- Priprema objeda na otvorenom nije baš najlakši posao na svijetu. Osim logističkih izazova, pravilno postupanje s hranom je nešto što morate odraditi bez greške
- Iako se na prvu čini sasvim logično, nije baš najlakši zadatak zapamtiti sva pravila koja vas prate u ljetnoj pripremi roštilja ili ručka na otvorenom
- Nitko ne želi otrovati svoje prijatelje pa ti toplo preporučamo da proučiš ova osnovna pravila o sigurnosti hrane
Ništa nije ugodnije od vrhunskog roštilja s pravom ekipom ili slasnog obroka na otvorenom tijekom godišnjeg odmora na moru ili negdje drugdje... No, kako bi izbjegli neugodnosti, određene zdravstvene probleme pa čak i neke ozbiljnije posljedice, morat ćete bez greške znati sve o namirnicama koje koristite. Pravilno postupanje s hranom na siguran način je nešto što ugostitelji ozbiljno uče u školi. Moramo se ponašati kao da smo i mi to naučili jer trovanje hranom nije bezazleno. Nitko ne želi otrovati svoje prijatelje i zato dobro prouči osnovna pravila o sigurnosti hrane. To ti je glavni preduvjet za vrhunski provod na otvorenom.
1. Hladni naresci i hladna hrana moraju ostati hladni. Ponesi sa sobom prenosni frižider koji će osigurati ne samo da hrana bolje izgleda i miriši kad je počnete jesti, nego i da ostane zdrava. Prenosni frižider ili onu torbu s coolerom iz frizera drži u hladu ako je ikako moguće.
2. Hrana koja se jede vruća neka tako i ostane. Kuhanu, toplu hranu trebali bi držati na temperaturi koje ne bi smjele pasti ispod 60 stupnjeva. Za pića ili juhe postoje termosica, a za meso i slično dobro izolirane posude. Ako si pekla meso na roštilju, nemoj ga skidati, gurni ga na kraj roštilja, gdje vatra nije jaka ili i tu ga drži dok se ne počne jesti.
3. Znak za uzbunu. Hladni naresci ne bi smjeli preći temperaturu od 5 stupnjeva, a topla hrana ne bi smjela pasti ispod 60. Ako duže od dva sata držiš hranu na temperaturama koje ulaze u sivu, opasnu zonu, moraš to baciti. Ako je vani jako vruće, preko 30 stupnjeva, možda je bolje da je baciš nakon sat vremena. Pogotovo kremaste kolače i slično.
4. Nemoj jednu hranu uništiti drugom. To je najlakši način da potruješ ljude koji su ti došli na roštilj. Dakle, ako si imala pladanj sa svježim mesom na kojem si ga donijela do roštilja, ne možeš ga upotrijebiti za serviranje pečenog mesa. Sva kućanska pomagala koja su bila u dodiru sa svježim mesom, peradi ili plodovima mora ne možeš upotrebljavati dva puta. Ako se spremaš za piknik, meso, ribu i piletinu dobro odvoji od ostale hrane.
5. Upotrebljavaj kuhinjski termometar. Temperature koje su potrebne da se ispeče određena hrana, donosimo ti u donjoj tablici. Termometar ti je jako koristan i u prenosnom frižideru da možeš vidjeti je li temperatura pala ispod 5 stupnjeva.
Sigurne temperature kod pripreme hrane izmjerene kuhinjskim termometrom
Mljeveno meso:
Junetina, svinjetina, teletina, janjetina: meso u unutrašnjosti mora doseći temperaturu od 75 stupnjeva
Puretina i piletina: najbolje da meso u unutrašnjosti bude 80 stupnjeva
Svježi komadi junetine, svinjetine, teletine i janjetine: unutrašnjost mora doseći 65 stupnjeva
Perad
Cijelo pile ili purica: 75 stupnjeva
Perad razrezana na komade: 75 stupnjeva
Patka i guska: 75 stupnjeva
Jaja i jela od jaja
Pečena jaja: pecite ih dok bjelanjak i žutanjak ne postanu čvrsti
Jela s jajima: 70 stupnjeva u unutrašnjosti
Plodovi mora
Velika riba: u unutrašnjosti 70 stupnjeva ili dok se meso ne počne lako odvajati vilicom
Školjke: kad se otvore prilikom kuhanja
Kozice, škampi, jastozi: meso je postalo posve bijelo
6. Peri ruke. Nemoj na to zaboraviti čak i kad nemaš tekuću vodu u blizini. Ponesi vlažne maramice, isperi ruke vodom iz boce, ali pazi da ti budu čiste ako diraš hranu rukama.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.