Life&style

Postani kraljica roštilja s ova 4 recepta

Ljeto je pri kraju, ali još uvijek će se naći pokoji suh i topao dan za zapaliti vatricu. Donosimo 4 odlična recepta za ukusne priloge za last-minute roštilj!

Ljeto, ali i rana jesen pravo su vrijeme za roštiljanje. Ali nakon trećeg roštilja (a bilo ih je i više ovoga ljeta) od uvijek istih priloga, grah salate i paradajza ti je već muka. Pronašli smo nekoliko recepata s kojima ćeš oduševiti prijatelje na sljedećem (možda i posljednjem ovogodišnjem) roštilju! Mali bonus: ovi ukusni prilozi posebno će se svidjeti vegetarijancima koji će konačno uz mesojede moći guštati u nečemu izuzetnom.

1. Kukuruzni klip u tijestu od pizze

 | Autor: Eisenhut&Mayer Eisenhut&Mayer

Vrlo ukusno, možeš napraviti s pršutom ili bez njega, na vegetarijanski način!

Evo što ti treba:

400 g tijesta za pizzu (možeš ga kupiti u pekari, većim dućanima ili zamijesiti)

10 kuhanih kukuruza

20 kriški slanine

80 g sira (npr. goude) 

1 češnjak (prešan i oguljen)

5 žlica maslinovog ulja 

pola šake nasjeckanog peršina

pola iscijeđenog limuna (naribati i koru) 

sol, papar

Zagrij pećnicu na 170° C. Za marinadu pomiješaj sve sastojke te zatim kušaj. Napravljeno tijesto za pizzu razvaljaj te ga izreži u 10 dugih traka. Tijesto omotaj oko kukuruza i slanine te zatim stavi na pladanj za pečenje. Pređi preko toga maslinovim uljem ( ili možeš maslacem ) i pospi sirom. Vegetarijanci mogu izostaviti slaninu. Stavi prilog u pećnicu i peci oko 20 minuta na 170°C.

2. Pizza kolutići s kozjim sirom 

 | Autor: Eisenhut&Mayer Eisenhut&Mayer

Za oko 12 kolutića će ti biti potrebno:

400 g tijesta za pizzu

125 g svježeg kozjeg sira

pola žlice kumina

100 g blagih nasjeckanih feferona

100 g sušenih izrezanih rajčica

nekoliko listova mente

sol, papar

1 jaje

crni sezam

Zagrij pećnicu na 200°C. Pomiješaj kozji sir sa soli i paprom. Sir zatim stavi na napravljeno tijesto za pizzu, ali pripazi da ne stavljaš na vrh tijesta (2 cm ostavi prazna. Feferone, rajčice i mentu stavi na smjesu. Zatim omotaj tijesto, pređi jajem preko njega i sa svih strana pospi sezamom. Tijesto nareži na kriške (oko 3 cm). Peci u pećnici na 200°C oko 20 minuta.

3. Chilli poppers

 | Autor: Tante Fanny Chili Poppers Tante Fanny Chili Poppers

Ako voliš ljutu hranu, onda je ovaj recept savršen za tebe. Sirom ublažuješ ljuti čili i daješ im osvježavajuću notu.

Za 26 čili poppersa ti je potrebno:

400 g tijesta za pizzu

175 g svježeg sira

2 prešana češnjaka

malo nasjeckanog čilija, peršina i ružmarina

sol

12 mini paprika (prepolovljenih)

13 kriški slanine

Zagrij pećnicu na 200°C. Dobro pomiješaj svježi sir, češnjak, čili, ružmarin, peršin i sol. Paprike napuni smjesom i omotaj ih slaninom. Napravljeno tijesto za pizzu izreži u 26 traka. Tijesto omotaj oko paprike te sve zatim stavi u pećnicu i peci na 200°C oko 20 minuta.

4. Mediteranske empanade

 | Autor: Eisenhut&Mayer Eisenhut&Mayer

Svi znamo da Talijani imaju odličnu hranu i recepte. Sada možeš i ti svoje prijatelje i bližnje iznenaditi ovim odličnim talijanskim receptom. 

Za 6 empanada ti je potrebno:

400 g tijesta za pizzu

2 luka izrezanih u prstenove

1 češnjak 

150 g narezanih gljiva

1 tikvica

2 žlice maslinovog ulja

175 g svježeg sira

jedna hrpa vlasca

40 g nasjeckanih sjemenki bundeva

Sol, papar

Zagrij pećnicu na 180°C. Luk, češnjak, gljive i tikve zapeći na maslinovom ulju. Povrće pomiješaj sa sirom i vlascem te posoli i popapri. Tijesto izreži na 6 dijelova. Smjesu stavi na sredinu svakog dijela te zatim omotaj i čvrsto pritisni rubove. Pospi vodom i nasjeckanim sjemenkama bundeve. U pećnici peći na 200°C oko 20 minuta. 

U slast i uživaj posljednjim toplim danima!

 

 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0