- Postoje namirnice koje ne podnose dobro hladnoću u hladnjaku
- A koje su to namirnice, otkrit ćemo ti u tekstu
- Kladimo se da ćeš se nemalo iznenaditi za neke…
Nakon kupovine brzo staviš sve namirnice u hladnjak kako bi ostale svježe koliko je god to moguće? Jesi li znala da postoje stvari koje ne vole hladnoću te se zapravo brže pokvare u hladnjaku? Otkrit ćemo ti o kojim je namirnicama riječ.
Pekarski proizvodi
Svejedno jesu li u plastičnoj vrećici ili ne: pecivo i kruh ne spadaju u hladnjak. Zbog vlage će brzo početi dobivati gljivice.
Krumpir
Većina nas zna da krumpir voli hladno i tamno. Međutim, hladnjak nije mjesto za njega – tamo nije dovoljno suho i prozračno. Posljedica: krumpir (i batat!) brže će gnjiliti u hladnjaku. Inače, omiljeni partner krumpira za spremanje su jabuke – ako ih zajedno pospremiš, sporije će gnjiliti.
Rajčice
Rajčice ne vole hladnoću i tamu. Ako ih staviš u hladnjak – postat će brašnaste, izgubit će aromu i brže će gnjiliti.
Konzerve
Otvorene konzerve nikada ne smiješ staviti u hladnjak. To može biti jako opasno (sadržaj konzervi reagira u dodiru s kisikom s kemijskim elementima iz konzerve koji su otrovni za organizam).
Tropsko voće
Dakle, egzotično voće poput banana, ananasa, manga ili papaje nemoj stavljati u hladnjak. Ne vole hladnoću, brzo će dobiti po sebi smeđe mrlje te će izgubiti aromu. To vrijedi i za citrusne plodove.
Kava
Nije nam poznato otkuda dolazi zabluda da će kava duže trajati u hladnjaku. Međutim, činjenica je sljedeća: to je pogrešno! Osim što će kava u hladnjaku izgubiti aromu, preuzet će aromu drugih namirnica – sira, salame i sl.
Češnjak i luk
Baka nije bez razloga stavljala pletenicu češnjaka negdje u kuhinju. Name, u hladnjaku im je prehladno i previše vlažno pa brzo izgube hrskavu i sočnu konzistenciju te se brže kvare. Još jedna ideja: stavi češnjak u stare najlonke i duže će trajati.
Koštunjićavo voće
Slično kao i kod rajčica, koštunjićavo voće u hladnjaku gubi aromu i postaje brašnasto. Trešnje, šljive ili nektarine radije drži u posudi na kuhinjskoj radnoj plohi.
Krastavci
Svo voće i povrće koje sadrži puno vode ne treba u pravilu stavljati u hladnjak. Tamo će brže truliti.
Začini
Ako netko pospremi svoje začine u hladnjak, brzo će ih pospremiti u kantu za smeće. Naime, curry, kurkuma i drugi začini brzo izgube aromu u hladnjaku te više nisu dobri za kuhanje.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.