Life&style

Ovih 9 dnevnih navika mogu drastično izravnati tvoj trbuh - i to prije ljetovanja

  • Uz malo discipline i reda u tvom životu možeš se vrlo brzo dovesti u red. Ovo su prvi koraci, a pokušaj uz ove "žrtve" ubaciti i nešto malo vježbe. Rezultat je zagarantiran... 
  • Mnoge žene posežu za lijekovima protiv nadutosti, ali to je samo privremeno rješenje i olakšanje - jer ne rješava uzrok nego posljedicu. 
  • Nadutost je ponajprije izazvana nepravilnom prehranom, ali i nedostatkom tjelesne aktivnosti i stresom, kao i prebrzim jedenjem ili govorenjem

Kelj i kofein su tek dva iznenađujuća krivca zbog kojih se osjećaš poput golemog cepelina koji samo da nije eksplodirao te napravio havariju. Pogledaj devet jednostavnih načina kako se riješiti neugodne nadutosti i znatno izravnati trbuh. 

Čuvaj se alkoholnih pića

Većina nas povezuje nadutost s pivom (otuda i naziv „pivski trbuh), ali bilo koje alkoholno piće može izazvati nadutost iz više razloga, tvrdi gastroenterolog Robynne Chutkan, u svojoj knjizi „Bloat Cure: 101 Natural Solutions for Real and lasting Relief“. Alkohol ispere korisne bakterije u tvom probavnom sustavu koje obično drže nadimanje pod kontrolom; može dovesti do gastritisa i oštećenja jetre – a oboje uzrokuje nadimanje; a usput je i jako kaloričan. Međutim, ne moraš se u potpunosti suzdržavati. Pokušaj piti ne više od jednog pića dnevno

Smanji količinu kofeina

Budući da je kofein dobro poznati diuretik, logično je očekivati da će vodu i sol izbaciti iz tijela, a time i smanjiti nadutost. Međutim, kofein može uzrokovati dehidraciju, što čini probavni sustav sporim i može dovesti do blokade. Žao nam je što moramo obavijestiti ljubitelje kave, ali kada je riječ o nadutosti, preporučuje se što je moguće manje kofeina. 

Preskoči sportske napitke

Sportski napitci prodaju se kao alternativa sokovima, ali ako nisi profesionalna sportašica ili vježbaš kao profi, nemoj ih piti. Ta su pića puna umjetnih zaslađivača, dodanog natrija i drugih soli, a sve to može uzrokovati nadutost. Mnoga također imaju iznenađujuće veliku količinu kalorija. Nakon vježbanja nadoknadi tekućinu običnom vodom ili nezaslađenom kokosovom vodom bez dodatnih okusa.

Suzdrži se graha i ostalog "društva"

Svi znamo da grah uzrokuje plinove, ali jesi li znala da kelj, karfiol i brokula sadrže isti spoj koji izaziva plin - rafinozu? Budući da naše tijelo ne može u potpunosti probaviti prirodnu rafinozu, bakterije u crijevima je fermentiraju, stvaraju smrdljivi metan i uzrokuju nadutost. Ne bi trebala potpuno ukloniti ove povrće iz svoje prehrane – jer su prehrambene prednosti daleko veće od nedostataka  (nadutosti), ali nemoj ga jesti iz dana u dan. 

Izbjegavaj prerađenu soju

Soja sadrži spojeve koji su kemijski slični estrogenima i imaju učinke poput estrogena - uključujući nadutost i povećanje težine. Trebaš smanjiti konzumaciju prerađene, nefermentirane soje (vrste koja se nalazi u sojinom mlijeku i sojinom siru). Međutim, jedenje malih količina neprerađene fermentirane soje kao što su miso, natto i tempeh je u redu, kaže dr. Chutkan. Ako si netolerantna na laktozu i oslonjaš se na sojino mlijeko kao zamjenu za kravlje, pij bademovo, kokosovo mlijeko ili mlijeko od riže.

Poštuj ritam svog tijela 

Tvoje tijelo slijedi svoj vlastiti ciklus, a to vrijedi i za probavni sustav. Kao i tvoj mozak, tvoj je želudac aktivniji tijekom dana, a tiši noću. To znači da što kasnije konzumiraš veliki obrok, tvoj probavni sustav ga sporije probavlja. Osim toga, što je obrok kasnije u danu, to je manja vjerojatnost da ćeš biti na nogama te dopustiti gravitaciji da ti pomogne. Dakle, smanji veličinu obroka kako se dan bliži kraju. Ako želiš jesti vani, idi na gablec ili ručak. Dodatni bonus: ti obroci su obično jeftiniji od večere, tako da ćeš uštedjeti novac. 

Napuni se vlaknima (na pravi način)

Vjerojatno ti ne treba reći da je prehrana bogata vlaknima dobra za tebe. Ali ono što trebaš znati jest da golema serviranja vlakna ponekad mogu blokirati probavni sustav. To je vjerojatnije ako se tvoj želudac i crijeva ne naviknu na takvu prehranu ili ako ne konzumiraš dovoljno vode da bi isprala probavni sustav. Kako bi to izbjegla, uvijek pij puno vode s obrocima; pokušajte jesti obroke bogate vlaknima ranije tijekom dana, odnosno kad je tvoj želudac najaktivniji; i otiđi na energičnu šetnju nakon što pojedeš kako bi potaknula peristaltiku, to jest prirodno kretanje mišića trbuha. 

Jedi odmjerene količine mesa

Za meso je potrebno više vremena da ga probavni sustav razgradi te da meso prođe kroz njega - što dovodi do nadimanja. Osim toga: "Jesti puno mesa može te izložiti nezdravim količinama antibiotika koji izbacuju bakterije iz crijeva te će te napuniti plinom", kaže dr. Chutkan. Prilagodi svoju prehranu tako da dnevno ne unosiš puno životinjskih bjelančevina.

Prestati pušiti

Dr. Chutkan kaže: "Pušenje će zasigurno pospješiti nadimanje na tri načina", objašnjava. “Udišeš i gutaš puno zraka dok pušiš; toksini u dimu cigareta uzrokuju upalu sluznice želuca i crijeva, što te čini nadutom; pušenje ubija korisne bakterije u probavnom traktu, što dovodi do prekomjernog rasta štetnih bakterija koje pak uzrokuju nadimanje.“ 

Photo: Unsplash/ Gesina Kunkel

Komentari 0