecite ih dok bjelanjak i žutanjak ne postanu čvrsti

Jela s jajima: 70 stupnjeva u unutrašnjosti

 

Plodovi mora

Velika riba: u unutrašnjosti 70 stupnjeva ili dok se meso ne počne lako odvajati vilicom

Školjke: kad se otvore prilikom kuhanja

Kozice, škampi, jastozi: meso je postalo posve bijelo

 

6. Peri ruke. Nemoj na to zaboraviti čak i kad nemaš tekuću vodu u blizini. Ponesi vlažne maramice, isperi ruke vodom iz boce, ali pazi da ti budu čiste ako diraš hranu rukama.
 

Možda vas zanima Super trik! Evo kako začas možeš iscijediti limun - bez rezanja Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0