Life&style

Nekad je i opasno! 9 vrsta namirnica koje nikada ne bi smjela zamrznuti

  • Iako pohranom u zamrzivaču imamo namjeru produljiti trajnost hrane, ne znajući, ponekad namirnice možemo i uništiti
  • Salata, začinsko bilje i ostalo lisnato zeleno povrće u zamrzivaču sasvim izgubi hrskavost i svježinu
  • Tekuća hrana u staklenim i plastičnim posudama te limenkama može lako eksplodirati pod vrlo niskim temperaturama

Odvojili smo vrijeme i s velikim entuzijazmom skuhali pun lonac sarmi, zadovoljne jer znamo da ovaj omiljeni obrok možemo rasporediti i na nekoliko dana zahvaljujući zamrzivaču. Poznato, zar ne? Iako će nam upravo zamrzivač omogućiti da našim najdražim obrocima i namirnicama produljimo trajnost, ponekad hranu na ovaj način možemo učiniti neupotrebljivom. Štoviše, nepravilno zamrzavanje hrane može predstavljati i rizik za zdravlje
Otkrijmo stoga namirnice i načine pohranjivanja u zamrzivač koje nikad ne bi trebala usvojiti kao naviku: 

Možda vas zanima Video: Ako ovako namirnice složiš u hladnjak, hrana ti se više neće kvariti! Rubrika Life&style Life&style

1.    Neobrađena jaja mogla bi eksplodirati na točki zamrzavanja

Tko se usudi zamrznuti jaja, mogao bi doživjeti neugodno iznenađenje. Kako se namirnice pri niskim temperaturama hlade, tako se ujedno i šire, a kada dosegnu točku smrzavanja mogu čak i eksplodirati. 

2.    Salata će u zamrzivaču propasti

Kada kupujemo zelenu salatu sigurno ćemo izabrati onu koja djeluje najsvježije kako bismo mogle uživati u hrskavosti i okusu. Međutim, ova svojstva salate gube se u zamrzivaču i naposljetku bi mogla dobiti opuštenu, mesnatu, zelenu gromadu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En esta agotadora mañana de miércoles, una ensalada es lo único que puedo pensar en comer hoy con estos 35°C, más el humo de los incendios 😞 😢 On this tired Wednesday morning, salad is all I can think of eating right now 35C here today, with horrible smoke haze from the bushfires 😞 😢 #Repost @theurbannest @download.ins #salad #summersalad #eatyourgreens#ensalada #saludable #greensalad #eathealthy #summerfood #green #sbscolourtherapy #eatsimple #eatseasonal #realsimple #foodphotographyandstyling #foodphotographer #beauty #santiago #chile #kbeauty #cosmetics #cosmeticanatural #cosmetica #lunch #almuerzo #desayuno #brunch #breakfast #work #wednesday

A post shared by CocoBox Chile (@cocoboxchile) on

3.    Zdrobljenom voću i povrću nije mjesto u zamrzivaču

Iako je izbor namirnica koje se mogu zamrzavati širok, voće nije jedno od njih. Razlog je u neadekvatnom sistemu zamrzavanja kakvo imamo u zamrzivačima za kućnu upotrebu. Umjesto da riskiraš, bolje je kupiti tvornički zamrznuto voće, a zatim ga držati u zamrzivaču. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yay or Nay? . . It’s raining it’s pouring, windy and freezing. No wonder I am not well 😂🤧🤧. . . When you are on a packed bus and everybody seems sleepy (apart from Luke and A) and you start coughing and everybody look at you like what the hell is that 😂😂. It’s embarrassing but funny 😂. In my defence I tried to hold it but just came out 😂😂 and when u start coughing it’s so hard to stop, it’s funny 😂😂😂. . . It’s Tuesday already, 3 more day people and the weekend is here...We need to be positive here 😂🤪🤪 Anyway, have a great day ❤️❤️, you all take care ❤️❤️ . . #beautyandlifestylebyluz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . #salad #smoothie #fruit #fruits #fruitsalad #fruitplatter #eattherainbow #loveyourself #dowhatyoulove #flatlays #flatlay #foodstyling #healthysnack #livewell #eatwell #healthyfood

A post shared by Luz (@beautyandlifestyle_by_luz) on

4.    Zamrzavanje mesa koje već bilo smrznuto može predstavljati rizik za zdravlje

Kako bi se uklonili svi paraziti na nekim vrstama mesa i ribe, poput, recimo, odrezaka tune, ono se zamrzava na 48 sati prije nego što stigne na police trgovina. Iako ćeš pomisliti da kupuješ svježe meso, ponekad to neće biti slučaj pa bi naknadno smrzavanje moglo dovesti do smanjenje kvalitete mesa pa čak i razvoja bakterija

5.    Pržena hrana izgubit će na kvaliteti

Razmišljaš li o zamrzavanju pohane piletine ili prženih krumpirića? Stručnjaci savjetuju da to nikada nije dobra opcija jer ove namirnice na tako niskim temperaturama gube na hrskavosti, a naknadno gube sposobnost da se zagriju kako treba

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ready to feast?? 😏🍗🔥 #LANDBIRDS

A post shared by LANDBIRDS (@landbirdschicago) on

6.    Mlijeko, kiselo vrhnje i jogurt mogu se zgrudati

Iako se prema preporukama mliječni proizvodi mogu smrznuti na jedan do tri mjeseca, neki stručnjaci upozoravaju da ti proizvodi nikad ne budu isti nakon što se povrate na sobnu temperaturu. Razlog tomu je razdvajanje komponenti mliječnih proizvoda nakon odmrzavanja. 

7. Sirovi krumpir nikada ne želiš staviti u zamrzivač

Postoji vrlo jednostavan razlog zašto sirovom krumpiru nije mjesto u zamrzivaču  - ovo povrće ne može se sasvim zamrznuti zbog škroba i vode. Također, ako želiš zamrznuti varivo ili juhu u čijem je receptu predviđen i krumpir, najbolje ga je naknadno skuhati i dodati varivu nakon odmrzavanja i pripreme. 

8. Zrna kave i mljevena kava ne bi nikada trebala ići u zamrzivač 

Kockice leda u napitku s kavom pravi su užitak, ali mljevenoj kavi ili zrnima kave mjesto nikako nije u zamrzivaču. Ako zamrzneš kavu, naposljetku ćeš dobiti vlažnu smjesu neugodnog mirisa i lošeg okusa budući da kava apsorbira vlagu i mirise iz ostalih proizvoda koji se nađu u tvome zamrzivaču. 

9. Svježe začinsko bilje nakon zamrzavanja bit će neupotrebljivo

Kada smo naučile da se stanice zamrzavanjem šire, možemo biti sigurni da će to uzrokovati propadanje i začinskog bilja. Na točki zamrzavanja stanice biljke zapravo eksplodiraju, stoga pri povratku na sobnu temperaturu dobit ćeš gnjecavu kašu. Malo bolje možda će proći začini poput ružmarina i timijana.  

Photo: Dev Benjamin/ Unsplash

Komentari 0