- Brašno, klice i kamenice naizgled se čine bezopasnim namirnicama, no ako je vjerovati stručnjacima one imaju svoju mračnu stranu
- Naime, stručnjak za trovanje hranom Bill Marler ih smatra visokorizičnima te upozorava kako mogu imati negativan učinak na zdravlje
- A kojih je to sedam namirnica Bill zauvijek izbacio iz svoje prehrane možeš otkriti u nastavku
Stručnjak za trovanje hranom Bill Marler isključio je određenu hranu iz svoje prehrane nakon više od dva desetljeća rada. Svoju karijeru proveo je ukazujući klijentima na rizike koje donosi naizgled bezopasna hrana. Dugogodišnje iskustvo nagnalo ga je da u potpunosti iz svoje prehrane izostavi pojedine namirnice. Otkrivamo ti kojih se to sedam našlo na njegovoj listi rizične hrane.
1. Brašno
Neobrađeno brašno je nešto što većina ljudi vidi kao bezopasno, ali zapravo može širiti bakterije.Od kraja 2015. do 2016. godine kod 56 osoba u 24 države razvila se infekcija bakterije E.coli do koje je došlo jer je osoba konzumirala sirovo i termički neobrađeno brašno. "Većina ljudi misli da su sir i jaja u pekarskim proizvodima najveća prijetnja trovanjem hranom, no brašno također može biti krivac" - otkriva Marler. Bakterije se mogu širiti ako se prilikom pripreme ne održava čistoća, stoga je pranje ruku prije pripreme neophodno.
Ovih 9 namirnica mogu biti opasne po zdravlje ako ih jedeš podgrijane
2. Sirove kamenice
Marler kaže da je vidio više bolesti povezanih sa školjkama u posljednjih pet godina nego u prethodna dva desetljeća. Krivca za ovu pojavu vidi u povećanju temperature vode. Više temperature pogoduju razvoju mikroba koji se potom zadržavaju u kamenicama.
3. Prethodno zapakirano voće i povrće
Praktičnost može biti dobra, ali kako više ljudi koji rukuju i obrađuju hranu znači više šanse za kontaminaciju, to nije vrijedno rizika.Na primjer, studija Consumer Reports otkrila je neprihvatljivu razinu bakterija koje obično uzrokuju trovanje hranom u otprilike trećini od 208 vrećica zapakirane salate koje su testirane. No, to ne znači da bi ove bakterije nužno trebale uzrokovati bolest već kako postoji potencijal za to. Stoga, budi oprezna i ako kupuješ industrijski pripremljeno povrće obavezno ga isperi prije korištenja.
4. Klice
Premda to možda nisi očekivala klice su nerijetko rasadnici bakterija, prije svega salmonele i E. coli. "Bilo je previše epidemija da se ne bi obraćala pažnja na rizik od kontaminacije klice", kaže Marler. "To su proizvodi koje ja jednostavno ne jedem."
5. Sirovo meso
Termički neobrađeno meso može biti pravo skladište bakterija te nije čudno što ga stručnjaci nerijetko izbjegavaju konzumirati. Prema stručnjacima, meso treba kuhati na 160 stupnjeva u cijelosti da bi se ubile bakterije koje bi mogle izazvati E. coli ili salmonelu.
6. Termički neobrađena jaja
Za sve koji se sjećaju epidemije salmonele iz 1980-ih i ranih 90-ih, konzumacija neobrađenih jaja je veliko NE. Prema Marleru, vjerojatnost da će se otrovati hranom iz sirovih jaja danas je mnogo manja nego prije 20 godina, ali on se još uvijek ne želi izložiti riziku.
Nekad je i opasno! 9 vrsta namirnica koje nikada ne bi smjela zamrznuti
7. Sirovi napitci
Preteča trenda zdravih sirovih napitaka je pokret koji potiče ljude da piju "sirovo" mlijeko i sokove tvrdeći da pasterizacija umanjuje nutritivne vrijednosti. Marler kaže da pasterizacija nije opasna - ali mogu biti i sirovi napici, jer preskakanje sigurnosnog koraka znači povećani rizik od kontaminacije bakterijama, virusima i parazitima. "Nema koristi dovoljno velike da ukloni rizik od pijenja proizvoda koji se mogu pasterizirati na sigurno" - kaže on.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.