Life&style

Ove namirnice nikada se ne smiju zamrzavati, a neke vrlo vjerojatno već imaš u zamrzivaču

  • Zamrzavanje hrane je vrlo praktično te često i štedljivo 
  • Premda se većina hrane može bez problema mjesecima čuvati u zamrzivaču, postoje iznimke koje se ne smiju zamrzavati
  • Otkrit ćemo ti koje se to namirnice nikada ne smiju zamrzavati 

Ako si i opet previše skuhala, zamrzavanje je najbolje rješenje. Tako ne moraš baciti ostatke hrane, a uvijek možeš nešto spontano pojesti. Unatoč tome, postoje neki proizvodi koje bi bilo najbolje ne stavljati u zamrzivač.

Tikvice, rajčica i krastavac

Bilo koje voće i povrće s visokim udjelom vode ne smije se zamrzavati. Rezultat je puno leda zbog kojeg tikvice, rajčica ili krastavac postanu gnjecavi kad se odmrznu. Povrće se čuva u svježoj vrećici u hladnjaku i trajat će nekoliko dana. Usitnjavaj ga tek prije konzumiranja. Tikvice, rajčica i krastavac mogu se bez problema zamrznuti kao pire. 

Super trik! Znaš li zašto prozirnu foliju uvijek trebaš držati u zamrzivaču?

Mliječni proizvodi

Ako za kuhanje često koristiš namirnice poput jogurta, majoneze, svježeg sira ili kiselog vrhnja, sve možeš bez problema zamrznuti. Međutim, ako sastojke želiš jesti pojedinačno, trebali bi biti svježi. Naime, kad se mliječni proizvodi zamrznu, taloži se voda, koja mijenja konzistenciju pa više ne izgledaju tako privlačno. Sir, s druge strane, gubi vlagu i postaje izuzetno suh. Prije zamrzavanja tvrdi sir treba naribati.

Možda vas zanima Zamrzavanje brašna: zašto je to bolje nego držati ga u kuhinjskom ormariću ili smočnici Rubrika Life&style Life&style

Sirovi krumpir

Čim se sirovi krumpir zamrzne, unutra se stvaraju mali kristali leda. Omekšavaju krumpir kad se otopi i čine ga kašastim. Kuhani krumpir lakše je zamrznuti, ali ipak odmrzavanjem postaje malo mekši. Najbolje je krumpir čuvati u papirnatoj vrećici na suhom i tamnom mjestu (npr. u kuhinjskom ormariću). Tako može stajati nekoliko tjedana.

Jaja

Sirovi bjelanjci i žumanjci, tj. tekućine u jajetu, šire se kada se zamrznu te uzrokuju pucanje ljuske. Ne samo da to stvara veliku zbrčku, nego i osigurava da jaje polako trune te ostavlja vrlo neugodan miris. Kuhana jaja također su neprikladna za zamrzavanje jer razvijaju gumastu konzistenciju. Dakle, jela koja sadrže kuhana jaja treba jesti odmah, a ne stavljati ih u zamrzivač. 

Možda vas zanima Nestalo je struje, a ti nisi sigurna što ćeš s namirnicama iz hladnjaka? Ne brini, imamo sve odgovore Rubrika Life&style Life&style

Namirnice koje sadrže puno masnoće

Mljeveno meso, kobasice, meso s roštilja ili masnu ribu možeš bez problema zamrznuti, ali svejedno trebaš obratiti pažnju na datum do kad je određenu namirnicu dobro upotrijebiti. Naime, masnoća također može užegnuti u zamrzivaču. Ako su se bakterije već stvorile, sretno će se nastaviti razmnožavati nakon odmrzavanja.

Photo: Shutterstock

Komentari 0