- Preporučeni rok trajanja na namirnicama uzimamo ozbiljno, no to često dovodi do nepotrebnog bacanja hrane
- Neime, i nekoliko dana (ili čak tjedana) nakon isteka tog roka hrana se može jesti
- Pritom ipak u prosudbi upotrijebi i zdrav razum i osjetila - spriječit će te da pojedeš nešto pokvareno
- Dajemo popis namirnica koje traju puno, puno duže no što na njima piše
Naravno da preporučeni rok trajanja na namirnicama uzimamo ozbiljno, čak i onaj "tolerantniji" natpis "najbolje upotrijebiti do". Rok trajanja je prošao - bacamo hranu u smeće. No ako si ikada probala, iskustvo je vjerojatno pokazalo da ona može biti ukusna, jestiva i zdravstveno ispravna čak i nakon tog na ambalaži naznačenog datuma.
Rok trajanja govori i o kvaliteti hrane, ne samo sigurnosti. Tako naptis "najbolje upotrijebiti do datuma..." govori kad je namirnica po okusu na svom vrhuncu, a nakon tog datuma njezina tekstura i kvaliteta postaju lošije. "Upotrijebiti do..." natpis treba shvaćati ozbiljnije, posebno na lako kvarljivoj hrani poput mesa, no neke namirnice mogu se bez ikakvih problema jesti i nakon njegova isteka, barem koji dan.
Cijena striktnog pridržavanja preporuke o roku upotrebe dovodi do bacanja puno dobre hrane. Volimo li gomilati hranu, na kraju ćemo i do 30 posto onoga što smo kupili - baciti. A to ne želimo, zar ne? Zato, ako je rok trajanja istekao, pouzdaj se u svoj zdrav razum i osjetila. Pogledaj hranu: Je li promijenila boju? Miriše li čudno? Je li tekstura drukčija?
Znamo kako izgleda zdrava hrana - to će nas spriječiti da pojedemo nešto pokvareno. Ako je sve OK, možemo je pojesti i nakon isteka trajanja. A evo i namirnica koje traju puno, puno duže nego što na njime piše.
Tjestenina
Ako je otvoriš, skuhaš i pojedeš i nekoliko godina nakon isteka roka trajanja tjestenina će možda izgubiti ponešto od okusa, ali bit će sasvim jestiva.
Grah u konzervi
Bit će dobar i nakon što zaboravljen odleži u tvojoj smočnici nekoliko godina.
Ocat
Još jedan od proizvoda koji može trajati vječno, prirodne kiseline ga čuvaju od kvarenja. Alkoholni ocat je pri tom najbolji, druge vrste se možda zamute i promijene boju s vremenom, ali i dalje će biti upotrebljive.
Jaja
Držiš li ih u hladnjaku, sirova jaja mogu potrajati do tri tjedna duže od naznačenog roka trajanja. Većinu industrijskih jaja prskaju s mineralnim uljem što štiti poroznu ljusku da kroz nje ne uđu bakterije. Čuvaš li kuhana jaja, pojedi ih u roku od tjedan dana jer se kuhanjem taj zaštitini sloj ispere.
Sol
Ne mogu je napasti bakterije ni plijesan. Sol je vječna.
Naresci
Kupiš li mesne nareske upakirane i vakumirane u plastici potrajat će, neotovreni, do tri tjedna od kupnje jer ne dolazi do oksidacije i ne razvijaju se bakterije. Otvoriš li ih, pojedi ih u roku od tri, četiri dana.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.