Life&style

Hladnjak ili smočnica? Znamo gdje trebaš čuvati umake i namaze kako bi trajali što dulje

  • U kućanstvu se često vodi diskusija oko toga gdje bi se trebalo čuvati pojedine namaze i umake nakon što su oni jednom otvoreni
  • Koje od njih trebamo čuvati u hladnjaku, a koje je dostatno održati na policama i u ormarićima otkrivamo ti u nastavku
  • Ujedno, otkrivamo ti koliko pojedini od proizvoda, ako nije drugačije navedeno na deklaraciji, može potrajati ovisno o mjestu skladištenja

Godinama se već vode diskusije o tome gdje bi i na koji način trebali skladištiti umake i namaze. Dok ih neki isključivo drže u hladnjacima, drugi smatraju kako im je mjesto u ormarićima i na policama unutar smočnica. Ako se se i ti zapitala isto, na pravom si mjestu. U nastavku ti otkrivamo koje je najprikladnije mjesto za čuvanje određenog umaka i namaza te koliko on može potrajati na navedenom mjestu prije nego se pokvari. Naravno, ovo su idealne projekcije koje uzimaju maksimalno vrijeme koliko neki proizvod može potrajati nakon što je otvoren te si uvijek dužna provjeriti naznačeni rok trajanja svakog proizvoda kako bi spriječila moguće zdravstvene tegobe.

Možda vas zanima Evo kako pravilno složiti namirnice u hladnjak - duže će ostati svježe i uštedit će ti struju! Rubrika Life&style Life&style

1. Kečap

Kečap je jedan od  onih začina koji možeš čuvati i u hladnjaku i u smočnici na otvorenome. Ipak, zlatno pravilo je da ga skladištiš ovisno o tome koliko ga upotrebljavaš. Znači, ako ga često koristiš u prehrani možeš ga držati na polici, dok je za one koje ga rjeđe koriste bolje da ga skladište u frižideru. Nadalje, nakon otvaranja treba ga iskoristiti u roku od mjesec dana ako se čuva u ormaru ili polici te u roku od šest mjeseci ako se čuva u hladnjaku.

2. Majoneza

Majonezu u pravilu držimo u hladnjaku, no ako nije otvorena te se nalazi u staklenci možeš ju držati i u smočnici. Budući da sadrži jaja, jednom kada se otvori nužno je držati ju u hladnjaku. Također, prilikom korištenja obavezno provjeri datum isteka označen na pakiranju.

 | Autor: shutterstock shutterstock

3. Senf

Poput majoneze, preporučuje se da senf nakon otvaranja držimo u hladnjaku budući da ondje može potrajati i do godinu dana. S druge strane, njegov rok trajanja ako ga ostaviš na polici u smočnici skraćuje se na mjesec dana.

4. Maslac od kikirikija

Brojni ljubitelji maslaca od kikirikija vole ga držati izvan hladnjaka kako bi ostao kremozan i spreman za brzo mazanje. Ako si i ti među njima znaj da otvorene staklenke mogu na policama potrajati do dva mjeseca. S druge strane, ako ga držiš u hladnjaku rok se produžuje do devet mjeseci.

Možda vas zanima Maska od majoneze, kola umjesto šampona, kečap za posvjetljivanje... Što sve slavne ljepotice koriste za ljepšu kosu? Rubrika Beauty Beauty

5. Pekmez i džem

Neotvoreni kupovni pekmez i džem, ako deklaracija ne sugerira drugačije, može na policama potrajati do godinu dana. Jednom kad ih se otvori poželjno ih je držati u hladnjaku gdje ih trebaš iskoristiti u roku šest mjeseci.

6. Soja umak

Neotvorena staklenka soja sosa može na policama potrajati i do tri godine. Kada je otvoriš ne moraš je nužno odmah prebaciti u hladnjak, ali je to poželjno učiniti kako bi umak zadržao bolji okus. A prema riječima stručnjaka, otvoren umak u hladnjaku može potrajati i do dvije godine.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Možda vas zanima Rok trajanja nije tako važan: ove namirnice traju duže no što piše Rubrika Life&style Life&style

7. BBQ umak

Tvoj BBQ umak može godinu dana ostati neotvoren u ormaru. Jednom otvorene boce mogu biti pohranjene do mjesec dana na polici i do četiri mjeseca u hladnjaku.

8. Kapare

Slijedi datum upotrebe proizvod naznačen na etiketi, ali općenito, zatvorene staklenke kaparica pakirane u salamuri mogu se pohraniti na policu do tri godine prije otvaranja i do godinu dana u hladnjaku nakon otvaranja.

Photo: shutterstock

Komentari 0