Beauty

5 namirnica koje uzrokuju mašćenje kose i 3 koje to sprječavaju

Unatoč šamponima za suho pranje i 'lukavm' frizurama koje je sakrivaju, masna je kosa prava muka. Zato smo zahvalne za svaki trik koji nam može pomoći da je se riješimo

Na primjer, jedenje određene hrane može smanjiti količinu „ulja“ koje vlasište izlučuje, dok je druge vrste hrane mogu povećati. Sakupili smo popis namirnica koje je bolje izbjegavati i još jedan popis koji bi trebala proučiti kako bi izbjegla masnu kosu.

Prehrambeni proizvodi koje treba izbjegavati:

1. Šećer 

Hormoni su glasnici našeg tijela koji nam pomažu kontrolirati gotovo sve procese koji se događaju unutar nas. Zato je važno zadržati ravnotežu. Šećer nije proizvod koji pomaže u tome. Zapravo, djeluje suprotno te stvara neravnotežu - kada je riječ o hormonima. Umjesto da nam pomaže, on utječe na upalne procese u tijelu te povećava razinu šećera u krvi - i potiče žlijezde da proizvode više ulja.

via GIPHY

2. Rafinirani ugljikohidrati

Postoje dobri (ili složeni) ugljikohidrati i loši (ili jednostavni) ugljikohidrati. Rafinirani ugljikohidrati povezani su s drugom skupinom - lošim ugljikohidratima. Dobar primjer rafiniranih ugljikohidrata je kruh - bijeli kruh od prerađenih zrna pšenice, zatim bijela riža, tjestenina. Tužan dio u tome jest da ti ugljikohidrati preopterećuju naše tijelo s procesom obrade ugljikohidrata. Ovaj proces tjera žlijezde na prekomjernu proizvodnju ulja, a mi završimo s masnim skalpom.

3. Brza hrana

Bilo koja slana brza, osobito pržena u dubokom ulju, preopterećuju naše tijelo uljem zbog pretjerane stimulacije uljnih žlijezda. Ulje koje proizvode prekriva našu kožu, uključujući i vlasište, s dodatnom masnoćom.

via GIPHY

Dakle, hamburger u večernjim satima može pretvoriti kosu u ljepljivi nered preko noći. Osim što bi definitivno trebala izbjegavati konzumiranje tih namirnica kako bi ti prehrana bila zdravija, izbjegavaj ih i kako bi ti kosa izgledala češća.

4. Mliječni proizvodi

Čudno, ali mliječni proizvodi također mogu biti krivi za proizvodnju dodatnog sebuma. I to zato što mliječne proizvode, poput mlijeka, maslaca i sira, naša tijela probavljaju poput ulja i masti, pa nam ostavljaju ljepljivu kosu i akne na licu. Također sadrže komponente povezane s viškom hormona testosterona, što također utječe na proizvodnju dodatnog sebuma.
Stoga, čaša toplog, punomasnog mlijeka u večernjim satima možebiti razlog da ujutro moraš oprati kosu. 

Možda vas zanima 4 stvari koje ti tvoj frizer možda prešućuje Rubrika Beauty Beauty

5. Sol

Prekomjerna konzumacija soli dovodi do oticanja, golemih podočnjaka, prhuti i dehidracije tijela. Posljednja točka tjera tijelo na proizvodnju ulja – to je rezultat borbe protiv nedostatka vode. A onda sve to završi stvarajući ljepljivu i masnu kosu, osobito kod onih koji su skloni tome. Zato je važno obratiti pozornost na konzumaciju krekera, čipsa, pomfrita i slanih orašastih plodova - jer sadrže višak soli.

via GIPHY

Namirnice koje bi trebala jesti:

Hrana bogata vitaminima B i E

Vitamini B i E su među najvažnijim vitaminima za naše tijelo i kosu. Osim što potiču rast jake i lijepe kose, reguliraju proizvodnju dodatnih ulja, pa kosa izgleda bolje. Hrana poput graha, povrća i voća bogata je vitaminom B te može pomoći da ti kosa izgleda zapanjujuće lijepo. Vitamin E može se naći u lisnatom zelenom povrću, sjemenkama suncokreta i orašastim plodovima.

Hrana bogata cinkom

Naše tijelo treba cink u malim količinama i taj se mineral ne pohranjuje u nama. Dobra vijest je da ako povećaš konzumaciju proizvoda bogatih cinkom, to može pomoći u borbi protiv proizvodnje ulja. Cink možeš pronaći kao suplement, ali je dostupan i u prirodnoj hrani u namirnicama poput zobi, školjki i jaja. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Možda vas zanima Nećeš vjerovati zbog čega ti se kosa može mastiti Rubrika Beauty Beauty

Dobre masti

Ako si sklona masnoj kosi to ne znači da bi trebala prestati konzumirati masti u potpunosti. Masti su važna komponenta pravilnog rada tijela. Ali, trebaš regulirati potrošnju zasićenih i trans-masti. Lako ih je prepoznati jer imaju tendenciju da ostanu čvrsti na sobnoj temperaturi. Stoga, margarin, maslac i životinjska masnoća su sve trans-masti. Zamijeni ih za "dobre" masti poput orašastih plodova, biljnih ulja i nekih vrsta riba.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0