Life&style

12 namirnica nakon kojih ćeš biti samo još gladnija

  • Neka hrana može imati puno kalorija, no umjesto sitosti uzrokovati glad
  • Jesi li znala da što više žvačeš hranu, to si zadovoljnija?
  • Treba birati namirnice koje te dugo drže sitom, odnosno polako otpuštaju šećere u krv

Možda zvuči čudno – jedemo, ali bit ćemo ubrzo gladne. Međutim postoje namirnice od kojih vrlo kratko vremena imamo osjećaj sitosti, odnosno, vrlo brzo nakon konzumacije nanovo ogladnimo. Nutricionisti kažu da je za zdravlje važan odabir hrane, količina, ali i činjenica koliko dugo zadržavamo osjećaj sitosti. Stoga donosimo 12 namirnica koje nas neće dovoljno zasititi…

Možda vas zanima Što kaže horoskop, koji parfem najviše odgovara tebi, a koji tvom muškarcu? Rubrika Beauty Beauty

1. Kroasan

Mekan, mastan i savršen uz jutarnju kavu. Međutim, ima vrlo nisku vrijednost indeksa sitosti, mjeru koliko dobro hrana zadovoljava glad. U njima nema mnogo toga što bi bilo dobro za tebe jer je pun masnoće i bijelog brašna. To ti daje puno kalorija, ali neće doista nahraniti orgnizam. Želiš li doručak koji će te  „držati“ do ručka, poširano jaje na integralnom tostu trebalo bi biti učinkovito.

2. Malomasni jogurt

Što više žvačeš hranu, to si zadovoljnija. Prema tome jogurt nema najbolje ocjene. A inačica s niskim udjelom masti često sadrži sladila koja mogu povećati razinu šećera u krvi bez mliječne masti koja ti može pomoći da se osjećaš sito. Radije pojedi običnan, punomasni jogurtom sa svježim bobicama ili orasima: više vlakana, više žvakanja i više zadovoljstva.

via GIPHY

3. Muffin

Jeste li se ikada pitala ima li razlike između muffina i kolača za doručak? Što se tiče nutricionističkih vrijednosti, nema baš mnogo. Oboje je su puno rafiniranog bijelog brašna, šećera i masti - savršen način za unos hrpe kalorija bez smirivanja gladi. Naziv muffin ne čini ga boljim jutarnjim izborom.

via GIPHY

4. Bijela riža

Može podići - a onda srušiti - šećer u krvi, što te opet čini gladnom. Umjesto toga, odaberi basmati ili smeđu rižu. I nemojte je prekuhati.

5. Bjelance

Ako izostaviš narančasto-žutu dobrotu u sredini jajeta kako bi izgubila koju kaloriju, nećeš biti sita. To je zato što je žumanjak prirodni "potpuni protein" - zahvaljujući aminokiselinama koje tijelo koristi za izgradnju stanica. I nedavna istraživanja pokazuju da količina zasićenih masnoća i kolesterola u cijelom jajetu vjerojatno nije loša za tebe.

Možda vas zanima 5 kućanskih poslova uz ove ćeš trikove obaviti neočekivano brzo Rubrika Life&style Life&style

6. Žitarice s umjetnim zaslađivačima

Oni vrebaju u nekim žitaricama - posebno onima s oznakom "smanjena količina šećera". Umjetno zaslađena hrana može utjecati na šećer u krvi i zapravo te čini gladnijom. Razlog tome je vjerojatno u činjenici da kad dobiješ slatki okus bez kalorija, tvoje tijelo još uvijek traži te kalorije.

via GIPHY

7. Voćni sok

Ne sadrži niti jedno vlakno od voća iz kojeg je došlo. Bez vlakna, šećer u krvi može brzo skočiti, a onda se naglo srušiti, nakon čega ćeš osjećati golemu glad.

via GIPHY

8. Bijeli kruh

Ne sadrži vlakna ili hranjive tvari od cjelovitih žitarica zbog kojih osjećaš sitost. Postoji jednostavno rješenje: umjesto bijelog, jedi integralni kruh. Ima mnogo vrsta koje možete. Isprobaj nekoliko i vidi što ti odgovara.

9. Pomfrit

Šteta je stvarno: ispeci ili skuhaj krumpir i on će zadovoljiti tvoju glad bolje od većine namirnica na planeti. Ali, ako ga ispržiš u ulju i jako posoliš, izgubit će većinu svoje moći. I obično ima više masti i soli od običnog krumpira.

Možda vas zanima Kriterij je čudan, ali postoji 6 osobnosti frajera. Koji je tvoj? Rubrika Life&style Life&style

10. Alkohol

Popila si nekoliko pića s ekipom u lokalnom kafiću i odjednom ti se ne čini više važnim pojesti ribu i brokulu koja te čeka doma. Navališ na hamburger s dodatnim sirom - i ne zaboravi pomfrit. Istraživanja pokazuju da kad piješ alkohol, veća je vjerojatnost da ćeš jesti više kalorija.

via GIPHY

11. Krafna

To je šećerna bomba koja gomila kalorije bez ikakve nutritivne vrijednosti. Bijelo brašno se brzo razgrađuje u šećer, a glazura ubrzava dizanje i spuštanje šećera u krvi – dakle, vrlo brzo ćeš opet biti gladna. 

12. Gazirani sokovi

Istraživanja su jasna: ljudi koji piju gazirane sokove dobivaju više kalorija tijekom dana. Znanstvenici misle da bi to moglo biti zato što te čine gladnom, odnosno, na neki način te sprječavaju da se osjećaš sitom. Druga teorija je da šećer iz soka pojačava želju za slatkim. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0