Life&style

Nestalo je struje, a ti nisi sigurna što ćeš s namirnicama iz hladnjaka? Ne brini, imamo sve odgovore

  • Nestanak struje ne znači nužno da iz hladnjaka moraš izbaciti sve namirnice, štoviše ako se električna energija vratila u roku četiri sata, sva hrana je ostala sačuvana
  • Pun zamrzivač može ostati dovoljno hladan da hranu čuva približno 48 sati, no iznimno je bitno ne otvarati njegova vrata (osim u slučaju nužde)
  • Dok ćeš namirnice životinjskog podrijetla, poput svježeg sira, jaja i mesa morati baciti ako je prošlo duže vremena bez struje, skladišteno voće i povrće je sigurno za upotrebu

Nestanak struje može biti puno više od kratkotrajne neugodnosti. Osim problema poput kvarova na elektroničkim uređajima i njihovog potpunog prestanka rada, neposredno se može negativno odraziti i na naše zdravlje. Naime, prilikom nestanka opskrbe električne energije s radom prestaju i uređaji u kojima skladištimo hranu. Ipak, postoje određena pravila koja trebamo slijediti kako bi bili sigurni da je hrana koja se nalazi u njima i dalje sigurna za konzumaciju.

Možda vas zanima Evo kako pravilno složiti namirnice u hladnjak - duže će ostati svježe i uštedit će ti struju! Rubrika Life&style Life&style

U slučaju nestanka struje, hladnjak može čuvati hranu hladnom gotovo četiri sata pod uvjetom da su vrata zatvorena. Pun zamrzivač može ostati dovoljno hladan da hranu čuva približno 48 sati. Međutim, ako je zamrzivač tek napola pun, to vremensko ograničenje pada na 24 sata. Ako nisi sigurna koliko je točno vremena proteklo od nestanka struje, provjeri vrijeme na digitalnim satovima vezanih uz uređaje poput pećnice, radija ili prijamnika.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Možda vas zanima Hladnjak ili smočnica? Znamo gdje trebaš čuvati umake i namaze kako bi trajali što dulje Rubrika Life&style Life&style

Prije i nakon nestanka struje

Ono što možeš učiniti prije nestanka, ali i nakon povratka struje, jest zadržati ohlađenu i smrznutu hranu što hladnijom. Ako je hrana još uvijek hladna na dodir (ispod 5 °C), sigurna je za korištenje. S druge strane, ako ohlađena ili smrznuta hrana više nije hladna na dodir, može se zadržati i jesti tijekom najviše četiri sata, a onda se mora baciti. Namirnice životinjskog podrijetla, poput svježeg sira, jaja i mesa, najbolje je što prije izvaditi iz hladnjaka te ih pripremiti za jelo.

Također, ako struja dođe dok je smrznuta hrana još čvrsto zaleđena, ta hrana se slobodno može ponovno smrznuti. Stručnjaci koji se bave trovanjem hranom upozoravaju kako nikada ne bi trebali isprobavati hranu kako bi utvrdili da li je još jestiva. Ako se dvoumiš, jednostavno ju izbaci.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Možda vas zanima Znaš li zašto je dobro držati spužvu u hladnjaku? Za ovaj kućanski trik doista znaju samo rijetki Rubrika Life&style Life&style

Tijekom nestanka struje

Rok trajanja hrane možeš produžiti tako što ćeš ju prebaciti u zamrzivač ili putni hladnjak (u tom je slučaju u zamrzivaču uvijek korisno imati višak posudica s ledom). Također, ukoliko znaš da je će se nestanak struje otkloniti u kratkom vremenskom intervalu, utoliko posudice s ledom možeš postaviti i u svoj hladnjak kako bi u njemu duže održala nižu temperaturu. Vrata hladnjaka i zamrzivača otvaraj samo ako je to nužno, primjerice kako bi dodala led ili premjestila namirnice.

Obrati pažnju!

Smjernice Ministarstva poljoprivrede SAD-a nešto su rigidnije pa oni tako preporučuju da se sva pokvarljiva hrana baci ako je više od dva sata bila na temperaturi višoj od 5°C. Tvrdi sirevi, poput cheddara i parmezana te prerađeni sirevi se mogu zadržati, ali meke sireve, poput briea i mozzarele, treba odbaciti. Mliječni proizvodi i jaja također se trebaju zamijeniti, ali neobrezano voće i povrće može se nesmetano konzumirati. S druge strane, prethodno izrezane komadiće voća i povrća potrebno je baciti.

Photo: shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Marija753

    Marija753

    Odličan članak!!