- U vrijeme kada je u stanu pametno imati zalihu namirnica za tjedan ili dva, svaki centimetar u hladnjaku je izuzetno bitan
- Kamo dođe povrće, gdje staviti mliječne proizvode i koje se voće uopće drži u hladnjaku?
- Ako spadaš među one koje jednostavno nasumično slažu namirnice u hladnjak, onda imamo upute za tebe…
Doista postoje mala pravila na koja treba obratiti pažnju kod slaganja namirnica u hladnjak. Naime, svaka namirnica ima svoje savršeno mjesto u hladnjaku. Razlog tome su različite temperaturne zone koje postoje u hladnjaku te su predodređene za određene namirnice – koje će tada duže ostati svježe ili će duže zadržati okus. I to nije sve: samo pravilno slaganje namirnica može uštedjeti energiju.
Hladne zone u hladnjaku
Različite temperaturne zone nastaju zato jer u hladnjaku cirkulira zrak. Hladan zrak pada prema dolje. Stoga je u svakom odjeljku drugačija temperatura.
• 0 stupnjeva: u modernim hladnjacima postoji takozvani „nula-stupnjeva-odjeljak“ u kojem namirnice poput voća i povrća duže ostaju svježe.
• 0 – 5 stupnjeva: ova zona nalazi se na najdonjem dijelu hladnjaka – osobito uz stražnji dio.
• 2 – 3 stupnja: na staklenoj ploči.
• 3 – 5 stupnjeva: ova zona nalazi se u srednjem odjeljku.
• 6 – 8 stupnjeva: ova temperatura je u prosjeku u posudi za povrće u hladnjaku. Staklena ploča zadržava vlagu.
• 8 stupnjeva: što više prema gore, to je toplije. U najgornjem odjeljku hladnjaka je oko 8 stupnjeva.
• 10 – 15 stupnjeva: najtoplije je na vratima hladnjaka.
Najgornji odjeljak
U najgornjem odjeljku hladnjaka je toplije. Tamo je najbolje držati namirnice koje ne trebaju biti jako ohlađene. Također otvorena jela – npr. konzerve ili staklenke – možeš držati u tom dijelu. Te namirnice možeš alternativno držati na vratima hladnjaka.
• Marmelade
• Otvorene staklenke i konzerve&
• Maslac
• Sir
• Napitci
• Umaci
• Ostaci jela
• Veliko egzotično voće: ananas, dinje i sl.
Srednji odjeljak
Tu spadaju mliječni proizvodi. Temperatura je oko tri do pet stupnjeva. Sir možeš staviti i na najgornji odjeljak. Svježe mlijeko bilo bi idealno staviti na srednji odjeljak – tu će duže trajati.
• Jogurt
• Svježi sir
• Svježe mlijeko
• Sir
• Vrhnje
Najdonji odjeljak
U najdonjem odjeljku hladnjaka, dakle na staklenoj ploči, uglavnom je dva do tri stupnja. Tamo je dobro držati meso i lako pokvarljive namirnice – jer je prilično hladno.
• Salame
• Meso
• Riba
Posuda za povrće
Kao što samo ime otkriva, tu se drži povrće i voće. Zbog tamošnje temperature će duže ostati svježe.
Na primjer, sljedeće povrće možeš držati u hladnjaku:
• Mrkva
• Salata
• Brokula
• Gljive
• Šparoge
• Kupusnjače
Sljedeće voće, primjerice, možeš držati u hladnjaku:
• Grožđe
• Bobice
• Smokve
Sljedeće voće i povrće nemoj držati u hladnjaku:
• Rajčice
• Krastavce
• Tikvice
• Krumpir
• Avokado
• Mango
• Banane
• Limun
Radije ih drži u otvorenoj posudi u kuhinji.
Vrata od hladnjaka
I vrata od hladnjaka su podijeljena na odjeljke:
Najgornji odjeljak:
• Maslac
• Jaja
Srednji odjeljak:
• Umaci
• Dressing
• Otvorene staklenke (kiseli krastavci i sl.)
Najdonji odjeljak:
• Napitci
Osim pravog odjeljka, također trebaš pripaziti da otvorene namirnice, poput sira ili salame, držiš u spremnicima, a ne u pakiranju. Naime, tada se brzo kondenzira voda te se namirnice brže kvare.
POGLEDAJ PETU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FOTOGRAF I GLAZBA
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
dancy11.04.2005
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.