- Začini mogu sasvim transformirati jela, ali samo ako imaju svoj puni potencijal
- Iako se ne mogu pokvariti, začini mogu izgubiti svoja svojstva i puno prije nego što potrošiš zalihe
- Donosimo vijek trajanja svježih i sušenih začina, ali i neke trikove kojima možeš produljiti vijek suhim začinima
Osim ako se ne nađu na meti kakvih kuhinjskih nametnika, osušeni začini na tvojim policama uistinu mogu dugo potrajati. Međutim, ovo se odnosi samo na njihovu količinu, jer stručnjaci upozoravaju da odmah nakon kupnje svojstva začina počinju opadati. I prije nego što isprazniš teglice, tvoj omiljeni začin možda neće previše oplemeniti jelo.
Svježe inačice pojedinih začina mogu potrajati znatno kraće i sklone su kvarenju i propadanju. Prema stručnjacima, suhe začine najbolje je koristiti unutar jedne do tri godine, dok je priča sa svježim začinima znatno drugačija. Kako bi tvoj začinski kutak bio na najvišem nivou i doskočio izazovima najfinijih jela, evo kratkog vodiča o trajnosti poznatih nam začina:
Piment: Osušene i mljevene nezrele bobice stable jamajkanske biljke Pimenta mogu trajati dvije do tri godine
Bosiljak: Svježi bosiljak traje oko pet do sedam dana, dok je trajnost osušenog i mljevenog bosiljka dvije do tri godine
Lovorov list: Svježi lovorovi listovi traju pet do sedam dana, a mljeveni i sušeni lovorovi listovi od dvije do tri godine
Crni papar: Sušeni i mljeveni crni papar može potrajati dvije do tri godine dok zrna papra mogu dosegnuti vijek od pet do šest godina
Kajenska paprika: Svježa kajenska paprika traje pet do sedam dana, dok će mljevena kajenska paprika izgubiti svojstva nakon tri godine. Trajnost kajenskoj paprici može se produljiti pohranom u hladnjaku, ali ovo nije uvjet
Čili u prahu: Mljeveni čili u prahu najbolje je upotrijebiti unutar dvije do tri godine
Cimet: Mljeveni i osušeni cimet ima vijek trajanja od dvije do tri godine
Klinčići: Svježi klinčići mogu potrajati pet do sedam dana dok je mljeveni i osušeni imaju rok trajanja dvije do tri godine. Cjeloviti klinčići mogu potrajati i do pet godina
Češnjak: Svježi češnjak traje četiri do šest mjeseci, dok mljeveni i sušeni češnjak spreman na upotrebu najkasnije tri godine od kupnje
Metvica: Svježa metvica ima vijek trajanja sedam do 10 dana, dok mljevena i sušena metvica traje od jedne do tri godine
Ružmarin: Svježi ružmarin trajat će od 10 do 14 dana ako je pohranjen u hladnjaku dok će sušeni i mljeveni ružmarin potrajati od jedne do tri godine
Kadulja: Rok trajanja svježoj kadulji je 10 do 14 dana u hladnjaku dok će osušeni listovi kadulje trajati od jedne do tri godine. Mljevena kadulja ima trajnost od tri do četiri godine.
Sol: Ako je pohranjena ispravno, sol ima neograničen rok trajanja
Kurkuma: Mljevena kurkuma potrajat će od tri do četiri godine
Timijan: Svježi timijan ima rok trajanja od 10 do 14 dana u hladnjaku dok će sušeni i mljeveni potrajati od tri do četiri godine
Peršin: Svježi peršin može se koristi do sedam dana od kupnje dok će mljeveni I sušeni potrajati od svije do tri godine
Origano: Svježi origano traje oko pet do sedam dana dok mljeveni i sušeni oregano traje od dvije do tri godine
Ponekad se suhi začini ipak mogu 'spasiti'
Ako se ne sjećaš kada si točno kupila suhe začine u svojoj kuhinji, najbolje bi bilo da ih recikliraš a zatim obnoviš zalihe. Međutim, posljednju šansu možeš im dati nekim malim kulinarskim intervencijama.
Curry primjerice možeš blago tostirati na tavi uz stalno miješanje, a kada osjetiš širenje mirisa ovog začina, ugasi plamen i ostavi da se začin ohladi. Potom ga možeš ponovo pospremiti u staklenku. Intenzitet začina možeš pojačati tako da ga dodaš odmah na vruće ulje prije ostalih sastojaka jela. Ovo se obično odnosi na suhe mljevene začine poput korijandera ili kumina koji će na ovaj način osloboditi svoje mirise i okuse.
Optimalni uvijeti za što dulji vijek trajanja
Kako bi tvoji suhi začini potrajali što dulje nužno im je osigurati adekvatne uvjete. Najbolje bi bio da ih pohraniš u kontejnere bez prisustva zraka, po mogućnosti u staklenke. Idealno je hladan I mračan Kutak, po mogućnosti što dalje od ploče za kuhanje, pećnice ili hladnjaka. Prilikom upotrebe najbolje je izbjeći direktno sipanje začina u jela koja ključaju. Naposljetku, tvoj nos može biti najbolji vodič za trajnost tvojih začina. Ako prema mirisu više ne možeš raspoznati o kojem se začinu radi, njegov vijek trajanja je vjerojatno istekao.
Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.